Kategorier

Arkiv

I dag hyllas Ann-Britt Törnquist! « skvitts

Hjältinnan

I dag hyllas Ann-Britt Törnquist! « skvitts.

GT skrev (klicka på länken för att läsa hela artikeln!):

”GÖTEBORG. För 40 år sedan skakades Eriksbergsvarvet av en explosion i en tankbåt. 
Tio människor dog och 28 skadades. 
Ann-Britt Törnquist, då 33 år och en av få kvinnliga kranförare minns hur hon räddade många av sina kamrater.

Fredagen den 14 maj 1971 inträffade en svår olycka i form av en kraftig explosion med efterföljande brand ombord på M/T Samnanger i docka nr 4 på Eriksbergsvarvet. Elden började i maskinrummet men spred sig snabbt över fartyget. Orsaken var troligen att explosiva gaser fanns kvar i fartygets nedre utrymmen.”

 

Detta måste åter igen lyftas fram.

Vem gör det och påminner mig om ett gammalt inlägg? Jo, en Johanna!

Hon hjälpte mig med datumet om Poona, där jag skrev:

Jag minns inte mer än att det var en fruktansvärd olycka som det talades mycket om och om jag inte har fel så visade mainstream-pressen olyckan det intresse den var värd, dvs som lösnummerförsäljare med andra ord.

Arbetarpressen fokuserade mer på den egentliga frågan: hur fungerar säkerheten egentligen och vilka är ansvariga. Stressen och pressen att allt ska gå på nolltid – och därför vädrades båten inte ur.

Vid denna tid var det en liknande olycka, också den i Göteborg, med en båt som hette Poona, så det fanns helt klart ett systemfel!

Ordet ”olycka” är kanske mot den bakgrunden lite ”olyckligt”, om så får sägas.

Jag kan inte minnas att någon chef längst ned i hierarkin ställdes till svars, men så skedde möjligen.

Om någon minns bättre, snälla skriv i så fall och berätta och om så behövs – rätta mig om jag har fel. Jag tycker det är oerhört viktigt för arbetarklassens historia att saken kommer fram nu när allt kan läggas ut på Internet. Jag sökte på båda båtarna, men fick ingen träff på just dessa båtar.

Så vet du som läser här – kommentera! Det är att hedra de omkomna, skadade, anhöriga, vänner, samt arbetskamrater.

Jag kan ju säga det, att om ni kommer med fakta så lägger jag ut det på Wikipedia, eftersom det inte finns där ännu.

Johanna (tack!) svarade om Poona: ”Olyckan på M/S Poona skedde den 14 maj 1971.”

Nu hoppas jag hon återkommer med mera information och svaret på frågan om hon kan ha förväxlat båtolyckorna med varandra. Eller har GT fel? Något är i var fall fel och vem som står för felet saknar betydelse. Det är sanningen som är intressant för sanningen är en del av arbetarklassens gemensamma lidandes historia.

Varför är detta så viktigt? Jo det skrev jag i en kommentar:

”1971 05 13, för exakt 40 år sedan. Att det var just då och att båten som hette Samnanger skulle jag ju knappast ha kunnat redogöra för om inte tidningen skrev om det. Det finns begränsningar av minnet och därför vet jag inte datum för Poona. Antagligen 1973.

Jag är fortfarande intresserad av om någon har information så att jag kan skriva om det på Wikipedia, allt för att hedra offren och deras anhöriga.

Allt för att allt för många har dött på kapitalismens altare för att det ska få glömmas bort.”

Arbetarklassen måste själv slå vakt om sin historia för borgarklassen gör det ju aldrig! Var klass slår vakt om sin historia och sina intressen. Och därför måste ju även arbetarklassen slå vakt om sin historia och inte låta borgklassen ta ansvar för det. Den ”glömmer” ju oss. Det vill säga att den förtiger oss och vår historia eftersom det inte ligger i dess intresse att fästa uppmärksamheten på oss, våra liv och den vardag i vilken vi föder dem.

HJÄLTINNAN kopiera.jpg


3 kommentarer on “I dag hyllas Ann-Britt Törnquist! « skvitts”

  1. HEMIMAMMA skriver:

    Väl talat !

    Hemikram

    • skvitt skriver:

      Jag hyllar den klass jag tillhör (arbetarklassen – trots att jag är akademiker!) och jag förbannar alla som låter sig luras av borgerskapets duperingar!

      Alltså tar jag avstånd från alla som kör på deras (bourgeoisiens) knep och spelar på deras bana som de kallar demokrati och lurar oss att gå till val om frågor som inte rör klassfrågan.

      Det finns inget parti och ingen rörelse i vårt land som jag kan sympatiser med! Alla är korrumperade!

      /Skvitt!


Lämna en kommentar