Kategorier

Arkiv

Pensionerna sänks!

Inkomst- och tilläggspensioner sänks!

I år minskar pensionerna med upp till 3 procent jämfört med förra året. 

Källa: Pensions-myndigheten.

Det är den så kallade bromsen i pensionssystemet har trätt i kraft. I det nya systemet utgår pensionen från de pensionsinbetalningar som gjorts under hela arbetslivet. Systemet är slutet, alltså om det går in mindre pengar än vad som betalas ut sänks pensionerna. 

AP-fonderna som ska fungera som en buffert ifall pensionssystemet går med underskott. Pengarna har huvudsakligen satsats på aktier, och när  värdet på AP-fonderna sjönk när börsen rasade 2008 försvann därför 200 miljarder kronor av våra pensionspengar!

I Sverige finns 1,7 miljoner pensionärer och de flesta får pensionen sänkt med drygt 300 kr före skatt. Undantaget är tjänstepensionen för privat anställda. De enda som får det lite bättre, 17 kr/månaden (!) är garantipensionärerna, de med lägst pension.

Enligt prognosen sänks pensionen ytterligare 2,8 procent nästa år och 1,5 procent nedåt igen 2012. 2013 tror man att pensionen ökar igen.  

Potatisätarna, Vincent van Gogh

Sänkningen av pensionerna skulle blivit ännu större i år om allinsen inte gjort allt vad den förmått för att inte förlora väljarstöd valåret 2010. I stället för att fixera buffertfondernas värde i slutet av ett år har nu politikerna valt att ta ett genomsnittsvärde under fler år för att på så sätt fördela ut sänkningen på flera år. 

Vi får inte mera pengar i och med det, men det känns inte lika katastrofalt med denna manipulation!

 


One Comment on “Pensionerna sänks!”

  1. skvitt skriver:

    Inte mindre läsvärt i dag!
    /Skvitt


Lämna en kommentar