Kategorier

Arkiv

Njut i dag!

Det är ju årets varmaste dag!

 

Eller hur?

Cykel på skogsväg

Eller kanske den kallaste, den blåsigaste, den regnigaste, den värsta, den bästa, den stressigaste, den lugnaste … eller välj själv 😉

Bilden kommer från Skvitts Photoshop.

Psst!

God fortsättning!


19 kommentarer on “Njut i dag!”

 1. Dick Wåhlin skriver:

  Det är inte den soligaste eftersom molnen bildar ett lock över stan. Men det det är den varmaste i år, + 3 grader.

  Önskar dig ett Gott Nytt År 2014

  Dick W

 2. Svante skriver:

  Detta har inget med ditt inlägg att göra, men kanske det kan vara intressant i alla fall.
  http://helahalsingland.se/insant/insandare/1.6659499-soker-enbart-egen-vinning
  Svante

  • skvitt skriver:

   Detta är, som du säkert inget nytt alla för mig. Men det är kanske många andra som saknar den kunskapen. Visserligen är det allt fler som håller med när man säger att till exempel våra politiker är psykopater, eller har psykopatiska drag, men de tar det ändå inte fullt på allvar.
   Det är som om folk tycks tänka: ”Det låter bestickande, men …” och efter det där ”men” kan man tänka sig ett tvivel som har sin grund i en mycket begränsad och skev uppfattning om vad psykopater är.
   För genom att våra politiker inte rent fysiskt har blod på sina händer, eftersom de personligen inte utför mord och massmord, inte uppträder som kannibaler och våldtäktsmän, inte är beväpnade skjutgalna bankrånare och inte har en skrämmande uppsyn med ett förfärligt utseende, så är det ju något som inte stämmer!

   Men det enda som inte stämmer är att psykopater sällan är sådana eller sällan ser ut som folk föreställer sig. Och mot den falska bilden som folk har om psykopater ser folk inte psykopatin i våra politiker, våra företagsledare och hos många andra av dessa, de vanligaste och framgångsrikaste bland psykopaterna.

   Jag citerar några rader ur artikeln:
   ”… enligt psykologen och professorn vid University of British Colombia, Robert D Hare, (25 års forskning) är i stället de så kallade industripsykopaterna ett större hot i samhället.

   De psykopaterna återfinns inom … religion, näringsliv, politik, vetenskap och i det vardagliga livet. Kännetecknade för en psykopat är att den är i avsaknad av empati, samvete och att de manipulerar sina medmänniskor för att kunna ta kontroll och skapa personlig vinning på andra människors bekostnad.

   När man har utfört hjärnröntgen på psykopater så aktiveras inte de områden som har med empati att göra jämfört med en människa med ett normalt känsloliv. Hos psykopater föreligger således en personlighetsstörning. När organisationskonsulten Babiak undersökte företagsledare fann han att dessa människor var överrepresenterade när det gällde psykopatisk personlighet.

   Jag tror att detta förhållande även kan återfinnas hos många politiker. Om människor med en psykopatisk personlighet sitter på en maktposition är detta förödande för samhället. Mot bakgrund av hur det ser ut i vårt samhälle i dag och den avsaknad av empati som förefaller finnas hos många ansvariga politiker är det inte konstigt att det ser ut som det gör.”

   Du ska ha stort tack för länken. Jag känner mig hågad att skriva ett inlägg om saken. Och än en gång länkar jag till en av de bästa siter om psykopati som finns på svenska, ”Förstå psykopati”. Sitens namn är mycket bra satt, för vill man förstå psykopati så är det den siten som gäller på det svenska nätet.
   http://www.psykopati.se/16914064

   /Skvitt

   • Svante skriver:

    Undrar om inte psykopaten är vanligare i samhället än vi kan föreställa oss.
    Svante

    • skvitt skriver:

     Jag undrar inte, jag vet!

     Först och främst tror folk i allmänhet att psykopaterna är så himla ovanliga att de antagligen aldrig kommer att stöta på någon. Men sanningen är att få eller ingen människa har undgått att stöta på dem, vilket inte betyder att de måste ha utsatts för dem på sådant sett att de har insett vad det är fråga om.
     Psykopaterna är till sin natur sådana att de inte anstränger sig i onödan. Om de således inte omedelbart ser att de kan utnyttja någon så får det helt enkelt vara. Men de kopplar på sin charm. Det kan ju kanske utnyttjas i framtiden. Oftast blir det inte mer och de som träffade psykopaten sprider goda vitsord om densamme, ”trevlig, sympatisk, ärlig, fin, underbar människa!”, varpå kanske någon annan litar blint på det och eventuellt låter sig luras.
     Eller så blir man verkligen utnyttjad utan att varken fatta det eller själv ha ont av det. Utan att ha en blekaste aning blir man ett verktyg åt psykopaten. Till exempel genom att föra vidare falska rykten från psykopaten som drabbar någon som denne djävlas med. Det kan vara så illa att man blir duperad och manipulerad till att helt ovetandes begå mened inför en domstol, eller på annat sätt vittna till en psykopats fördel. Det är oftast kvinnliga psykopater som nyttjar rättsväsendet för att få som de vill mot någon annan person.

