Kategorier

Arkiv

Gamla Aftonbladet-bloggare

Jag fick en kommentar

eller snarare ett erbjudande. Det var en Stig Olson som på min blogg Skvittbilder erbjöd mig att komma med på en ny portal, Karmastudio.

Det är tydligen något för oss som bloggade på Aftonbladet förut.

Karmastudio

Det går redan nu att hitta en hel del av de som bloggade på Aftonbladet. Klicka bara på AflonbladetBlogg och GAB, som finns i mina länkar i högermarginalen. GAB är en förkortning för ”Gamla Aftonbladet Bloggare”.

För de av mina läsare som inte känner till det kan jag berätta att Aftonbladet hade en portal för oss bloggare, men den stängde de ned för ett par år sedan.

Vi som bloggade där blev väldigt besvikna, men det gick att exportera sin blogg på ett enkelt sätt från Aftonbladet till WordPress och många gjorde det. En del tyckte det verkade för svårt. Men det var faktiskt väldigt enkelt, men tyvärr inte för alla.

Det var några som jag hjälpte och fler än jag ställde upp med sådan hjälp åt andra, för på Aftonbladetblogg rådde en stor känsla av sammanhållning och vi höll kontakt med varandra på ett sätt som inte går att göra på WP.

De jag hjälpte kände att de kunde lita på mig (och det kan man) och de gav mig sina inloggningsuppgifter. Och så fixade jag det åt dem. Men det var en av dessa som jag hjälpte som tyvärr gav upp, trots att jag flyttade över hans blogg till WordPress. Han tyckte inte om att skriva på WP. Det var synd, för det var en sådan blogg som bara MÅSTE få finnas, skrivas och utvecklas och ämnet som han ägnade sig åt var ytterst angeläget.

En annan blogg på Aftonbladet var av samma kaliber, men jag kunde inte övertala skribenten att fortsätta att skriva på WP. Han ville inte ta emot min hjälp. Kanske kände han inte förtroende tillräckligt för mig för att ta emot mitt erbjudande om hjälp med att flytta bloggen. Om det var det som låg bakom så förstår jag honom. Med hans erfarenheter är det svårt att känna tillit till andra och det var dessa erfarenheter han skrev om och de erfarenheterna angår faktiskt oss alla. Han berättade om dem, men mest om de som nu drabbas på samma sätt, plus frågor som har med sådant att göra.

Det blev ingen överflyttning av hans blogg och därmed försvann en oerhört viktig blogg som verkligen borde ha fått leva vidare.

När Aftonbladet stängde sin bloggportal för oss fanns bloggarna kvar ganska länge på deras server, men nu är de helt borta. Det är tragiskt. Folk har lagt ned sin själ i att skriva om saker som de tycker är viktiga och så raderas det! Det är klart att man blir upprörd.

Men det är värre än så! Det är också ett sabotage mot det fria ordet att radera servern på våra blogginlägg eftersom det drabbar många fler än bara de som skrev på Aftonbladet blogg. Det drabbar alla, inklusive deras läsare, som varhelst på Internet har skrivit något och länkat till en blogg på Aftonbladet. Det innebär att källhänvisningar och mycket annat har gått förlorat. Ska man jämföra med något så är det ju bokbålen under historiens gång, till exempel nazisternas bokbål. Enda skillnaden är att dådet inte haft politiska motiv.

NU

Nu blir det spännande att se vad det nya forumet, Kramastudio, kan erbjuda.


55 kommentarer on “Gamla Aftonbladet-bloggare”

 1. Stig skriver:

  Tack och välkomna kämpar!

 2. Stig skriver:

  P.s. Vi har ordnat även Facebook, Disqus och vanliga kommentarer på portalen.

 3. kao skriver:

  Känner till GAB.
  Jag var en av nötterna som inte klarade exportera min blogg hit 😉

  Kram
  Kao

  • skvitt skriver:

   Jag vet att du har vissa svårigheter med både ettor och nollor 🙂
   Men detta är inte GAB. Det är något helt nytt. Gå in och kolla.

