Kategorier

Arkiv

Higgspartikeln

Presenterad av forskarna på CERN

 

 

Mer vetenskap


9 kommentarer on “Higgspartikeln”

 1. kao skriver:

  Har sett och läst om detta förut. Intressant.

  Higgs partikel kallas även ‘gudspartikeln’…

  Kram’
  Kao

  • skvitt skriver:

   Epitetet står någon korkad journalist för. Higgspartikeln har inget med någon gud att göra. Men utan den ingen värld, inget universum. De var väl så han tänkte.

   Kram!
   /Skvitt

   • kao skriver:

    Jag har läst om higgspartikeln flera gånger, men fattar knappt någonting. Det är mycket invecklat och man måste sätta sej in i fysikens lagar på ett högre kunskapsplan för att fatta.

    (Fysik och historia var mina sämsta ämnen i skolan. I övrigt gick det mycket bra. Biologi och kemi var kul, tyckte jag, men ändå är det språk och psykologi/filosofi som är min grej ;-.)

    • skvitt skriver:

     Man talar om ett higgsfält. Partiklar som samverkar med fältet får massa. Ju mer de samverkar dess mera massa får de.
     Neutriner har nästan ingen massa alls. Från början trodde man att de helt saknade massa, vilket alltså till slut kunde avfärdas. Neutriner samverkar alltså nästan inte alls med higgsfältet.
     Det är därför de knappast alls påverkas av annan materia och är ytterst svåra att detektera. Trots att det varje sekund passerar miljarder neutriner genom vår kropp märker vi ingenting av dem. De passerar till och med rakt igenom hela jordklotet. När man sätter upp teleskop som utnyttjar neutriner låter man dem därför passera jorden innan de kommer fram till teleskopet där endast bråkdelar av bråkdelar av dem blir noterade.

     Om man kunde registrera många fler av dem än vad som går med känd teknik så vore de ideala för kommunikation eftersom man då lätt kunde sända signaler mellan olika platser på jorden, även till platser på andra sidan jorden. Med ljusets hastighet kunde vi i så fall skicka signaler till Australien hur lätt som helst.

     Några har beskrivit higgsfältet med en talande liknelse. Om en kändis (Higgspartikeln) kommer in i en lokal flockas människorna kring denne och i trängseln blir det svårare att röra sig = mycket massa.

     Kram!
     /Skvitt

 2. kao skriver:

  …och denna video var befriande, på nåt sätt 🙂

 3. kao skriver:

  ..materia och antimateria ska mötas….utan att de tar kål på varandra?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s