Kategorier

Arkiv

KGB avlyssnar – OCKSÅ!

Än sen då?

”Teliasonera hjälper Vitrysslands diktator att jaga oppositionella.

Genom företagets mobilnät kan han avlyssna vem han vill – när han vill, enligt SVT:s ´Uppdrag granskning’.

– Pengarna styr, säger en anställd i programmet.

Teliasonera – med svenska staten som största ägare – tjänar allt mer pengar i Vitryssland, Azerbajdzjan, Kazakstan och andra länder i Östeuropa och Centralasien. Men att driva mobiloperatörer i diktaturer är inte problemfritt.

SVT-programmet ‘Uppdrag granskning’ har kartlagt verksamheten och kommit fram till att Telia-sonera hjälper säkerhetstjänsten i flera länder att avlyssna oppositionella.” /AB

Jag förstår inte problemet!

Vad är så upprörande?

”Telia Sonera, med svenska och finska staten som största ägare, samarbetar med diktaturer i forna Sovjet.”

”Företaget har i hemlighet samarbetat med en rad säkerhetstjänster i några av världens hårdaste diktaturer. Uppgifterna avslöjas i kvällens Uppdrag Granskning”

”Tidigare har det rapporterats om och varnats för att telebolagen med sina nät kan bli en del av regimernas övervakningsapparat.”

Vi bör ju städa framför egen dörr

innan vi kritiserar andra.

Låt vara att man i Sverige inte brukar möjligheten lika brutalt som vissa andra länder, men möjligheten finns! Och när möjligheten finns kan den också användas. Att den inte används beror på att det i vårt land för närvarande inte behövs, men det kan ändras.

Det kan ändras och kommer att ändras den dag vårt land och vårt samhälle drabbas av oroligheter och instabilitet, så som förekommer i de länder där övervakningen är mera brutal än här och där traditionen är annorlunda av historiska skäl.

Vi bör städa framför egen dörr! 

2008 10 22

”Idag klubbas det igenom ännu en avlyssningslag i riksdagen. Denna gång inriktar sig regeringen på politiska aktivister etc, vilket medger avlyssning utan domstolsförfarande eller tydlig misstanke om brott. Jag undrar varför våra ledare är så rädda, vi lever ju inte i en tid av hot och allmän oordning. Henrik Alexandersson skriver mer om detta här och här. De är med andra ord dags att hala fram bilden igen, som jag knåpade ihop i somras.” /DÅ VAR DET DAGS IGEN, MER AVLYSSNING

FRA-lagens väl dolda kusin klubbas idag

”Telelagen

Så länge telefon och telegraf funnits i Sverige har också myndigheterna berett sig möjlighet till hemlig avlyssning. Så skulle enligt Telelagen SFS 1993:597, 17 § exempelvis de som beviljats tillstånd att bedriva televerksamhet samtidigt förbinda sig att under tystnadsplikt vid behov medverka till hemlig avlyssning.

Ändring av Lagen om försvarsunderrättelseverksamhet

Vid sidan av de möjligheter till avlyssning som reglerades i telelagen hade Försvarets radioanstalt (Försvarsmakten och de andra myndigheter som regeringen bestämmer) rätt att bedriva avlyssning. Denna avlyssning reglerades i Lagen om försvarsunderrättelseverksamhet SFS 2000:130.

  • I fjärde paragrafen i denna lag föreskrevs att denna avlyssning ej fick omfatta sådant som ligger inom ramen för polisens och andra myndigheters brottsbekämpande verksamhet.
  • Prop 2006/07:63 skulle, till förmån för varje övrig lagstiftning och förordning, i praktiken komma att upphäva hela lag 2000:130 genom ett kort tillägg till denna paragraf:
Om det inte finns hinder enligt andra bestämmelser, får dock de myndigheter som bedriver försvarsunderrättelseverksamhet lämna stöd till andra myndigheters brottsbekämpande och brottsförebyggande verksamhet.
  • I och med denna ändring kan FRA nu i praktiken helt obehindrat avlyssna all trafik och på uppdrag av vilken myndighet som helst så länge det inte står i strid med någon annan bestämmelse.

På en öppen hearing i IVA-huset den 29 augusti 2008 förklarar FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson ändringen med att tidigare skrivning hindrat FRA ifrån att med sina resurser bistå bland annat polisen i arbetet med undersökning av beslagtagna hårddiskar mm.” / Wikipedia.

Sverige är en ankdamm, den bästa av alla! Eller?

