Kategorier

Arkiv

Här luktar det mygel och korruption lång väg

I glesbygd finns lite att göra

För ett växande bolag krävs växande marknad. Kanske är det därför som sotningen utökats från två till tre gånger om året i det distrikt som bland annat omfattar Svantes fastighet.

Ja, så spekulerar Skvitt.

I Ljusdal, Ånge, Bräcke, Ovanåker och Bollnäs sotar JO Sotning AB, som ägs av Sotarmästare Jörgen Olsson. Han sitter numera i Socialdemokratiska Arbetarekommunen i Ljusdal och därför är han själv inte ute och fejar skorstenar utan det gör hans anställda.

Ju mer fejande, dess mer pengar i kassan för aktiebolaget och Sotarmästare Jörgen Olsson. De anställda gör jobbet och det går att göra hur mycket jobb som helst, bara det finns skorstenar och bara de ska fejas ofta eller ännu oftare.

Kanske räckte skorstenarna inte till, men nu har man bestämt att sotningen ska ske tre gånger per år istället för två gånger per år. Om det är nödvändigt undrar sig min bedömning, men hur ofta brann det tidigare på grund av att sotning skedde för sällan?

Svante har bloggat och helahälsingland.se har skrivit om saken.

Skvitt misstänker mygel och korruption bakom beslutet att intensifiera sotandet, ”För nu har reglerna har fått en tydligare utformning efter beslut i bygg-, miljö och räddningsnämnden, BMR.”

Bloggaren och sotaren

Spekulera går ju.

Räddningtjänsten Medelpad informerar.

Svante skriver bland annat: ”Nu har jag reparerat min pelletsbrännare, med en kostnad över 1000 kr. Nu fungerar brännaren oklanderligt. Den 7 november hade jag sotaren på besök, och brännaren havererade 12 timmar senare. … Helst skulle jag vilja att pannan inte sotades alls då jag sotar den själv, … Jag gjorde ett stort misstag när jag startade upp anläggningen, och litade på att sotaren gjorde ett riktigt jobb. Startelementet, och rostret havererade, ska spara dessa delar, och visa upp dem för den sotare, som kommer härnäst. … Jörgen Olsson tillhör sen innersta kretsen av Socialdemokratiska Arbetarekommunen i Ljusdal, och hade han inte gjort det hade han antagligen fortfarande varit ute och fejat skorstenar.”

 


21 kommentarer on “Här luktar det mygel och korruption lång väg”

 1. Svante skriver:

  Jättebra länk till att sota själv, ska ladda ner blanketten för ansökan, då behöver jag bara anlita sotaren för skorstenen för upp på taket går jag inte, till detta behövs yngre förmågor.
  Svante

 2. kao skriver:

  Visst fan är det fula affärer! Vill jag ha en sotare skickar jag efter en sån! DE ska inte bestämma när jag ska/vill ha skorstenen sotad.

  Tydligen har de för lite att göra…

  Har läst hos Svante och kommenterat där och han gjorde helt rätt som gick till tidningarna i detta ärende. Han är säkert inte den enda som skinnats i frågan.

  Så här blir det när man, utan minsta reglering, släpper alla marknadskrafter fria!

  ROT/RUT skulle ju skaffa flera jobb och ta bort fusket…..vem trodde på det? Haha!! Undrar om ens politikerna trodde på det? Men de flesta allianspartier tycker ju tydligen att företagarna ska sätta riktlinjerna. Att dessa skulle fuska verkar inte ha föresvävat politikerna.

  Nu är det ju rena vilda västern.

  Kao

  • skvitt skriver:

   Just den här branschen har alltid skötts i privat regi sedan skrånas tid. Och verksamheten har alltid varit reglerad i förordningar. Anledningen har alltid varit att förhindra eldsvådor, som förr med träbyggnader och smala gränder kunde utplåna en hel by.

   Men just det fall som Svante tar upp handlar ju om att plötsligt öka på sotningsfrekvensen. Och när en sotarmästare kan påverka de politiska besluten så … tja man kan ju spekulera. Han får ju absolut mer att göra. 50% mer! Och han kan anställa fler som jobbar åt honom. Då börjar vi tala om något helt annat. Då kan det handla om mygel.

   Kram!
   /Skvitt

   • kao skriver:

    Reglerad? Ja. För folks bästa? Ja.

    Men så är det ju inte nu, som Svante så riktigt beskriver. Allt handlar om stålar och regeringen står ju bakom de som pungslår vanligt folk.

