Kategorier

Arkiv

Brittas Betraktelser: Vad är frihet?

Den svåraste frågan

Jag är frestad att skriva ”Freedom är bara ett annat ord för ingenting mer att förlora …”,bland annat. /Brittas betraktelser.

Många kommer med egna funderingar, tänkvärda på olika sätt. Gå därför in till Britta och både läs och kommentera. Alla bidrag är lika värdefulla.

Här tar jag mig friheten (om det är en frihet alltså, det kan ju vara ett inre tvång eller annat jag inte rår över) att återge min egen kommentar hos Britta om friheten:

Finns det någon alls som kan säga vad frihet är? Jag tror inte det.

Problemet är att ordet frihet inte kan stå för sig själv, det måste alltid stå i relation till något annat.

Man kan således säga att en slav inte är fri, men hans ägare är det. I den betydelsen är slavägaren fri, men är han fri egentligen?

En slavägare är ofri på sitt eget sätt. Han har kanske inte rätt att säga vad han tycker om den härskare som står över honom, han kan vara fjättrad vid skulder som han skaffade sig för att köpa slaven och han har förpliktelser mot sin familj.

Är härskaren över dessa undersåtar en fri man att göra som han vill när han han rätt att despotiskt fatta vilka beslut som helst? Nej, han måste fatta de realistiska besluten hur gärna han än vill fatta andra beslut.

Är tanken fri? Står den över alla restriktioner? Kan jag tänka på nöje när magen är tom? Kan jag tänka en tanke som är fri från allt jag känner till? Kan jag formulera en mening som står i strid med alla grammatiska grundregler som tycks vara medfödda?

Det mest fascinerande man nyligen har upptäckt är att hjärnans beslut kommer före vårt medvetande om vad hjärnan beslutade. Det vi tror oss göra helt medvetet är alltså något vår hjärna bestämde sig för innan vi själva visste om det.
Var det verkligen mitt fria beslut att sträcka mig efter kaffekoppen när det var så att jag blev medveten om min egen vilja att göra så efter att hjärnan hade skickat en impuls till musklerna att sträcka sig efter koppen?

Vem är fri?

Kan man vara helt fri och göra som man vill utan att det inkräktar på andras frihet? Eller måste vi begränsa oss i vår frihet för att vi måste ta hänsyn till andras rätt till frihet? Måste en slavägare avstå från att utnyttja sin frihet att köpa sig en slav för att slaven ska få behålla sin frihet?

Det står mig fritt att skriva eller avstå från att skriva dessa rader. Skrev jag dem för att jag var fri att skriva dem eller för att jag kände ett inre tvång att skriva?

Vad är frihet? Ingen vet, men alla hyllar den och många går i krig för denna frihet som ingen vet vad det egentligen är.”
En nöt att knäcka utifrån de senaste vetenskapliga fynden om hjärnans från medvetandet, och därmed den fria viljan, fristående beslut är den juridiska. Kan jag hållas ansvarig för mina handlingar när de i grund och botten inte styrs av min fria vilja och medvetande?

Juridiken gör saken lätt och säger rakt av, ”Vi skiter i neuropsykologers vetenskapliga fynd och dömer som vi alltid har gjort!”

Jag tycker nog att vi faktiskt måste skaffa oss ett överlagt och väl genomtänkt förhållningssätt till de nya fynden om den så kallade fria viljan och här får all humaniora samsas för att finna en lösning. Och det visar på ett tydligt sätt hur viktiga dessa vetenskaper är, vilket dock Svenskt Näringsliv inte fattar eftersom de vill ta bort stödet till sådan utbildning. Det är i och för sig inget konstigt med SNs inställning eftersom deras intellektuella förmåga endast sträcker sig till den egna plånboken.

Jag har i två inlägg berört denna fråga.

Först var det i inlägget Ett steg i taget och senare uppmärksammade jag samma sak i inlägget Baggböle i dag.

Vad är det som det handlar om egentligen?

Jo att vetenskap måste stå fri mot alla former av påtryckningar, restriktioner och inskränkningar och vetenskap är det som för utvecklingen framåt!

Kanske att all kunskap till och med kan rädda vårt sönderfallande ekonomiska system som baseras på skuldsättning och imaginära pengar i digital form och påhittade så fort det blir kris i maskineriet.

”Dagens medelklass har ett betydligt större humankapital i form av utbildning och kunskaper än vad som fanns för en generation sedan. Det innebär en högre intjäningsförmåga och möjlighet till högre belåning, säger Daniel Waldenström.” / ANDREAS CERVENKA Reporter Näringsliv /SvD


3 kommentarer on “Brittas Betraktelser: Vad är frihet?”

  1. Britta skriver:

    Jag bor inte så långt ifrån Baggböle Herrgård ang baggböleri:-) Bifogar länken…

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Baggb%C3%B6le,_Ume%C3%A5_kommun

    Ha en fin kväll! Kram

  2. […] ovan, se här. Att stoppa sanningen är just vad SOPA är en förberedelse till. Det handlar om frihet och det handlar om dess motsats. Det handlar om att slåss för friheten och att stå emot de som […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s