   Kram!
   /Skvitt

 4. madonnan skriver:

  Du har så rätt i det du skriver om Ab. Jag upptäckte nyligen att alla mina receptlänkar till min fina, rosa ABblogg nu inte längre fungerar – för att de har raderar alla bloggarna vi hade! Tragiskt, som du skriver och faktiskt en skandal. Det var vi privata bloggare som en gång började där, innan journalister och kändisar också började blogga – så gör de så!! Trist.

  Jag ska kolla in den nya du skriver om vid tillfälle i helgen. Ha det så bra så länge!
  Kram från Madonnan

  • skvitt skriver:

   Jag är själv novis på det nya, men tror mig ha förstått att det öppnar för mer social kontaktmöjlighet á la AB-bloggen hade.

   Kram!
   /Skvitt

 5. mariadesuede skriver:

  Det verkar intressant, fast mitt twitter och fb har utvecklats till en sammanhållning och förtal, nu sitter jag och försvarar judendomen. Men intressant trots allt.

  • skvitt skriver:

   Det låter ju bra. Det kanske räcker för dig.
   Och så förstår jag ju att du har skrivit fel, för inte menar du ”förtal”. Jag hade gärna rättat det om jag visste vad det skulle stå istället, men jag är inte kropp till att lista ut det.

   Kram!
   /Skvitt

   • mariadesuede skriver:

    Nej, det är inte fel med ”förtal”, det var rent förtal mot mig den senaste tiden. Men jag tänker inte anmäla dem, de är bara löjliga.

    Kram

    • skvitt skriver:

     Ja, nu förstod jag, jag fick inte in det i sammanhanget i din förra kommentar. Så kan det bli ibland när huvudet inte är med. 🙂

     Kram!
     /Skvitt

 6. Rozie skriver:

  Jag går genast in och kollar. Saknar AB´s portal med alla go´a bloggare som har skingrats för vinden. Det är inte detsamma med vare sig Blogspot eller WordPress. Jag kollar som sagt och under helgen tar jag mitt beslut, vad det än månde bliva. Tack för tipset, go´ing! 😉
  Kram kram

 7. Magister Stork skriver:

  Jag tittar förbi så får vi se om skrivlusten dyker upp igen…någonstans i höstmörkret. Det ligger väl i tiden att man startar saker, för att sedan lägga ner…a la Aftonbladet. Att sköta saker snyggt och ta ansvar, är liksom inte tidens melodi.

  • skvitt skriver:

   Nej det är väl inte tidens melodi. 😦
   Jag kunde ytterst motvilligt acceptera att de stängde portalen, men att ta bort alla inläggen är totalt oförlåtligt. Och antagligen handlade det inte om så många TB på deras server, så det var djävligt snålt också. Det är en skatt som har försvunnit helt enkelt. Grrrrrr!

   /Skvitt

 8. […] ni som var bloggare på Aftonbladet. Jag fick ett tips av Skvitt om den här bloggportalen som visst ska ha funktioner liknande dem som AB hade. Ett […]

 9. svorskan skriver:

  Hej!
  Oj vad du varit flitig, skrivit in alla med adresser och allt. Ja, det var en fin sammanhållning på Ab, det gillade jag 🙂
  Varmt tack för inbjudan!
  Allt gott till dej!

  • skvitt skriver:

   Menar du länklistan, eller?

   Jag har gjort ett inlägg på siten, men jag skulle vilja kunna påverka layouten. Kanske det är funktioner som jag inte har hittat än. Jag har inte ansträng mig särskilt mycket ännu. Vi får väl se vilka möjligheter som uppdagas. Jag har redan märkt att siten utvecklats bara på den korta tid som jag besökt den.

   Kram!
   /Skvitt

   • svorskan skriver:

    Ser bra ut så länge! Jag är inte geni på teknik. Vet att vår vän Hemi är det. Hon kan det mesta! 🙂
    Allt gott till dej med en kram!

    • skvitt skriver:

     Jag är ju inte så haj jag heller. Men har man bara tid så lär man sig allt.
     Ja, Hemi, ja. Tror du hon dyker upp där?

