Kategorier

Arkiv

Snus

 Bra för folkhälsan

 

”Forskarvärlden är överens om att svenskt snus är mindre skadligt än andra tobaksprodukter. Trots det motarbetar Statens Folkhälsoinstitutet snuset och har hyllat EU-kommissionens förslag att begränsa snusförsäljningen som Sverige till slut fick fortsatt undantag ifrån. / AB

Cecilia Birgersson, utredare inom tobaksprevention på Folkhälsoinstitutet: ”Vi vet tillräckligt mycket för att aktivt arbeta mot snusanvändandet.” / AB

”All forskning visar att svenskt snus är mindre skadligt än andra tobaksprodukter. Trots det fortsätter EU att hävda att det leder till cancer.” / AB EU bluffar om snuset.

”Etter flere års forskning konkluderer SIRUS med at eksistensen av snus på det norske markedet er positiv for folkehelsen.” / VG

Hellre snusa än röka eftersom rökning är väldokumenterat livsfarligt på sikt. Lungcancer, kol, tandlossning, impotens och cirkulationsnedsättning är några av de väl dokumenterade skadeverkningar som rökning ger. Men var är bevisen för snusets skadeverkan? Finns motsvarande allvarliga följder med snusandet? Svaret är att så icke är fallet!

Tobaksindustrin gör mångmiljardvinster varje vecka året runt på cigaretter. Inga regeringar vågar ta krafttag mot en sådan övermakt. Små, små steg i rätt riktning är allt man vågar. Reklamförbud, varningstexter, rökförbud i offentliga lokaler och höga skatter är allt man hittills har klarat av att införa i kampen mot tobaksindustrins dödsbringade cigaretter.

Men snustillverkning är knappt ens en dvärg i tobaksbranschen. Den kan man ge sig på. Då kan EU spänna musklerna!

Snus

”Vi känner till cigaretternas konsekvenser, ändå verkar huvudvärken vara svenskt snus.” / AB

Låt mig göra en jämförelse. Om snuset skulle förbjudas, men inte cigaretter, då är det som om vi skulle ändra betydelsen på våra trafikmärken som reglerar hastigheten så att dessa betydde att att de angav LÄGSTA tillåtna hastighet! Ej under 50 km i timmen i tätbebyggt område, ej under 110 km i timmen på motorväg och ej under 30 km i timmen utanför skolor och daghem! Öka gärna också hastigheten vid halt väglag och dålig sikt!

De kapitalstarka intressena är inte lätta att ge sig på ens när dessa försörjer sig på att skapa sjukdom och död. Och vi kallar det vi lever under för ”demokrati”! 

Jag tror att ”kapitalistisk diktatur” är en mer välfunnen benämning.

Idealet är förvisso totalt tobaksförbud, men först måste rökningen totalförbjudas.


6 kommentarer on “Snus”

 1. Svante skriver:

  Varför inte förbjuda allt, framförallt politikers åsikter.
  Svante

 2. Rozie skriver:

  Rökningen är ett gissel. Jag såg min förre man tyna bort och avlida i lungcancer. Detta pga rökningen enligt läkarutlåtanden. En ytterst elakartad och aggressiv cancer var det, vilken spred metastaser till hjärnan.
  Det tog endast 2 månader från insjuknandet tills hans liv var över. Cigarettindustrin främjar massmord vill jag påstå då folk faktiskt blir sjuka och avlider av dess verkningar. Men det blundas det för
  Kram kram

  • skvitt skriver:

   Och då är snus att föredra. En del går över till snus för att slippa röka. Nikotin är enligt en amerikansk undersökning mera beroendeframkallande än heroin!

   Beklagar sorgen. Kram!

   /Skvitt

 3. kao skriver:

  Klart snuset ska vara kvar! Om det kan få människor att sluta röka är det givetvis mycket bättre med snus, vilket är bevisat.

  Varför ska EU tjafsa och tafsa på / om våra snusvanor? Eller böjda gurkor…De borde ge sej på djurplågeriet i Spanien, där de ägnar sej åt tjurfärktning i stället.

  Denna fråga bevisar att EU är en koloss som styrs av storbolagens intressen via lobbyverksamhet. Snuslobbyn är ju ok. Men varför tjafsar man om snuset ö.h.t?

  Något / mycket är ruttet inom Unionen.

  Kram
  Kao


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s