Kategorier

Arkiv

Inside information

HVB-hemmen sedda med Lanestrands ögon

 

Rune Lanestrans blogg

”Att tvinga fram ytterligare placering av ensamkommande flyktingbarn, som nu väntas komma i ökat antal 2013, de flesta i HVB-hem, är ingen humanitär gärning.

Under mina 8 år som ledamot i socialnämnden och socialutskottet i vår kommun fick jag en grundlig insyn i hur dåligt HVB-hemmen, Hem för Vård och Boende fungerar. Det var innan ensamkommande flyktingbarn börjat komma.

Placeringen uppfattades av barnen som en bestraffning och gav i de flesta fall ingen rehabilitering. I många falla blev resultatet det motsatta. Många av landets svåra interner i våra fängelser har ‘vårdats’ långa tider på behandlingshem som i många fall fungerar som plantskolor för knarkmissbruk och kriminalitet.

Hur svårt för att inte säga omöjligt ska det då inte vara för ensamkommande flyktingbarn som utan språk och kulturell tillhörighet att anpassa sig och komma in i samhället via HVB-hemmen. När det i de flesta fall misslyckas med våra egna ungdomar.Jag vågar påstå att knappast någon offentligt betald verksamhet är omgärdad av så mycket geschäft som HVB-hemmen.” Läs mer!

Rune Lanestrans blogg

Och med andra ögon

”Familjen Wallenberg tjänar stora pengar på ungdomar med psykiska diagnoser och problem. Det är företagsledarnas egen tidning Dagens Industri som presenterar de avslöjande siffrorna från kreditupplysningsföretaget UC. Nästan hälften av landets mest lönsamma vårdaktiebolag driver behandlingshem för människor med problem. I lönsamhetstoppen ligger Nåjden Behandlingskonsult som ägs av vårdjätten Aleris som ägs av Investor, det vill säga av familjen Wallenberg. Jacob, Peter, Marcus och Peter Jr sitter alla i Investors styrelse. … Kommunerna får betala mellan 1 600 och 2 800 kronor om dagen för varje ung människa som skickas till Nåjden. 2012 uppgick bolagets resultat efter skatt till 12.2 miljoner eller 717 200 kronor per anställd. 

Ett annat bolag på Dagens Industris topplista är HVB-hemsbolag Av Egen Kraft. Och här är det socialdemokratiska kapitalister som karvat guld med täljkniv. Det ägdes av förre riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson och såldes med hjälp av förre finansministern Pär Nuder. Riskkapitalism går ju ut på att tjäna pengar och sälja verksamheten för att tjäna ännu mer.

Riskkapitalbolaget Valedo säljer för övrigt psykiatribolaget Inom för en dryg miljard. Fysiska funktionshinder, Aspberger, autism och psykoser. Diagnoserna som ger vinst är många. … Det var naivt att tro att kapitalisterna skulle prioritera något annat än vinsten.” Läs resten på AFTONBLADET

2013 års förteckning omfattar över 900 hem för vård eller boende, särskilda boendeformer för service och omvårdnad, hem för annan 24 timmars vård och familjevårdsenheter m.m.

”Hälften av personalen på HVB-hem – hem för vård eller boende – saknar relevant utbildning och behandlingsmetoderna som erbjuds är ofta hemmasnickrade och oprövade. Det visar en kommande granskning från Inspektionen för vård och omsorg. 400 hem inspekterades. En del redovisade uppemot tio olika behandlingsmetoder, andra inga alls. Hästterapi och mindfulness var exempel utredarna såg.

– Man kan ifrågasätta om det finns förutsättningar att ge barnen den hjälp de behöver, säger utredaren Gunilla Westerdahl.” / Svt

De enda resultat som räknas är bokslutet. Och hur det går för klienterna kan ju skyllas på klienterna själva, såsom varande hopplösa fall, för ”det vet ju alla!”

Vem skapade för resten termen ”riskkapitalister”? De tar ju aldrig några risker. Pengarna kommer från staten regelbundet. Sen gäller det bara att inte lägga alla pengarna på verksamheten. Det som blir över är vinsten. Kan man sedan föra över den till skatteparadisen så behöver man inte skatta i Sverige och kanske inte skatta alls. Transaktionen går till så att man utomlands har ett annat företag och detta beviljar lån med hög ränta till företaget i Sverige, som därmed inte går men någon vinst alls, på pappret alltså!

