Kategorier

Arkiv

Ett steg i taget!

Visst! 

Det går inte att ta hela trappan ända upp i ett enda steg. Det vet de flesta.

Man kan inte heller ta bort något från människorna som många värnar om. Inte i ett steg!

!

Ett steg i taget!

Man kan ju kika på nazisternas metoder till exempel. Det hade aldrig lyckats för dem att som första åtgärd bara plötsligt utan förgående förberedelser säga att ”judar ska utrotas!”

Man fick börja lite vackert!

Smärre förbud hit och dit.

Ett steg i taget!

Judar får inte gifta sig med arier. Det var en bra början. Det blev inga större protester, varken bland tyskar eller omvärldens statsmän. Sen kom nya förbud, steg för steg, ett steg i taget!

Ett steg i taget så blev det alldeles acceptabelt.

Ett steg i taget så blev det alldeles nödvändigt!

Ett steg i taget fram till utrotningslägren.

!

Historien lär oss att de små stegen aldrig får underskattas.

Historien lär oss att de små stegen leder vidare.

Historien lär oss att de små stegen leder till ett från början outtalat mål.

Historien lär oss att de små stegen kan vara alldeles livsfarliga att ta.

!

Om vi har lärt av historien ska vi vara väldigt vaksamma när Malin Sahlén säger: ”Vi vill inte peka ut några särskilda utbildningar. Det handlar om utbildningar som inte ger individen någonting vad gäller arbetsmarknaden i framtiden.”

Det låter inte så farligt, eller hur! Och vad det egentligen handalar om är: ”Receptet mot att dras in i onyttiga, eller ‘lågproduktiva utbildningar’ är styrmedel i form av sänkta studiebidrag.”

Det var det första steget! Och nästa steg?

”Ytterligare en åtgärd som rapporten föreslår är att sänka anslagen till de högskolor som erbjuder utbildningar som inte tros leda till jobb.”

Och nästa steg?

Sista steget är att studiebidragen försvinner helt och bara de som har rika föräldrar har råd att studera, eller så måste allt bekostas med lån i en bank som därmed gör ett klipp på räntan. Det gynnar dem som äger bankaktier.

Det första steget var alltså att Svenskt Näringsliv föreslår ”Sänk studiebidraget till dem som läser onyttiga utbildningar.”

Omtanken” om de studerande glömmer inte Svenskt Näringsliv att lyfta fram, men det är bara en ”lockvara för att få sälja paketet”: ”Konsten att strula till ett liv” som rapporten heter.

Det är bara en lockvara för att kunna ta det första steget.

Det första steget!

Det första steget är redan taget när det gäller långtidsarbetslösheten!

Det första steget är redan taget när det gäller långtidssjuka!

De första stegen är redan tagna på en väg som vi av historien kan lära oss vart den leder! I vart fall än så länge. Men våra kunskaper i historia ska ju kosta oss mer att införskaffa om Svenskt Näringsliv får som det vill.

Historielöshetens utbredning är ju bara önskvärd för Svenskt Näringsliv när de följande stegen ska tas!

Är vi inte uppmärksamma i dag och protesterar kraftfullt mot alla attacker på välfärden så kommer det att vara för sent inom en snar framtid! Det är vad vi kan lära av vår historia!

Stort tack riktas till Doktorinnan i Puskallavik för uppslaget till detta inlägg!

 


11 kommentarer on “Ett steg i taget!”

 1. ghostopinion skriver:

  Särskilt nu när det privata ägandet blivit så koncentrerat, stort och mäktigt att det de facto kan hota och styra hela stater och statsförbund står det i direkt konflikt med demokratin, folkväldet.

  • skvitt skriver:

   Jo, det är ett absolut hot mot den så kallade parlamentariska demokratin. Det är alltså ett hot mot självaste borgerskapet egen ”demokrat”!

   Men som du vet, det är inte i parlamenten de stora besluten tas.

   Kapitalism står helt i strid med vad demokrati är oavsett hur många partier man kan välja mellan. Det klargör jag i detta inlägg, som du kanske redan har läst:
   https://skvitts.wordpress.com/2011/08/06/demokrati-vad-ar-det/

   En det av texten har jag tidigare lagt ut både hos mig själv och på SOLIDARITETSTANKEN.
   http://solidaritetstanken.wordpress.com/

   Men den tidigare publicerade delen av texten har jag gjort smärre redigeringar av.

   Demokratibegreppet har jag tagit upp i flera andra sammanhang också, men jag har inte full koll på var jag ska leta efter dem, så det får vara. Den som vill söka kan ju göra det om den ids.

   Ha en bra helg!
   /Skvitt

 2. HEMIMAMMA skriver:

  Kan du lägga detta i solidaritetstanken??

 3. […] Faktum är att dessa tjuvar vill styra vår kunskap och brist på kunskap, så det passar deras egna intressen, vilket framgår av ett av mina tidigare inlägg, ”Ett steg i taget”. […]

 4. […] så kommer sådan kunskap inte längre att läras ut och vi kommer att bli totalt historielösa och okunniga om allt som inte gagnar kapitalismen. Vi är ju redan på god väg ditåt med tanke på våra media […]

 5. […] var det i inlägget Ett steg i taget och senare uppmärksammade jag samma sak i inlägget Baggböle i […]

 6. […] Ett steg i taget  […]

 7. […] ” ‘Sverige kan komma att gå med i europakten, utan att bindas av dess budgetkrav. Det är enligt statsminister Fredrik Reinfeldt (M) regeringens villkor för att vara med.’”utan att bindas av dess budgetkrav”, ja, till att börja med, alltså. Annars kanske det blir protester! Du vet, ETT STEG I TAGET! Som jag skrev i ett inlägg.” […]

 8. […] ett steg i taget när fri- och rättigheter ska angripas och kringskäras. Man tar en bit i taget, ett steg i taget. Det visste redan […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s