     Men sen är det också så att den siffra på förekomsten av psykopater i samhället som brukar anges – ca 2-3%, baseras på de som faktiskt får diagnosen. Dessa är som du vet de som döms för allvarligare brott och det är långt ifrån alla. Till exempel gäller det nästan aldrig de som tidningsartikeln nämner. Däremot gäller det ofta för dem som begår våldsamma brott som mord och grova rån, eller är notoriska bedragare. Den sortens brott begår nästan aldrig kvinnor, med undantag för bedrägerierna, och får alltså nästan aldrig diagnosen.

     Hur kan man då påstå att det bara är 2-3% som är psykopater? Det finns ingen forskning som tyder på att psykopati är ovanligare bland kvinnor, bara att fler män får diagnosen, vilket ju är en helt annan sak.
     Med den matematiken landar vi på 4-6% psykopater i samhället.

     Om vi sen tar hänsyn till de framgångsrikaste psykopaterna som heller aldrig får någon diagnos och som nämns i artikeln, vilken siffra hamnar vi då på? Kanske 8-10%!

     Låter det skrämmande? I så fall är det väl för att det verkligen ÄR skrämmande. Och var och en som har köpt en begagnad bil och i efterhand undrar hur han hade mage att påstå att bilen var ett fynd, fast den var ett vrak, borde kanske ställa sig frågan om beg-bil-handlar’n kan ha varit en psykopat!

     Konklusion: Jo, de är mycket vanligare än de flesta tro! Och framför allt borde rättsväsendet skärpa sin kunskap i ämnet mot bakgrund att de så gott som dagligen har med dem att göra; antingen som förövare (då kan ju misstanken ligga nära till hands), eller som ”brottsoffer” (då kan det kännas långsökt, vilket det inte borde vara), eller slutligen med tanke på att åklagare i ytterst stor omfattning är psykopater (det passar deras personlighet perfekt).

     Ovanligt?
     Pyttsan!

     /Skvitt

 3. kao skriver:

  Hösten och förvintern har hittills varit helt underbara i min stad. Gröna gräsmattor och skön luft. KNappt något regn. Man får som sagt njuta nu, men en mild vinter brukar tyvärr innebära en regnig sommar. Det är mina egna iakttagelser.

  Bilden är jätteskön. Här i stan cyklas det för fullt fortfarande.

  Kram
  Kao

  • skvitt skriver:

   Ingen tycks ha uppfattat att jag skrev inlägget den 1/1 och således endast avsåg årets första dag. Att det var den dagen som var årets varmaste eftersom det ju var årets enda dag fram till den dagen.
   Den dagen var såldes också årets kallaste, blötaste, soligaste, blåsigaste osv! 😆

   /Skvitt

 4. kao skriver:

  Bra och sant skrivet om psykopater. Du kan verkligen det här. Jag också.

  Tyvärr har folk i allmänhet svårt att se tecknan och luras och manipuleras därför – och kan efterår inte fatta vad som egentligen hände, när de själv sitter i en knipa – regisserad av psykopaten. Det kan vara små tecken de visar upp, som inte undgår den som VET hur det fungerar.

  Som jag skrivit förut bör både nämndemän, domare och tingsnotarier få en ordentlig utbildning i ämnet. Ja, alla borde få veta hur det ligger till.

  Kram
  Kao

  • skvitt skriver:

   Sant! Det finns många myndighetspersoner som borde ha en bra utbildning i psykopati. Och då duger inte det man får läsa om störningen när man utbildar sig till psykolog. Det finns massor av psykologer, förmodligen de allra flesta, som inte kan psykopati så väl att de har någon som helst nytta av utbildningen i det avseendet. Det är ju ytterst tragiskt och skrämmande! Hela den delen av psykologiutbildningen borde ses över och för myndighetspersoner skulle man ta fram en specialkurs och speciell litteratur som passar just för dem. Det finns inte i dag!

   Kram!
   /Skvitt

   • kao skriver:

    Inte minst socialarbetare, psykologer och mentalskötare borde ha minst en termin i sin utbildning i enbart detta ämne. Tror de sistnämnda har bäst koll inom vården. De jobbar ju DIREKT med klienten.

    Menb å andra sidan går ju alla de värsta psykopaterna fria. Det är deras offer som hamnar på psyket. Eller i kriminalvården

    Kram
    Kao

    • skvitt skriver:

     De hör inte hemma inom psykiatrin, men en psykopatskattning genomförs regelmässigt på psykiatriska dömda patienter. Det är förvisso inget fel i det, men det görs av psykologer med i de allra flesta fall mycket bristfälliga kunskaper i psykopati. Till sin hjälp har de mallar, men de är mest till för att det ska bli samma resultat oavsett vilken som gör undersökningen. Och så långt är det ju bra, men som sagt, kunskapen brister.

     Jag vill än en gång trycka på att de som arbetar inom rättsväsendet också måste ha en anpassad utbildning i psykopati! Tänk vad bra det vore om kriminalinspektörerna kunde se att åklagaren som leder en förundersökning är psykopat! Och att rättens ordförande också kunde se det. Men sånt syns ju inte när de vill dölja det 😦 , men bara vetskapen om att det är högst sannolikt kan ju vara värdefullt att veta.

     Kram!
     /Skvitt

     • kao skriver:

      Visst vore det tacknämligt.
      Men jag tror tyvärr inte det går att komma dithän. Det finns de som inte tycker det är nödvändigt. Kanske de som själva har narcissistiska drag skulle motarbeta detta? Det finns många sådana personer inom rättsväsendet. Skulle tro de vill framhärda att en sån kunskap är både irrelevant och löjlig.

      Kram
      Kao


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s