HVB-hem

Läs också: ”Davids mamma ringde till socialen -hon förlorade all makt och David kunde knarka friare än någonsin”  / Ring aldrig till soc

 

 

 


31 kommentarer on “Inside information”

 1. kao skriver:

  Återkommer med kommentar. Men vill inte missa att ge dej denna recensionslänk till Albert Camus ”Främlingen” – apropå psykopater. Har du inte läst boken (en tunn sådan) så gör det.

  http://www.kulturdelen.com/2010/09/16/albert-camus-framlingen-kom-med-solen-och-doden-%E2%80%93-och-stallde-fragor-om-livet/

 2. Kicki skriver:

  De enda som kan hjälpa ungdomar på glid är de som själva varit där. Gått den hårda skolan. Tror inte ett smack på att man kan läsa sig till det. ”Vårdapparaten” har istället fördärvat ungdomarna. En massa döskallar (belästa) som tror sig veta hur man ska ”vårda” ungdomar som hamnat snett är rent nonsens. Hur sjutton ska en trasig unge från svåra uppväxtförhållanden kunna få förtroende för en person som aldrig själv varit där? Det säger väl sunda förnuftet eller.

  • skvitt skriver:

   Jag håller med dig, men bara delvis.

   Även de ”belästa” kan göra ett dunderjobb, men bara om de utgår från vad klinten tänker, tycker, känner och vill. Alltså gör klienten delaktig och betraktar denne som en samarbetspartner med lika värde och betraktar den som den viktigaste experten i konstellationen, för det är den. Det är den som är den ende experten på just sig själv.

   Den professionelle skall bara vara en katalysator som frigör det konstruktiva hos klienten och hjälpa till att bringa kaos i allt det som denne har inom sig och det går bara genom att lyssna, fråga, lyssna igen och ställa nya frågor tills det står kart för båda vad klienten innerst inne verkligen vill. Då, först då kan den professionelle träda in och vägleda. Och då skapas också ett genuint förtroende hos klienten för den professionelle.

   Den som gått den hårda skolan vet vad det handlar om, men den vet inte hur just en viss klient vill ha det och det är inte bra. Däremot förstår de varandra bättre eftersom de har likartad bakgrund. Det kan skapa både förtroende och respekt och klinten har någon att se upp till. Det har ett visst värde.

   Gör ”den beläste” (men även den som gått i den ”hårda skolan”) inte så som jag beskrev ovan då kommer de med automatik på kollisionskurs och motarbetar klienten.
   Tyvärr är det nästan inte en enda av de professionella som jobbar på det viset och därför går det snett.

   Kram!
   /Skvitt

   • Kicki skriver:

    Hur tänker du när du skriver:

    ”De ”belästa” kan göra ett dunderjobb, men bara om de utgår från vad klinten tänker, tycker, känner och vill. Alltså gör klienten delaktig och betraktar denne som en samarbetspartner med lika värde och betraktar den som den viktigaste experten i konstellationen, för det är den.”

    • skvitt skriver:

     Jag använder din egen term, som du förstår.
     Min bärande tanke är att all hjälp måste ske i totalt samförstånd. Den måste också utgå från den individ som tar emot hjälpen och utformas så att det verkligen passar med den personens förutsättningar och innersta vilja. man kan inte påtvinga andra sådana lösningar man tror är de rätta om inte den som får hjälpen också tycker det är rätt.

     /Skvitt

   • Kicki skriver:

    För mig är den proffessionella endast den som kan hjälpa. Och den proffessionella är INTE den belästa.

    • skvitt skriver:

     Den ”professionelle” är egentligen bara den som får betalt för arbetet hur uselt det än är, om man ser det strikt.

     Låt oss kalla dessa för personal istället. Det inbegriper ju alla som jobbar oavsett formell kompetens och bakgrund. Om dessa ska göra ett bra jobb måste de jobba utifrån de metoder som jag skrev tidigare.

     /Skvitt

 3. Kicki skriver:

  Vem säger att den belästa inte själv har egna problem? Jag tror att majoriteten inom socialtjänsten är medberoende!!!

