Kategorier

Arkiv

Gemenskap vs egennyttan

Rekommenderad läsning

 

Individualism och egoism breder ut sig allt mera i vårt samhälle. I och med det har nu ett så kallat 2/3-samhälle skapats.

Allt fler står utanför, fast det kunde ha varit bättre om vi hade lite mera gemenskap.  Det är bara de allra mest gynnade i vårt samhälle som skulle förlora på det. Men som det nu är missgynnas nästan alla bara för ett litet fåtal ska kunna leva i en ofattbar lyx.

Det kunde vara bättre!

Jag vill rekommendera en gammal klassiker, den finns här. Och observera, det är inte farligt att läsa!

Social och osocial

Annonser

16 kommentarer on “Gemenskap vs egennyttan”

 1. Svante skriver:

  Har läst detta förut, och tyckt att det är humant, och riktigt. Nu är min åsikt den att jag inte tror det är möjligt att förverkliga detta. Den mänskliga naturen är sådan att även i en Kommunistisk värld, kommer det att finnas psykopater, som till varje pris ska upp i toppen, och glänsa. Hur bygger man in spärrar i systemet för att hindra dessa att få makt? Människor med fina ideal blir alltid blåsta av dessa makthungriga typer.
  Svante

  • skvitt skriver:

   Vi har ju klarat av en bit redan. Alltså vi har prövat och fallerat på många ställen. Så varför inte analysera vilka fel man gjord i Sovjet med flera länder?

   Allt som krävs är att skapa ett styrelseskick som förhindrar personer att skaffa sig permanent makt. Jag tror inte det kan vara så svårt.

   /Skvitt

   • Svante skriver:

    Mitt sätt att se på tingen är annorlunda än din positiva syn. Jag har aldrig upplevt att någon, som blivit vald till ett förtroendeuppdrag brytt sig speciellt mycket om vad som utlovades under valrörelsen. Detta gäller fackföreningar, och samfällighetsföreningar, jag varit medlem i. Det verkar som, om man väljer en person man hoppas ska sköta allt, och att man inte ska behöva befatta sig med föreningen i övrigt. När sedan jag, som medlem i föreningen opponerar mot envåldshärskaren blir jag inte omtyckt. Svensken verkar vara en liknöjd pajsare, som överlåter allt på andra, för att fortsätta kolla sporten, och inte bli störd.
    Svante

    • skvitt skriver:

     Inte fan ser du så annorlunda på tingen som du tror. Det du beskriver håller jag till fullo med dig om.
     Men!

     Det här är resultatet av ett borgerligt, kapitalistiskt samhälle. I ett sådant samhälle finns inte mycket till gemenskap. Och folk är vana vid att det i slutänden inte händer så mycket med det man ville från början och begränsningarna finns där över allt vad gäller vad som kan göras.

     Men tänk dig att folket har rest sig, gjort revolution och plötsligt ser att det inte finns några hinder för vad de kan åstadkomma. Och att de känner att HÄR ÄR DET VI SOM BESTÄMMER OCH INGEN ANNAN! Och tänk dig att de på alla nivåer beslutar om vad som gäller och ska ske, då blir det en vana och till och med ett nöje. Och tänk dig att ingen som håller i ordförandeklubban sitter på någon bestämd tid utan kan avpolleteras så fort förtroendet är förbrukat. Då blir det en helt annan sak.

     Som det nu är känner folk hela tiden att det inte tjänar någonting till vad de tycker. Och det är ju inte så konstigt. Även den ”rödaste” fackförening är organiserad efter parlamentariska principer som är utformade av och för borgarklassen. Där gäller majoritetsbeslut och det vet vi ju hur de manipuleras. Men om besluten fattas i koncensus kan de inte manipuleras i samma omfattning. Och det sporrar till ett högt deltagande i varje möte, vilket gör skillnad.

     /Skvitt

     • Svante skriver:

      Man kan alltid hoppas att befolkningen får upp ögonen för de falska partierna, och röstar på något annat. Det Svensken har att välja på är antingen höger, eller höger. Det enda beslut, som gått åt höger, som jag stöder är Högertrafikomläggningen 1967.
      Svante

      • skvitt skriver:

       Det finns ingen anledning att rösta så länge det är till ett borgerligt parlament. Borgerskapets makt kan endast brytas med utomparlamentariska metoder.

       /Skvitt

       • Svante skriver:

        Menar du så här?

        Svante

        • skvitt skriver:

         Ja, till exempel. Och min blogg är ETT exempel på en utomparlamentarisk kamp, även om den inte har minsta avgörande effekt. Men jag är inte ensam. Tillsammans kan vi skapa opinion och sprida kunskap.

         /Skvitt

         • Svante skriver:

          Att driva tesen vi tar över med våld, tilltalar inte mig. Gissar att det inte finns en chans att ta över styret från borgarklassen utan våld. Att med demokratiska medel ta över kommer bara att sluta med Ådalen 31, och de demokratiska krafterna blåser arbetaren en gång till. Jag tror att det kommer att bli ännu svårare att få tillstånd proletariatets demokrati nu, då vi har alldeles för många falska företrädare för arbetarklassen, t.ex. fackföreningar, sossepartier, vänsterpartier, som hela tiden jobbar för att ha kakan kvar, och inte dela med sig till dem man påstår sig företräda.
          Svante

 2. Lisa Y. Richard skriver:

  När nu allt har briserat så väljer han att uttala sig ifrågasättande gentemot ”Linneas” mamma som enligt honom har varit överbeskyddande och har förvärrat situationen genom att ställa höga krav.

 3. kao skriver:

  Har läst förut, men tack ändå för inlägget.

  Tror inte alls att de rika skulle lida någon nöd om de ‘tvingades’ leva i ett solidariskt samhälle. Tvärtom skulle de kanske ha mindre ångest och slippa stressa så in i helvete… För allt hänger ihop. Även medelklassen är lurad, men man kan ju undra när de upptäcker det.

  Kram
  Kao

  • skvitt skriver:

   Jag undrar intensivt hur mycket det går att hålla med!

   Tänk om de här ca 1% som äger 99.9% av all världens rikedom kom ned på vår nivå. Först skulle de gråta blod. Sen skulle de beklaga sig. Sen skulle de begå självmord.

   Men om de finge leva 10 gånger så lång tid som normalt så skulle de kanske finna sig i sin roll till slut. Och då skulle de inse att det finns andra värden i livet än de materiella.
   Det är ett trögt och inskränk släkte som inte kan påverkas i en livstid.
   Det finns bara en sak att göra med dem: skjut dem rakt av, arkebusera bara! Bäst att bara bli kvitt dem!
   Här bland oss har de icke att göra!

   /Skvitt

   • kao skriver:

    De är obildbara ;-)? Det tror jag inte, men lång tid skulle det ta att få dem att förstå innebörden av äkta medkänsla och empati.
    ——-
    Skvitt! Man kan inte bara skjuta folk för att de inte tycker som en själv.

    Kram
    Kao

    • skvitt skriver:

     De är alls inte obildbara, de vill bara inte ändra på sig.

     Moderater och psykopater, nazister och rasister, bunt ihop dem och slå ihjäl dem!

     Jag tänkte jag skulle lagt in videon med Lars Ekborg ”Bunta ihop dem” men den finns inte.
     Kolla denna istället, rasism som fan, men bara satir.


     /Skvitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s