     Kram!
     /Skvitt

     • HEMIMAMMA skriver:

      jag fick en inbjudan, men min borreliahjärna gjorde att jag förlade den…

      Jag har kontaktat stig och hoppas få vara med. Motivet verkar ju gott och ansvarsfullt

      Hemikram

      • skvitt skriver:

       Jag har inte fattat det som att det är ett krav att ha bloggat på AB, men att de försöker skapa samma möjlighet till social kontakt som man hade där.

       Kram!
       TSkvitt

 10. fgggmf skriver:

  Nu får jag ju tjata lite igen.
  Jag har ju skapat en länklista som fungerar lika bra som AB:s länklista. Se
  http://fgggmf.wordpress.com/fgggmf-rss-manual/
  Visst WP sabbar lite av den eftersom de uppdaterar så sällan,
  Jag får kolla lite på Karma, när semestern är slut.
  Är lite rädd för Karma, vill inte att mina förseelser kommer ikapp mig 😉

 11. skvitt skriver:

  Nu börjar det bli smalt. Har du fler kommentarer kan du fortsätta här!
  /Skvitt

 12. imsy skriver:

  När jag pustat ut från min Ölandsresa ska jag kolla in detta! Tack för tipset – det låter bra!

  Kram!

  • skvitt skriver:

   Jo, det är intressant. Det finns många verktyg. Och möjlighet till sen där sociala kontakten man kunde ha på AB-bloggen. Det är den uppfattning jag har fått hittills. Men jag har inte varit så aktiv där så jag kanske snackar i nattmössan. Eller för att vara mera positiv: det finns säkert mer än jag har upptäckt (helt säkert)

   Frågan är ju bara vilket genomslag man får där till att börja med.

   En annan sak är att jag saknar teman, men siten är under utveckling och det har gått jättesnabbt med nyheter så det kan ha hänt mycket sedan jag var inne härom dagen.

   Hur som helst så rekommenderar jag att du skapar ett konto så du kan kolla själv.

   Kram!
   /Skvitt

 13. Tummelunsen skriver:

  Äsch! Jag orkar inte logga in till dig, vare sig som Grevinnan Blåst eller Rozie. Men strunt samma! Jag är ju ”Rozie” i vilket fall som helst! 😉

  Vill bara berätta vad som hände med mig när det gäller Karmastudio, och nu är jag frustrerad, ledsen och otroligt besviken, trots att jag först tog det med ro! Jag visste ju att sidan var under uppbyggnad. Och jag kände verkligen glädje med deras initiativ till att samla ihop oss alla igen.

  Jag gick ju in och registrerade mig på Karmastudios sida. Lade upp min sida, skrev inlägg, lade in bilder och videos. Och VIPS så försvann allting som jag hade lagt upp! Jag gjorde om alltihop, lade in bilder, videos och skrev nya inlägg, samt att jag skickade NYA vänförfrågningar för de addade vännerna från tidigare var nu borta som vänner… Vad hände då?! Jo, allting försvann igen, och plötsligt kunde jag inte logga in där längre. ”Jag hade inte behörighet dit”, stod det!

  Efter ytterligare ett par dagar så kom jag äntligen in, men hette inte längre ”Rozie”, namnet var nu utbytt till ”Chinchero”! Vid det här laget började jag bli irriterad så jag loggade in och tog bort/raderade min profil och trodde därigenom att jag var borta för gott på sidan. Men icke sa nicke! Jag ligger kvar där fullt synlig, tills man klickar på mitt namn (Chinchero), och då kommer det fram att jag är ”begränsad”! Sååå, nu ligger jag där och skvalpar i ett ingenmans-land. Jag både finns och inte finns.

  Försökte kontakta ”Admin” medans detta pågick men jag fick aldrig något svar… Känns trist och ledsamt.

  Kram på dig och fortsatt trevlig helg! / Tummelunsen (Rozie)

  • skvitt skriver:

   Jo, jag försvann också. Men jag hade inte lagt ned någon möda där så jag brydde mig inte.
   De har lagt in en massa nya funktioner och då har just sådant hänt som du beskriver.
   En bra idé är nog att avvakta tills de får ordning på sidan.