”Lagen tillåter upphovsmannen eller dennes rättighetsinnehavare att begära informationsföreläggande enligt 53 c § eller intrångsundersökning 56 a § upphovsrättslagen. Rättsinnehavare inkluderar licenstagare som genom avtalet har förvärvat en ensamrätt. Branschorganisationer kan ha sådana rättigheter antingen som licenstagare eller som ombud.

Härigenom kan rättighetsinnehavare vid domstol begära beslut på att internetoperatörerna ska lämna ut uppgifter om IP-adresser och vilket internetabonnemang som IP-adressen tillhör.” Den så kallade IPRED-lagen, Wikipedia

Kritiken mot Telia Soneras aktiviteter riktar sig mot de forna Sovjetrepublikerna,

men är det då inte även relevant att kika i västlig riktning?

Till exempel har det ju knappast (undantag finns) skrivits en enda rad om ECHELON:

Echelon är det hittills” (2011, min anm.) ”största informationinsamlings– och övervakningsnätverk som skapats. Echelon styrs främst av USA ochStorbritannien, men det finns stationer i andra länder som AustralienNya Zeeland och Kanada. Echelon kan fånga upp satellit- och radiosändningar, telefonsamtal och fax samt e-post. Det beräknas att Echelon samlar in runt tre miljarder meddelanden dagligen.”

Mer om ECHELON

http://www.qainfo.se/echelon/ (EU-kommissionen förnekar all kännedom om ECHELONs existens. Du ska givetvis testa länken ”Information från Sverige till USA”. Och det är lika dant med länken ”Regeringens plikt att övervaka”.  Uppenbarligen var det för känsligt för att du, jag och resten av svenska folket skulle få läsa det! Så vi ska nog städa framför egen dörr först!

Mer!

”Europeiska polismyndigheter är oroliga över att brottslingar i allt högre grad kommunicerar via Skype, vilket förhindrar avlyssning. Nu vill de göra något åt det.” 

”EU mörklägger vem som ska övervaka att USA:s avlyssning av europeiska banktransaktioner går rätt till.”

Guillou visar Billström och alla oss andra hur hemlig bevisning och annat rättshavererande trams kan kännas

Regeringen vill ge utländsk polis rätt att själva avlyssna telefonsamtal, e-post och datatrafik på svenskt territorium.

ÖVERVAKNING I SVERIGE & EU 2012

EU ger utländska myndigheter rätt att avlyssna svenskar och ta DNA-prover?

Artikel från 2001: ”EU bygger upp underrättelsetjänst” . Skvitt citerar någr inledande rader: ”Det EU-utskott som utrett Echelon konstaterar redan på första sidan i sin rapport att det inte är något tvivel om att det finns ett globalt system för avlyssning av kommunikation. Det är heller ingen tvekan om att USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland är med i detta samarbete. Se http://www.europparl.se.” (Den sidan är bortcensurerad. Min anm.) ”Gå vidare och sök på echelon.
Däremot kan EU-utskottet inte säga hur många andra länder som samarbetar när det gäller att övervaka, avlyssna och insamla information. Detta är avancerade underrättelsetjänster och sådana organisationer har hemligstämpeln som sitt starkaste skydd. ”

Observera att länken Gå vidare och sök på echeloninte den heller fungerar! Undra varför? Det verkar finnas en stor mörkläggning av detta, som givetvis vi medborgare ska hållas okunniga om!

– – – OOO – – –

NÄR MAN ALLTSÅ JÄMFÖR:

Ja, när man jämför så tycks det vara större öppenhet i öst. Där märker folk i alla fall av att de är avlyssnade. Här märker vi ingenting!

EU har en motsvarighet till ECHELON, men just nu har jag inte lyckats få fram adekvat information om det, kan någon komplettera?

” … hittills har ingen underrättelsetjänst kunnat kontrolleras av något parlament.Den i princip ständiga hemligstämpeln skyddar verksamheten från insyn.”

– – –

Bonuslänk

Bonuslänk

Bonuslänk

Bonuslänk

Se vad som händer med denna länk: www.europparl.se. Censur!

Se vad som händer med denna länk: www.aftonbladet.se/nyheter.se/0002/13/echelon.html.

Se vad som händer med denna länk: http://duncan.gn.apc.org/

Se vad som händer med denna länk: computersweden.idg.se/text/010718-CS5


6 kommentarer on “KGB avlyssnar – OCKSÅ!”

  1. Urban Medin skriver:

    Mycket bra inlägg Skvitt 😉

  2. HEMIMAMMA skriver:

    Klart värt att påpekas – även på facebook 😆

    Hemikram ♥


Lämna en kommentar