Kategorier

Arkiv

En text om akutsjukvården du inte vill läsa

I neddragningarnas tid blir de välmående nöjdare!

Jona Elings

20131204-195244.jpgJag badar i svett. Bokstavligen.

Idag är jag larmläkare på akuten. När ambulanser kommer in larmas jag till akutrummet. Alla patienter undersöks efter samma logaritm, det ska gå snabbt och bli rätt. Ett väloljat team. Vi har roligt tillsammans.

En svårt sjuk man kommer in. Han måste röntgas och läggas in, han behöver kollas till en gång i timmen. Han behöver många olika mediciner, både tabletter och injektioner. Han är lite snurrig och ilsk också. Lite jobbig att ta hand om för att tala klarspråk.

Strax efter lunch mailar jag vårdplatskoordinatorn. Inga platser finns, berättar hon. Inte på hela sjukhuset. Men det finns ju hopp, tänker jag, några till skrivs nog ut under eftermiddagen. Tills vidare ligger patienten kvar på akuten. Han är så vårdkrävande att det hela tiden är en sjuksköterska eller undersköterska hos honom. Andra patienter får vänta. Muggar med urin hopas i det lilla plåtskåper i väntan…

View original post 473 fler ord

Annonser

2 kommentarer on “En text om akutsjukvården du inte vill läsa”

 1. kao skriver:

  Har själv jobbat på akuten vid flera tillfällen och har sett eländet – så jag vet vad som pågår.

  Och det är inget nytt: detta har pågått sen minst 70-talet….så både höger och vänster är skyldiga. Och inte minst doktorernas överhöghet och deras 36-timmarspass, då de får VÄLDIGT bra betalt. Men vem vill bli opererad av en läkare som varit vaken 1 ½ dygn???

  En stor lättnad för vården vore FLER LÄKARE på akuten så det gick snabbare. Och vården blev bättre.

  Dessutom skulle det behövas en ”Mellanakut”, dit folk slussas som har mindre besvär, såsom skärsår och liknande. Även äldre som ständigt återkommer i vården av olika orsaker, som ofta inte är akut. Många äldre vill ha sällskap, uppmärksamhet. Men man ska ALDRIG FÖRRINGA vad de ev. drabbats av.

  Ett bedömningsteam borde finnas som skiljer olika patienter åt, gällande vad som verkligen är akut och vad som kan ordnas på en ‘Mellanakut’..

  Kram
  Kao


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s