Kategorier

Arkiv

De besuttnas tjänare i TV-sofforna

Fredrik Reinfeldt

 

I dag på morgonen i TV-sofforna satt höger-Freddan med anledning av Nelson Mandelas bortgång.

Han talade som det förväntas av honom. Han dolde inte, men tonade ned att Högerpartiet (som ju Moderaterna då hette) var emot ANC och bojkotten av Sydafrika under och på grund av apartheidpolitiken.

Han satt i dag på morgonen i både TV4 och SVT och menade att man inte visste vilken väg Mandela tänkte gå om ANC fick makten. Men det var inte den frågan som då var aktuell. Det påpekade man dock inte i någon av redaktionerna. Frågan var hur vi skulle ställa oss till Sydafrikas rasåtskillnadspolitik och om vi skulle bojkotta landet på grund av dess institutionella och lagstiftade rasism. Och i den frågan tog Högerpartiet (i dag omdöpt till Moderaterna) klar ställning MOT sanktioner mot Sydafrika! Därmed stödde partiet rasismen!

”1985 röstade Inger Koch (M) i riksdagen emot sanktionerna mot Sydafrika. 2011 skrev hon programmet som ger intrycket att Moderaterna var drivande i kampen mot apartheid.” Läs hela artikeln.

”Om vi bojkottar varor från Sydafrika blir ju dom stackars negrerna där nere arbetslösa.” / Ulf Adelsohn (M) /AB

Nelson Mandelas första och största mål var att befria de svarta, ursprungsbefolkningen, och göra dem till fullvärdiga medlemmar och medborgare i sitt eget land, våldtaget av vita inkräktare. Det var Reinfeldts högerkrafter helt emot och det får vi aldrig glömma! Om Mandela även innerst inne önskade ett socialistiskt samhälle är en fråga som jag inte kan besvara. Men att Reinfeldt i dag kan sitta och tala väl om Mandela beror på Reinfeldts stora glädje och lättnad över att Mandela och ANC inte har angripit det kapitalistiska systemet. ”Han valde rätt väg, men det kunde man inte veta” sa Reinfeldt i TV-sofforna i dag. Han är ju rädd för att den verkliga makten når folket, som väl många redan har förstått.

Jag tror Mandela gjorde helt rätt att ta en sak i taget. Först avskaffande av raslagarna. Visst var det ett nödvändigt steg. Om han sen hade tankar på socialism, ja det är en fråga jag inte har svar på. Men han gjorde rätt som han gjorde, det är ju ställt bortom varje tvivel. Och Reinfeldt har ju sin politik, åskådliggjord i bilden nedan.

De besuttna sitter kvar i Sydafrika och Reinfeldt, liksom alla andra mörkermän, kan därför tala väl om Nelson Mandela när han nu har gått bort och samtidigt låtsas som om de aldrig stödde Sydafrika och dess rasåtskillnadspolitik.

”Apartheidregimen och delar av den västliga världens härskare kallade det terrorism. Det borde stämma till eftertanke när världens makthavare tycks ha terroriststämpeln närmare än någonsin.” / AB

Mandelas ord som förändrade världen

Läs gärna Nelson Mandela har lämnat oss och Tjäna de besuttna! eftersom dessa inlägg hänger ihop.

Bonuslänkar:

Apartheid. skrivet av Varghjärta.

Rasismen oss emellan del 1 av Damon Rasti


13 kommentarer on “De besuttnas tjänare i TV-sofforna”

 1. kao skriver:

  Högern har som sagt aldrig gillat Mandelas politik. Men nu gör de som de brukar: Vänder kappan efter vinden. Det skulle ju se konstigt ut annars…

  Reinfeldts politik har INGENTING med Nelson Mandelas visioner att göra!

  För vem skulle gilla att de gamla raslagarna fortsatte i Sydafrika? Jo, just såna som Reinfeldt&Friends. Men man visar nu upp det man vill att andra ska höra.

  Kram
  Kao

  • skvitt skriver:

   Du har ju helt rätt.

   Men det mest intressanta med intervjuerna med Freddan i dag är att han hela tiden återkommer till att Mandela valde ”rätt” väg. Kanske de flesta inte reagerar på det uttalandet. I vart har ingen journalist gjorde det.

   Men vad han menar är alldeles självklart. Freddan kan ju inte ha menat vägen mot rasjämlikhet, för hade han inte valt den vägen hade ingen haft en aning om vem Mandela var och Freddan hade inte suttit i sofforna och snackat om honom i dag.

   Nej, Freddan menar givetvis att rätt väg var att Mandela inte ingrep mot de orättvisa ägandeförhållandena. De vita fick sitta kvar med sina företag och sitt stora ekonomiska inflytande. Politiken gick inte ut på att skapa jämlika förhållanden. Företagarna är fortfarande i allmänhet vita. Samhället är fortfarande orättvist – och det är det som Freddan menar är den rätta vägen som Mandela valde!