   Jag tror faktiskt att de som skapar den är nybörjare och vill pröva alla möjligheter och leker som förtjusta barn. Det går väl över får vi hoppas.

   För egen del tror jag inte att jag splittrar upp mig på två olika portaler.

   Kram och fin helg för din del också!
   /Skvitt

   • Tummelunsen skriver:

    Jag tror jag inte splittrar upp mig heller. Det räcker med de bloggar jag redan har.
    Kram och fortsatt trevlig söndag / Tummelunsen

    • skvitt skriver:

     Men att kolla in för att se vad som händer är ju inte fel. Kanske det blir riktigt bra. Som jag skrev: ”En bra idé är nog att avvakta tills de får ordning på sidan.”
     Men en annan sak är ju att om de plötsligt tröttnar och lägger ned, vad händer då? Då inträffar ju samma sak en gång till. Det som hände oss på AB.
     WP är dock så etablerat att det säkert kommer att finnas kvar en bra tid in i framtiden. Det känns säkrare helt enkelt.

     Kram!
     /Skvitt

     • Tummelunsen skriver:

      Jag kommer att följa utvecklingen och jag hoppas innerligt att det går bra för dem. De är otroligt duktiga med det de gör och man märker verkligen lekfullheten och den brinnande ivern. Men det finns ju, precis som du skriver en risk att de tröttnar och det är säkrare med WP, helt klart!. Kram igen, Mäster Skvitt! 😉

 14. imsy skriver:

  Avvakta låter som det vore bäst *avvaktar*

  Kram!

 15. Svante skriver:

  Blir förskräckligt trångt att svara, så jag skickar en ny kommentar.

  Jag vet inte vad det beror på, men tror att mina livserfarenheter gör att jag är misstänksam, mot många händelser i vårt samhälle. Politiken, fackföreningar, och att det fanns mörkblå tjänstemän/kvinnor då jag växte upp. Bara att, som barn behöva delta i söndagsmiddagarna hos farmor, och farfar fick mig avigt inställd till Högern. Hos mormor, och morfar var det helt annorlunda, när morfar, och hans bröder diskuterade politik var det visserligen ett annat språk, som gällde, men det de diskuterade hade en helt annan ton, det var trots språket en humanistisk åsikt, som förmedlades. Hos farmor, och farfar användes inte svordomar, men föraktet för den arbetande klassen riktigt flödade.
  Svante

  • skvitt skriver:

   Du fick alltså en bra undervisning som barn. Den var perfekt. Det är så höger resp. vänster fungerar. Så skiljer deras världar och värderingar.

   /Skvitt

 16. Britta skriver:

  Tack vare AB blogg fick jag vänner, vänner som jag aldrig träffat i verkliga liver, men håller kontakten på FB. Det var synd att AB-bloggen lades ned…

 17. Hans skriver:

  Det är inte bara kvällspressen som saknar omdöme, de flesta reportrarna numera borde bänka sig på komvux i flera år. Att ledning på såna ställen får för sig att radera människors bloggar (livsverk?) förvånar inte. Hade de varit seriösa skulle de kunnat sända över alla bloggarna till skribenterna i pdf-format innan de raderade.
  Ett mycket olustigt ”bit-bål” som är ett av otaliga exempel på den digitala världens stora brister och västerländska människors hänsynslöshet -ala fascism.

  Jag kan inte tänka mig att WP skulle ta sig för något så totalsjukt och hänsynslöst, och de har backups så det räcker, men för alla eventualiteter rek. jag alla bloggare att spara det det gjort åtminstone genom att ta hem en XML-fil över all text. Mycket enkelt på avd. admin/verktyg/export
  Ännu bättre är att också använda xml-filen till en e-bok på en gång, och få med bilderna.

  Jag har bara ägnat mig åt demensvård och den katastrofala ställföreträdarsidan i Sverige de senaste tre åren och uppdaterar e-boken då och då:

  https://demensorebro.wordpress.com/bloggen-som-e-bok-ladda-ned-den/

  Hälsn. från Hans


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s