Kategorier

Arkiv

När snålheten bedrar visheten

Förväntad tågurspårning

Kostnadsjaktens avigsida

Tågkaos i flera dagar drabbar trafikanter efter en urspårning i Stockholm där ett godståg nu stoppar all tågtrafik förbi Stockholms södra. Polisen rapporterar omfattande skador.

Olyckan beror med största sannolikhet på att man inte underhållit spåren ordentligt utan nöjt sig med att lappa och laga när spåren varit på väg att lossna.

”Underhållspersonal från Trafikverket har gång på gång tvingats slå fast rälsen igen. Fram till augusti i år hade 520 fästpunkter slagits fast sedan de lossnat.

Banarbetare har länge varnat för riskerna. Det har även de experter som kallats in för att granska sträckan gjort.

Till slut kan man ju få haveri och det är en katastrof om det blir problem där, sa Ulf Olofsson till P4.” / AB

Och just det haveriet har alltså nu inträffat. Det är ju tur att ingen kom till skada. Men frågan är om profitjakten verkligen får kosta liv. De ansvariga måste få ett kännbart straff eftersom det var ren tur att det urspårade tåget inte mötte ett tåg i motsatt riktning. Då hade det kunnat kosta många liv. Profiten får aldrig gå före säkerheten!

Vi kan se detta som ännu ett exempel på kapitalismens förödande effekter!

Snålhet bedrar vishet


11 kommentarer on “När snålheten bedrar visheten”

  1. Svante skriver:

    Tur i oturen att det var ett godståg lastat med rötslam, i stället för ett fullsatt pendeltåg, som spårade ur. Tänkte ofta på hur det skulle vara att spåra ur med ett tunnelbanetåg med 8 fullsatta vagnar, tågen var ibland så fullsatta att det var svårt att stänga dörrarna, de två år jag körde tunneltåg.
    Svante

    • skvitt skriver:

      Visst! Det var verkligen tur i oturen, om det nu skall kallas otur när det i själva verket var försumlighet och en rysk roulette med passagerares liv.

      /Skvitt

  2. bloggarbjorn skriver:

    Ha, vad vet de där banarbetarna om spår!?! Redan för flera månader sedan intervjuades en högre tjänsteman inom spårtrafiken som meddelade att det inte var några problem med rälsen mellan Centralen och Södra station, och som hög tjänsteman borde han väl veta!

  3. Svante skriver:

    Ska väl säga att jag kände mig tvungen att lägga ut ett inlägg till idag.
    Svante


Lämna en kommentar