Kategorier

Arkiv

Man kan inte hylla Mandela i dag

men strunta i hans värderingar

 

 

Men just så sker.

Ingenting lär förändras. Världens ledare kommer att resa hem, som om de hade varit på vilken större happening som helst, och fortsätta att blunda för eller rent av helhjärtat stödja multinationella globalt verkande företag  att fortsätta att begå våldtäkt på folken i fattiga länder och utvinna deras naturtillgångar för symboliska ersättningar till dessa länders elit och föra vinsterna till skatteparadis.

Företag kommer att fortsätta att utnyttja barnarbete, dumpa gifter i fattiga länder, fördriva bönder från sin mark och skövla naturen samt stödja korrupta regimer och kriminella miliser som mördar, våldtar och stympar för kontrollen av naturresurser utan att de starka ländernas ledare kommer att lyfta mer än på sin höjd ett symboliskt finger. De kommer istället fortsätta att stödja företagen, så som förr, när de fortsätter sin rovdrift välden över. De kommer att skriva nya handelsavtal som bara gynnar de största företagen i världen på människors bekostnad. Alla orättvisor kommer inte bara att bestå, de kommer att skärpas! Ingen solidaritet kommer att spira som en följd av att världens ledare i dag hyllar Nelson Mandela.

Värdens ledare kommer att fortsätta att övervaka vanligt folk, förfölja och fängsla systemkritiker, visselblåsare, kommunister och alla som strider för frihet, mänskliga rättigheter och jämlikhet – precis som om de inte har förstått något alls av vad den man de nu säger sig hedra verkligen stod för. Europas ledare kommer inte att åka hem och förbjuda främlingsfientliga organisationer, fascister och nazister. Europas ledare kommer inte heller att åka hem och se till att romer får precis samma rättigheter som övriga européer. Så vad är det som de hyllar Mandela för i dag?

Obama kommer att resa hem utan att kräva att Edward Snowden inte ska ställas inför domstol. Han kommer att försöka gripa Julian Assange och han kommer inte att frige Bradley Manning. Därför blir frågan, vad gör han i Sydafrika i dag när hela världens folk hyllar Mandela? Jo, han hycklar och det gör de flesta statsmän som i dag deltar i hedrandet av Nelson Mandela i dag.

Den främste hycklaren från Sverige är Fredrik Reinfeldt. Han kommer att fortsätta att utförsäkra människor, förslava dem i fas3, försämra sjukvård och skola, sälja ut mera vård och omsorg och föra över ännu mera pengar från vanligt folk till de redan rika. Vad är det då han hyllar Nelson Mandela för?

Fira utan att hyckla

Bonuslänkar:

De besuttnas tjänare i TV-sofforna

Nelson Mandela har lämnat oss

Hyckleriets triumf

Historieförfalskarna vägrar be om ursäkt

Det stinker död huggorm om den moderata andedräkten

Carl Norberg på facebook


20 kommentarer on “Man kan inte hylla Mandela i dag”

 1. Det är många som vill gnugga sina varumarken mot Mandelas guld idag.

 2. Svante skriver:

  Vad vi kan vänta oss är precis det du tar upp. Och att Världens ledare hyllade Nelson Mandela var enbart för att de slipper en tumme i ögat, i fortsättningen. Nu är det fritt fram att åderlåta moder jord, precis som förut.
  Svante

 3. tant grå skriver:

  Jag tycker grejen med att fira en människas levnad är tilltalande. Gråt en stund men dansa sedan i timmar, liksom. Att fira det den döde tillförde oss.
  Ja, du förstår vad jag menar väl?
  Att tro på världen är svårt, men som du skrev om tidigare var Mandela ett tillskott, i all sin mänsklighet. Hoppas hans minne lever riktigt länge.
  Tjingeling

  • skvitt skriver:

   Man hedrar ju den bortgångne.

   Men om man efter allt vackert tal visar att man inget menade med orden man sade, då har man gjort bort sig för alltid och brutit mot de mest grundläggande regler som mänskligheten känner.

   Man säger inte vad som helst till den på anda sidan. Man säger det man står för. Och man har förpliktelser att leva upp till det man då säger. Det är heligare än att svära på bibeln och andra heliga skrifter det man säger till någon på dennes dödsbädd eller vid begravningen. Det finns inte plats för lögner i det läget.
   Bryter man mot det så bryter man mot det man aldrig kan bryta mot och man begår ett oförlåtligt brott i så fall.

   Inför de döda måste vi vara ärliga! Att vara svekfull mot någon som inte längre kan bemöta det är därför en oförlåtligt feg synd.

   Kram!

   /Skvitt

   • tant grå skriver:

    Absolut rätt!
    Kram

    • skvitt skriver:

     Kram!

     /Skvitt

     • tant grå skriver:

      Den som är död ser ju själen och avsikten.
      Men jag menade att sorg är så otroligt tärande, så om man kan vore det bättre att fira den avlidnes liv, oavsett livslängd, iögonfallande stället. Om man kan. Jag är inte säker på att .jag skulle kunna fira mina näras död.
      Mandela tillförde världen goda tankar! och att se Bush, till exempel, sitta på arenan väckte undran hos mig om vad gott han kan tänkas stoltsera med.
      Jag tyvärr inte så bra på att formulera mig, men jag tyckte ditt inlägg var bra!

      • skvitt skriver:

       Jag kan bara hålla med. Vad gjorde Bush där? Hade han ens moralisk rätt att vara där? Var blev han och många som han inbjudna?
       Men Mandela var så storsint att han kanske hade sanktionerat det. Vi som inte är lika storsinta kan emellertid inte förstå det.

       Frågor, funderingar, tankar.

       Kram!
       /Skvitt

 4. kao skriver:

  Man kunde önska att det fanns en moralisk spärr som alla deltagarna fick gå igenom för att komma in på arenan. Då skulle nog många fastna i den och tvingas åka hem igen med svansen mellan benen.

  Kram
  Kao


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s