   Som jag tidigare skrivit så ifrågasätter jag inte Mandelas storhet, gärning, civilkurage, personlig uppoffring och internationella betydelse. Han har knappast någon motsvarighet under förra seklet. Men han skapade ingen socialistisk omvälvning. Orättvisorna består och Reinfeldt är nöjd! ”Rätt väg”!

   Kram!
   /Skvitt

   • kao skriver:

    Visst är det så.
    Mandela var för fred och försoning, men detta tog högerkrafterna naturligtvis på blodigaste allvar och kunde i princip fortsätta sin politik.

    Hade Mandela och ANC stått upp med väpnat motstånd hade nog högern sett annorlunda på saken. Då hade ju deras egna polare blivit utsatta.

    Kolla förresten lite vad som hände under Mugabes styre. Från att ha varit en rebell med goda avsikter till att bli en envåldshärskare.

    Och vad hände i hans land? Han föste ut alla vita och lät det rabiata folket ta över – och hela landet förföll.

    Man måste se orsak och verkan också – och hur det kunde bli så.

    Ilska, hat. Det gick för snabbt.

    Kao

    Kao

    • skvitt skriver:

     Det finns många förklaringar. Despotism är en väldigt enkel förklaring att ta till. Då kan man helt bortse från att gränserna är konstgjorda nationsgränser, uppdragna av kolonialmakter utan hänsyn till befolkning, kultur, historia. Då tas ingen hänsyn till den rika värdens alla metoder att destabilisera, sabotera och infiltrera. Allt för att återskapa den gamla ordningen.

     Kram!
     /Skvitt

     • kao skriver:

      Det är EN förklaring, men definitivt inte den allenarådande.

      Tänk också på hur det var innan ‘den vite mannen’ kom dit. Knappast någon idyll!

      Men visst, kolonialismen har försenat hela (särskilt) södra Afrikas utveckling med minst 150 år på bekostnad av dess befolkning i nutid..,..

      Kao

      • skvitt skriver:

       Jag har skrivit ett inlägg om slavhandeln, men just nu hittar jag det inte.

       Värst var faktiskt arabernas slavjakt i Afrika, som ödelade hela bygder. Man räknar med att 90% i många av de attackerade byarna dog medan resterande fördes bort som slavar. Av dessa i sin tur dog 90% av männen när de kastrerades!
       Araberna kastrerade alla männen! Det förklarar varför deras behov av slavar var så enormt. De förökade sig ju inte, vilket däremot slavarna som européerna gjorde.

       Det här är ju en grymhet i sig. Men det jag vill lyfta fram är att stora delar av Afrika föll samman och sen kom européerna med sin jämförelsevis ”ringa” slavhandelsverksamhet (sic!)

       Sen satte kolonialismen in med full kraft. Det säger sig självt att inga högkulturer överlever sådant!

       Hela frågan är mycket komplex och det krävs ingående studier och sannolikt kompletterande forskning för att förstå dagens problematik i Afrika. Jag har långt ifrån alla svar. Konstigt vore ju det.

       Kram!
       /Skvitt

 2. tant grå skriver:

  Ingen är sämre än att man kan ändra inställning, och alla förtjänar en andra chans. Men det är inte storsinthet, medkänsla eller solidaritet som någonsin präglat Moderaternas politik.
  Mandela stod för allt som Moderater inte bär i hjärtat. Åtminstone tycker inte jag att jag kan utläsa det i deras program, politik eller publikationer.

 3. kao skriver:

  Bland det mest sorgliga jag varit med om var när jag och min dotter var i Gambia/ Senegal (‘Senegambia’, kallar folket landet/länderna). Vi var ute på gambiafloden, lekte med vilda delfiner OCH hamnade sen på James Island.

  Där fick vi verkligen lära oss hur jävligt befolkningen behandlades under slavtiden, men även hur vissa stamhövdingar sålde sitt eget folk till de vita…

  Ska skriva om det om jag hittar bilderna därifrån i min fotoröra.

  Kram’Kao

  • skvitt skriver:

   Sanningen är att det aldrig hade blivit så mycket av slavhandeln utan de inhemska hövdingarnas samverkan. De stod för förslavandet i det att de var de som tillfångatog fria människor och därefter sålde dem till européerna.

   Jag hoppas det känns igen!,
   för nu för tiden går det till på samma sätt! Men nu är det inte människorna som exporteras för en spottstyver utan det är helt andra naturtillgångar. Och nu som då är det lokala potentater som gör sig en hacka, men storkovan hamnar hos västvärldens magnater.

   Kram!
   /Skvitt

   • kao skriver:

    Visst var det så. På James Island var det 2 stora matriarkat och den ena matriarken var den som stod för att sälja sitt eget folk till de vita.

    Hittar jag bilderna så ska jag skriva ett inlägg om det.

    Kram
    Kao


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s