  • skvitt skriver:

   Väldigt många människor har någon form av problem. Det är däremot inte säkert att det i sig inverkar på deras arbete.
   Ett fel som väldigt engagerade personer kan göra är att utveckla en slags symbios med sina klienter. Det är väl det du avser.
   Det är förödande. Och det är inte det jag menar när jag beskriver hur de ska arbeta TILLSAMMANS med klienten.

   /Skvitt

 4. kao skriver:

  Precis så där är det; var inte personen trasig innan HVB-hemmet, så blir den det där.

  Soc har mycket makt, men ofta för lite kunskap.

  Jag har ju jobbat på ett HVB-hem, som du vet. Det var mitt sista jobb. Jag slutade som utbränd och har fortfarande sviter av de 3 åren.

  Kram
  Kao

  • skvitt skriver:

   Man saknar fungerande arbetsmetoder. Jag skrev om vad som fungerar i kommetar ovan.

   Kram!
   /Skvitt

   • kao skriver:

    Man är INTE INTRESSERAD av några arbetsmetoder ö.h.t. Inget som kostar pengar. Man vill bara TJÄNA pengar på såna ställen.

    Kram
    Kao

    • skvitt skriver:

     Jo, det är ju alldeles riktigt. Det tar tid och därför krävs ju mera personal för det och då kostar det. För samhället betalar det sig dock åtskilligt många (hundrafalt!) gånger om ifall man satsade rätt.

     För samhället blir det föööörbannat billigt ifall behandlingsprogrammen involverade klienten som en likvärdig sakkunskap. Men det går ju inte att kombinera med privat vinstdrivande verksamhet.

     Tyvärr saknas vid sidan om viljan även dessutom kunskapen, så även om ambitionen fanns så hjälper det inte.

     Den här kunskapen finns inte heller inom den offentliga sektorn! Och alltså står vi och stampar på samma fläck och inget blir gjort. Ingen tycks ha kunskap. Och just därför kan jag lägga ansvaret på våra regeringar som inte tar fram utbildningar som fyller måttet. Givetvis drabbar detta än mer Alliansen än sossarna eftersom Alliansen hellre ser till privata aktörers intressen än de klinter dessa får ta hand om.

     Kontenta: Alliansens politik skapar bara elände till större kostnad för oss vanliga skattebetalare. Men de döljer det bakom lögner, precis som psykopater döljer sina avsikter bakom fagert tal. Jag blir så förbannad på att folk inte kan inse detta!

     Kram!
     /Skvitt

     • kao skriver:

      Klart att allt blir dyrare och sämre med privat företagsamhet i den här utsträckningen. Allt som inbegriper det (f.d) sociala skyddsnätet ska vara statligt.

      Jag tror vissa börjar begripa nu, men tyvärre finns det snedseglare som går över till (SD) i.st.f vänsterut, där visionerna finns.

      Kram
      Kao

      • skvitt skriver:

       Jag känner en kille som har sagt han ska rösta på SD.

       Så här ligger det till:
       Först och främst är han inte intresserad av politik, men han tillhör dem som alltid har röstat på (S) för ”så ska man göra när man är vanlig löntagare och det gjorde farsan och morsan”.

       Väldigt tidigt blev han förtidspensionär. Jag vet inte varför, jag har aldrig frågat, men jag är rätt säker på att han saknar geisten att arbeta, men gilla att dricka. Det är så mycket som tyder på det. Han har fört över detta på sina barn. Ingen har något jobb. Pojkarna drogar och är kriminella, men den yngste dog i en överdos. Dottern söker inga jobb utan är hemma hela dagarna och spelar datorspel, annat har hon ju inte råd med. Visst är det tragiskt!

       Den här killen är nu ålderspensionär. Han bor i en typisk arbetarförort utan så kallad status. Många saknar arbete eller är också pensionärer, förtidspensionärer eller invandrare med eller utan jobb. I hans bostadsområde hamnar alla nytillkomna människor, invandrare, asylsökande och anhöriginvandrare. De flesta är numera utanifrånkommande. ”Det är alldeles svart”! säger han.

       Han har inga resurser att flytta därifrån. Han har skulder hos kronofogden och en mager inkomst, vilket ju egentligen är hans eget fel. Jag är nämligen övertygad om att han hade kunnat arbeta om han verkligen hade velat göra det. Han har ju arbetat mycket i ideella föreningar och han har hjälpt mig en hel del, så jag vet att han kan när han vill och ett ex till honom har sagt att han inte vill jobba. Så jag har fog för mitt påstående att han har det som han har bäddat för sig.

