Kategorier

Arkiv

Olja och folkmord

En rapport av European Coalition on Oil in Sudan menar att Lundin Oil (numera Lundin Petroleum) inklusive deras olika styrelsemedlemmar, varav Carl Bildt är en, är skyldiga till krigsbrott.

Sudan

Ska vi börja med detta?

”I Bengt Nilssons film ”Världens nyaste land – Södra Sudan”, som nu visas i SVT, finns det en bild som för länge sedan borde ha lämnats in till Magnus Elving, åklagare för internationella brott.”

”År 2001 betalades Bengt Nilssons resa delvis av Lundin Petroleum, ändå fick han möjlighet att framföra sina synpunkter i SVT:s Agenda. Detta kritiserades efteråt starkt av Amnesty International. Att fortfarande 2011, när så många motbjudande fakta ligger på bordet, ge utrymme för Bengt Nilssons förfalskade bild av inbördeskriget i Södra Sudan utan någon motbild måste betecknas som ett lågvattenmärke för SVT.”

”Den internationella opinionen om mördandet i Sudan är samstämmig: FN-rapporterna stöds av Human Right Watch och Amnesty International. Dessutom finns det 50 oberoende organisationer i Europa som i en gemensam rapport om inbördeskriget, Unpaid Debt, ger oljebolagen en stor del av skulden till dödandet.

48 oberoende människorättsorgan i USA har kommit fram till samma sak i organisationen Investors Against Genocide – de ger också oljebolagen skulden.

Omar Al Bashir bedrev också en omfattande slavhandel med svarta människor från södra Sudan som såldes till norra Sudan. Det ledde till en av de största kampanjerna i USA, med den dåvarande aktivisten Barack Obama i spetsen. Investors Against Genocide har fått igenom en ny lag som stoppar investeringar som stödjer den brutala regimen i Sudan. Lagen har på mindre än ett år fått statliga pensionsfonder att ta ut åtta miljarder dollar från bolag som investerar i Sudan, främst oljebolag.”

Du bör nog läsa hela artikeln på AFTONBLADET  Debatt!

 

Nu  tar vi nästa:

”Adolf Lundin, grundare till Lundin Oil, startade med två tomma händer och en affärsidé som gjorde honom stormrik. Hans företag letade olja och mineraler i länder dit ingen av de stora etablerade bolagen vågade sig. Ju djävligare och högre risk desto bättre vars hans motto.” ATONBLADET

Från provinsen Unity fördrevs folk varigenom Lundin Oil kunde leta och utvinna olja. Regeringen  Ahmad al-Bashir garanterade företaget säkerhet.  Omar Hassan Ahmad al-Bashir kom till makten 1989 i en militärkupp och störtade då premiärminister Sadiq al-Mahdis regering.  Han är nu Sudans president sedan 1993 och vann senast presidentvalet i Sudan 2010 genom ett fuskval.

Om vi jämför

Det råder stor skillnad mellan hur världssamfundet avstått att agera mot Sudans diktator och hur man tar sig an Gadaffi! Det är också stor skillnad på hur dessa två herrar har förhållit sig till västvärdens oljeintressenter. Det är dessutom stor skillnad på hur många som är offer för stridigheterna i Libyen respektive Sudan. I sistnämnda land räknar man med 1,4 miljoner har tvingats fly sina hembyar. Mellan 6 000 och 10 000 dör varje månad, enligt världshälsoorganisationen WHO. Cirka 50 000 människor har dödats i Darfur från våren 2003 till hösten 2004.

”Den svenska staten bör se till att offren för oljekriget i södra Sudan kompenseras, till följd av det svenska företaget Lundin Petroleums aktivitet. Det anser en delegation från den blivande staten South Sudan på besök i Stockholm.” SILOBREAKER. Här kan väl påpekas att om någon ska betala bör det ju vara oljebolagen.

”FN har självt kallat Sudan för den värsta mänskliga katastrofen i världen. USA talar till och med om folkmord. Men i FN:s säkerhetsråd händer inte så mycket. Den här gången heller.” EXPRESSEN

 

 

 

Om vi drar en slutsats

Det är knappast de mänskliga rättigheterna som utgör skäl för världssamfundet att agera mot Gadaffi. Alltså är det något annat!


3 kommentarer on “Olja och folkmord”

  1. HEMIMAMMA skriver:

    PETRODOLLAR

    Inga övriga förklaringar krävs…


Lämna en kommentar