    Allt i den ‘fria företagsamhetens’ namn.

    Kram
    Kao

    • skvitt skriver:

     Borgerskapet är sedan det utvecklade det kapitalistiska ekonomiska samhällsskicket och övertog makten från kyrka och adel moraltärande och snart finns inget kvar av mänskligt högt värderade dygder. Allt har offrats på egoismens och profitens altare.

     /Skvitt

     • kao skriver:

      Sant.
      Kolla buddhismens 8 dygder 😉

      • skvitt skriver:

       Jag hitade deta:
       De fem vanligaste buddhistiska föreskrifterna (reglerna) är :
       Att inte döda – utan värna allt liv
       Att inte ta det som inte är givet – utan respektera andras ting
       Att inte ägna sig åt olämplig sexualitet – utan vara omtänksam och ansvarsfull
       Att inte ljuga – utan att tala sanning
       Att inte orsaka att andra människor missbrukar droger, eller själv missbruka dem – utan hålla sinnet klart
       Sedan finns även:
       Att inte tala om andras fel – utan vara förstående och medkännande
       Att inte upphöja sig själv och nervärdera andra – utan övervinna egna brister
       Att inte undanhålla andlig och materiell hjälp – utan fritt ge när så behövs
       Att inte hänge sig åt vrede – utan vara överseende
       Att inte smutskasta de tre juvelerna – utan upprätthålla dem

       http://sv.wikipedia.org/wiki/Buddhism

       Var det det du tänkte på?

       Kram!
       /Skvitt

       • kao skriver:

        Just precis 🙂

        Har bloggat om detta för länge sen, men hittar inte i mina egna inlägg för att reblogga det 😦

        Kram
        Kao

       • kao skriver:

        Det intressanta med buddhismen är att var och en tar ansvar för sina egna handlingar. Man ska vara vänlig och ödmjuk, inte gripa till våld.

        Men ‘den 8-faldiga vägen’ är påbud, tips hur man lever tillsammans med andra människor. Inga hotfulla undertoner som man kan hitta i t.ex kristendomen ibland. Men man får se det ur ett historiskt perspektiv.

        Dessutom har buddhismen inga gudar – det är lamor med sunt förnuft som leder den som vill. T.ex Dalai Lama.

        Buddhismen är en fredsreligion.

        Har rest i många buddhistiska länder och blivit positivt förvånad över hur de ser på det som hände på 60-70-talet (thailand, laos, kambodja).

        De visar sorg när man pratar med dem om det som hänt, många förlorade anhöriga, men INGEN visade vrede mot inkräktarna, USA och Frankrike.

        Det finns fortfarande aktiva minor i bushen på gränsen mellan Thailand och Kambodja och Kambodja är det land i världen som har flest benamputerade – eller dödade – för att de varit ute och plockat ved till elden för matlagning. ..Har en massa bilder därifrån som jag visat tidigare.

        Besökte också en avlägsen, isolerad by i norra Kambodja där invånarna fortfarande tycker att Pol Pot gjorde rätt. T.o.m de med glasögon föll för Pol Pots bila – över 2 miljoner människor…

        Gosh! Det finns mycket att skriva om detta. Ska rota och se om jag hittar inlägget.

        Kram
        Kao

        mångt och mycket är det rätt likt grundteserna i andra religioner: vanligt folkvett, helt enkelt

        • skvitt skriver:

         Inget nytt för min del, men kanske du har läsare för vilka det kan vara så.
         Du glömde nämna Vietnam!

         Kram!
         /Skvitt

         • kao skriver:

          JA! Men där har jag inte varit, av en speciell anledning (flygplatsen var stängd pga demonstrationer så min biljett gällde inte längre till Vietnam. Fick köpa en ny, men hade inte råd att åka till alla 3 länderna. Hade min bas i Bangkok). Men visst! Självklart vietnamkriget.

          Kolla mina klipp jag skickat som kommentarer till Svante. Om den fantastiska Fossan på Madagaskar 🙂

          • skvitt skriver:

           Jag har redan sett det. Fossan, ett smart, kraftfullt, kattliknande endemiskt djur som få känner till. Blir den också utrotad är det en av de större förlusterna vi gör eftersom det inte finns något liknande.

           Kram!
           /Skvitt

       • kao skriver:

        Bryter man mot ‘den 8-faldiga vägen’ får man ju helt klart ta konsekvenserna….och jag tycker ‘vägen’ är exellent. Ett mål att försöka nå för att få ut det mesta av livet 🙂

        Kao


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s