Kategorier

Arkiv

Vetenskap stick i stäv med Alliansen

I nr 6/2011 av FORSKNING & FRAMSTEG,

som utkom nu i Augusti, finns en artikel med titeln ”Ingen vård utan mutor”.

Den är skriven av Sören Holmberg och Bo Rothstein, båda professorer i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Artikel är en sammanfattning av en forskningsrapport som kan laddas ned från www.qog.pol.gu.se.

Den artikeln är intressant ur flera perspektiv. 

Bland annat slår man fast att mutor i vården är mycket utbredd i forna östblocket. Över 50% ansåg att korruption var vanligt bland läkarna där. Detta säger onekligen en hel del om förfallet i det forna östblocket sedan kapitalismen segrade där! I 23 u-länder låg siffran på hela 80%!

Man konstaterar att just sjukvård kan vara extra utsatt för korruption eftersom det finns både offentlig och privat vård som till stor del betalas med skattemedel, konkurrensförhållandena oklara och informationen är asymmetrisk. Med det menar de att man ofta inte vet vad som är fel när man söker. De påpekar också att sjukvård är en ekonomiskt stor sektorn. Detta sammantaget öppnar ju för bedrägerier.

Man slår också fast att korruptionen inverkar menligt på befolkningens hälsa även i mer utvecklade länder och man hänvisar till Transparency international, den viktigaste organisationen i världen att kartlägga korruption.

Organisationen har bland annat uppmärksammat omfattande betalningsbedrägerier i USA:s sjukvård.

Det är väl alldeles uppenbart att dessa bedrägerier till allra största delen begås inom den privata vården, då vinstintressen styr verksamheten.

Artikeln är även intressant på så sätt att läser man mellan raderna tonar en skarp kritik fram mot Alliansens privatiserings- och skattesänkningspolitik.

När Alliansen är i farten med sina privatiseringar är det ju inte samhällets intressen de har för ögonen. Det är möjligheten för vissa, oftast aktieägare, att kunna komma åt att sko sig, bland annat på sjuka och generellt på skattepengarna som vi betalar in! Och när de drar ned på sjukförsäkringsservicen är det för att öppna för en större marknad för privata försäkringar.

Författarna till ovan nämnda artikel i FORSKNING & FRAMSTEG påpekar att om korruptionen i sjukvården är låg får vi också friskare befolkning och det har man mätt bland annat i spädbarnsdödlighet och medellivslängd.

De skriver: ”Mer pengar till hälso- och sjukvården ger alltså bara effekt på spädbarnsdödligheten om man samtidigt har tillräcklig kvalitet i den offentliga verksamheten.”

Det är forskarspråk. Vi övriga kan kosta på oss att skriva det klarare, men för att vara forskares språk är det ytterst starkt formulerat! Det är en klar känga till privatiseringsivrarna!

De skriver också: ” I förlängningen har hög kvalitet i offentliga institutioner ett tydligt samband med ekonomisk tillväxt, vilket ger bättre mat, rent vatten och så vidare.”

Även detta är en mycket stark text i forskarvärlden. Det är en käftsmäll till Alliansens politik!

Författarna tar exempel från u-länderna, som belyser hur brister i den offentliga administrationen och mutor dödar tusentals människor varje dag. 80% av alla sjukdomar sprids genom vattnet. Det är inte vattenbristen som dödar cirka 12.000 människor varje dag, det är sanitära omständigheter, just beroende på mutkolvar och dålig offentlig kvalitet!

Omkring 80% av barn  som dör i diarrésjukdomar i Tanzania har avlidit på moderna sjukhus, trots att åkommorna är lätta att behandla. Alltsammans beroende på korruptionen!

Forskarna gjort en egen analys som klart visar att förväntad livslängd står i direkt proportion till storleken på den offentliga sjukvården uttryckt i procent av BNP och i omvänd proportion till storleken på den privatfinansierade sjukvården! Och man slår fast att den privatfinansierade sjukvården är mindre effektiv!

I tidningen finns ett diagram, som jag väljer att rita av eftersom jag just nu saknar en scanner. Jag har ansträngt mig för att inte förvanska fakta. Här ser ni resultatet och vill ni kan ni kontrollera med tidningsartikeln.

Vad diagrammet visar är enligt författarna att länder med låg korruption och god kvalitet på offentlig sjukvård har en lägre barnadödlighet, färre mödrar som dör i barnsäng, allmänt bättre hälsa och längre livslängd!

Författarna skriver att effekten av de resurser som satsas på privat sjukvård är obefintliga eller till och med negativa! Det är ord och inga visor, särskilt om man beaktar att det är professorer i statsvetenskap som skriver det.

Allt detta är alliansen på god väg att rasera!

Jag rekommenderar varmt originaltexten som är mer omfattande.

En liten uppdatering.


7 kommentarer on “Vetenskap stick i stäv med Alliansen”

 1. Andromeda skriver:

  Något jag tänker på när jag läser ditt inlägg är Alliansens satsning på att minska köerna i vården. För att nå uppställda krav satsar landstingen det mesta krutet på att behandla enkla åkommor. En del långtidssjuka skulle kanske kunna komma tillbaka om man satsade tillräcklig mycket resurser på att ge dem den hjälp de verkligen behöver. Men det skulle förstås bli väldigt dyrt. Då är det bättre att de blir utförsäkrade och får vända sig till kommunernas socialtjänster. Jag blir lite elak när jag tänker på det…

  Men det är ju en himla tur att idrottsmän och andra framstående personer får snabb hjälp eftersom det är väldigt viktiga för samhället. Så kan det BARA fungera om vården är ”avreglerad”.

  Vilken tur förresten att man avreglerar en massa så att det blir bättre för det stora flertalet…

  • skvitt skriver:

   Nej, inte blev du elak. Elak är de som drar in pengarna från vården och samtidigt kommer med direktiv så statistiken ska dölja fakta!
   Kram!
   /Skvitt

 2. Daniel Gilfry skriver:

  Reinfeldts sjukvård är faktiskt sjukare än de flesta PATIENTERNA!
  Om man, som jag, skriver en bok om Reinfeldts judar, hur och varför de mördade Olof Palme, blir man helt sonika AVSTÄNGD från sjukvården! Blir man sjuk så får man hålla käft och dö! Klaga kan man ju men det är ingen som GÖR någonting! Inte Landstinget, inte Läkaresällskapet, inte Socialstyrelsen!
  Efter år av trakasserier (Reinfeldts judar) och misshandel (deras Gestaposvin), pga min bok, kan jag stoltsera med två hjärtinfarkter och sönderslagna leder! Jag MÅSTE ha hjärtmedicin och smärtstillande medicin. Men jag FÅR ingen! Jag får inte ens KOMMA TILL LÄKAREN! Och bara för er som tycker att jag hittar på – vi är MÅNGA ”avstängda”! Och allihopa är ”frihetskämpar”!
  Välkomna till Reinfeldts Nya (Judiska) Sverige!
  Daniel Gilfry, partiledare C.A.M.P. – Sveriges Befrielseparti

 3. Micke skriver:

  Statistik och förbannad lögn brukar det heta….Korruptionens omfattning i Sverige uppdagas mer och mer..här är ett skräckexempel på homogen korruption i alla inblandade led och en omfattande rättsröta.

  http://www.totalskandal.se

 4. […] Vetenskap stick i stäv med Alliansen  […]

 5. […] annat inlägg jag har skrivit är detta: Vetenskap stick i stäv med Alliansen. Där visar jag bland annat nedanstående […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s