       Nu bor han alltså sedan många år i ett bostadsområde som han inte kan flytta ifrån och som det bara kommer mer och mer invandrare till. ”Det är alldeles svart”! säger han, som sagt. Och han hör bara främmande språk så fort han sticker ut näsan. Somalier, burka, nikab, svällande magar och barnvagnar blandas med svenska arbetslösa förtidspensionerade missbrukare. Han gillar inte läget, kort sagt. Men de svenska arbetslösa förtidspensionerade missbrukarna har han inte ont av. De är ju relativt lika honom själv. Men han reagerar på de svarta och alla andra som avviker i klädsel, utseende och pratar usel svenska om de alls kan något på vårt språk. Och de flesta släpar på en massa skrikiga ungar.

       ”Det är nog nu!”, har han sagt. ”De är för många!”
       Jag kan faktiskt förstå honom. Jag har varit hemma hos honom. Jag har sett detta bostadsområde och det är ganska så svart, mycket nikab, burka, skrikande ungar, barnvagnar, kriminalitet och skottlossningar med dödlig utgång ibland. Det har råkat sig så att det har hörts skott när jag själv har varit där! Och det känns som att vara utomlands. Han sa vid ett tillfälle när han förvisso överdrev, men ändå, att det är ”som att bo i Beirut!”. Där vill faktiskt inte heller jag bo! Och ändå är jag ingen rasist.

       Nu vill han inte ha mera invandrare i sitt närområde. Alltså ska han rösta på SD.
       Det är ganska logiskt!

       Kram!
       /Skvitt

       • kao skriver:

        Följdriktigt att han tänker så, men det är ju knappast invandrarnas fel att han aldrig tagit sej i kragen och gjort nåt med sitt liv. Därmed har hans barn lärt av honom. Sorgligt.

        Har du någonsin försökt få in honom på ett annat spår och lite försiktigt förklarat sammanhangen? Både varför det går åt skogen för hans egna barn och honom själv – och för invandrarna han hatar så innerligt?

        Där skulle du kunna göra en god gärning. Utan rullstol 🙂

        Kram
        Kao

        • skvitt skriver:

         Det är inte lönt, för då talar jag ju politik och han vill tala sport. 😦

         I vissa fall är det kört från början!

         Kram!
         /Skvitt

         • kao skriver:

          Nejdå! Inte alls! Men du riskerar förstås verbalt eller fysiskt påhopp (du känner honom bäst). Vågar du ta en risk så gör det (inte när han är på fyllan, givetvis, då går ju ingenting in!)

          😉

          Välkommen till mitt senaste blogginlägg.

          Kram
          Kao

          • skvitt skriver:

           Han är helt och fullt ut en fredlig man, större än jag, men han har respekt för min förmåga till att utöva våld.
           Själv gillar jag inte att slåss, men när jag har tvingats till det så har jag alltid vunnit. Jag kan sånt! Han vet det.
           Men han skulle aldrig bli aggressiv ändå.

           Jag är alltså inte rädd att ta diskussionen med honom, men jag vet att den inte kan vinnas.

           Kram!
           /Skvitt

          • kao skriver:

           Tro du ska tala med honom när tillfället är det rätta för er båda. Varför inte en förmiddag på ett fik?
           Men jag råder dej bestämt att inte gå in FÖR djupt i politiken som med antiparlamentism etc, då han kan känna mindervärdeskomplex och kommer ge motstånd för att hålla sin ynka flagga uppe.
           . Möt honom på HANS mentala planhalva. Det är Då – och endast då du kan nå honom. Med finlir.

           Huvudsaken är att han inte röstar på (SD). Bättre han i så fall fattar vad (V) i stort sett står för. Eller MP eller (S), om det blir nödvändigt.

           Skulle han en dag klarna till, att poletten faller ner, så är det bara att fortsätta. DÅ.

           😉

           Kaoskram

 5. Kicki skriver:

  går det bota nån som suttit isolerade i över halva sitt liv?

 6. Kicki skriver:

  så var det med den ”professionalliteten”. (Djur talar ju som bekant inte riktigt samma språk. 😉


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s