Kategorier

Arkiv

Videos och kommentarer – 2001 Göteborg

Det handlar om Göteborgskravallerna.

I den utredning som följde visade polisen en film till stöd för deras skottlossning.

Filmen var hårt redigerad.

Polisbrutaliteten klipptes bort och ljud lades på så att det framstod som att det var en stor folkmassa som skrek åt polisen.

Men det var få på plats när Hannes sköts!

Tvärt emot den bild polisen målade upp med sin redigerade film!

Det finns inget ädelt i denna polisinsats!

Jag vet, jag var där som åskådare!

Försök inte stoppa polisbrutalitet

Du kan inleda med att läsa på Wikipedia.

Läs gärna mina inlägg på SOLIDARITETSTANKEN,

1. Tio år sedan

2. Göteborgs kravaller 2001 i bild

Medias bild , här representerat av en video från nyhetssändning SvT24 samma dag , anger INTE bakgrunden, vilken däremot förhoppningsvis kommer fram i mitt inlägg nämnt med länk ovan (2.).

Vad kastade man sten på? Jo, som ses i viden ovan, sådant som hade samband med globalisering och internationella kapitalintressen. Annat förskonades till stor del, dock ej fullständigt 100%-igt, tyvärr.

Varför blev det våldsamheter? Ja, åter igen hänvisar jag till (2.).

Mitt i videon ovan ser man hur polisen bara tittar på medan Avenyn slås sönder. I just det skedet hade de helt tappat kontrollen efter en fullkomligt misslyckad våldsam attack mot demonstranter som i det skedet inte själva var våldsamma. Polisen provocerade fram ett massivt motvåld som den tydligen inte var beredda på, eller kunde förutse, och därför inte kunde hantera. se denna bild från inägg (2:)

Strax efter halva videon har gått, ser man svart rök över Avenyn. Den kommer från de toaletter i plast (”bajamajor”) som hade ställts upp. Dessa sattes i brand som ett led i de barrikader som byggdes för att kunna stoppa en galen, våldshungrig poliskår. Jo, jag var där. Jag såg, Jag iakttog, men jag var bara åskådare. Jag tänkte, jag vill se med egna ögon så jag inte behöver tro på massmedias vrångbild. Det insåg jag nämligen att sanningen skulle inte media förmedla. Ändå chockades jag över hur verkligheten förvrändes till oigenkänlighet!

Man ser även polisavspärrningar med staket. De kom upp efter hand (videon består av olika klipp). Till slut  var innerstan helt avstängd!

Jag kan lugnt och utan överdrift säga att det var från polisens håll jag kände rädsla, inte från demonstranter, inte ens från de mest våldsamma stenkastarna. Av polisen förväntade jag mig skott redan första dagen, men de kom inte då. Det syns också på videon att områden som helt kontrolleras av de autonoma är helt lugna (ca 7 min in i videon). 8:24 in i videon: Handelsbanken, skylt dinglar från kedja i taket – text ”Var god ta kölapp!”. Jag kunde inte annat än le när jag såg det själv, det var något komiskt över det. Inga pengar stals!

Nästa video visar när Hannes Westberg hade skjutits och höll på att dö. Han fick på sjukhuset 100 liter blod, blev av med en njure och mjälten. Kulan gick rakt genom kroppen och mycket nära ryggraden. Tack vare att Sahlgrenska sjukhuset inte ligger så långt från skottplatsen överlevde han med minsta tänkbara marginal. Själv var jag inte på plats just här och kan inte uttala mig om videon i kraft av ögonvittne, men jag tror mig på goda grunder förstå att filmen handlar om två olika händelser där stenkastningen mot polisbilarna inte hänger ihop med situationen då Hannes sköts.

Följande video ger en ganska rättvis bild av våldet dessa dagar, men man ska veta att det pågick väldigt mycket vänsteraktivitet vid sidan om detta och som inte var våldsamt. Men all aktivitet påverkades självklart av det våld man såg och hörde talas om. Polisbrutaliteten skymtar fram, men ges inte det utrymme de borde ha i en film om toppmötes-dagarna 2001.

Ett tal om EU på Götaplatsen. Detta kom inte fram i media eftersom endast upploppen var intressanta

Musikvideo:

Brutaliteten:

Bildspel:

watch?v=HgRAXTglEfI&feature=related

Avslutningsvis, lite humor:

watch?v=DqYZ0yRQz5E&feature=related

Blogg: Så påverkade Göteborg 2001 mig.

 


4 kommentarer on “Videos och kommentarer – 2001 Göteborg”

  1. Hemimamma skriver:

    Behöver jag be dig? *LER*

  2. […] Videos och kommentarer – Göteborg 2001 […]

  3. kao skriver:

    Minns detta mycket väl, även om jag själv inte var på plats. Det var skrämmande och vittnade om den polisbrutalitet som kan komma om man inte står på ”rätt” sida politiskt då det hettar till…

    Kao


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s