Kategorier

Arkiv

Pray for Syria!

Det skriver Zuzurabi

Blott 15 år och klokare än många som är bra mycket äldre.

Vad månde bliva av denna flicka?

I sitt inlägg skriver hon bland annat: ”När jag läser nyheterna om lidandet i Syrien, är det inte lätt att sedan fortsätta dagen med ett leende.” 

Bakom de orden döljer sig ett mycket stort mått av empati, men även en önskan om att förstå bortom bilden som media förmedlar. Bakom orden finns en önskan om att se sanningen, hur svårt det än kan vara.

Bakom orden finns ett sökande.

Bakom orden finns ett självständigt tänkande med hjärtat.

Och min fråga till mina läsare blir: är du själv kapabel att fundera längre än att bara ta till dig medias rapportering?

zuzurabi SyrienDet är nog så att de flesta har mycket att lära av Zuzurabi.


12 kommentarer on “Pray for Syria!”

 1. Svante skriver:

  http://www.landguiden.se/Lander/Europa/Tjetjenien
  Jag gillar inte krigshandlingar var de än förekommer, men börjar faktiskt komma upp i en ålder då man borde slippa engagera sig så mycket. Den press jag har tillgång till stödjer de så kallade västdemokratierna, alltså den kapitalistiska världen. Det skrevs mycket om Tjetjenien för en del år sedan nu ingenting. Därför sökte jag lite, och hittade jag denna länk. Nu har vi krisen i Syrien, och Nord Korea. I Nord Korea kör man kärnreaktorer för att få råvaror till atomvapen, likaså Iran, som uppges redan ha atombomber. Jag har för dåliga kunskaper för att bedöma sanningshalterna i det jag läser.
  Svante

  • skvitt skriver:

   Nordkorea behöver också energi och det är säkert ett väl så starkt skäl att syssla med kärnkraften. Och så länge de andra kärnvapenländerna har dessa massförstörelsevapen och samtidigt hotar Nordkorea så kan man inte begära av detta land att de ska avstå från samma vapen för att ha något att skramla med för sitt eget skydd. Tråkigt, men lätt att förstå.

   Nordkorea lovades från USA hjälp i energifrågan, men sen svek USA och då tog Nordkorea upp sitt kärnkraftsprogram igen. Det är nog så viktigt att minnas detta.

   En annan sak man bör ha i tanke är att Nordkorea inte släpper in kapitalismen. Som svar på det har de kapitalistiska länderna isolerat Nordkorea. Hur slutet landet skulle ha varit utan denna internationella utfrysning kan vi bara spekulera kring. Men min gissning är att det hade varit betydligt öppnare i annat fall.

   Det tragiska är att både landet och folket far illa genom omvärldens isolering av landet och med åtföljande möjligheter att smutskasta regimen utan att vi har särskilt bra möjligheter att kontroller fakta. Men min gissning är att det är betydligt bättre i Nordkorea än den bild av landet vi får, men dock inte så bra som det skulle kunna vara.

   /Skvitt

   • Svante skriver:

    Som jag skrev i förra kommentaren, jag har inte de kunskaper som behövs för att ta ställning. Om jag hade varit religiös skulle jag be att jordens befolkning fick leva i fred utan att känna fruktan för vad de styrande hittar på. Nu tillhör jag ingen religion, så det får bli en ärlig önskan istället.
    Svante

  • skvitt skriver:

   Jag glömde tacka för länken.
   Tack ska du ha!

   Ryssland fick en hel del kritik, milt sagt, för att de gick in i Tjetjenien. Landguiden förminskar denna kritik, tråkigt nog. Men den västliga antiryska inställningen ledde till att man från väst passade på att åter igen hoppa på Ryssland i detta läge.

   Numera handlar det ju inte om att motarbeta Sovjetunionen som ett land med misslyckade ambitioner att skapa ett socialistiskt samhälle. Numera handlar det om att motarbeta Ryssland som ett kapitalistiskt samhälle som konkurrerar med de västliga kapitaliststaterna. Det är såldes inte någon ideologisk skillnad. Det handlar bara om inflytande och då kan väst tänka sig att stödja vilka terrorister som helst bara det försvagar Ryssland.

   Naturligtvis finns nästan hur mycket som helst att tillägga i denna sak, men det för alltför långt för att göra det i en kommentar.

   /Skvitt

 2. Http://www. skriver:

  mycket bra artikel, grattis!

 3. kao skriver:

  Zuzurabi är fenomenal, trots sin låga ålder. Naturligtvis har hon rätt.

  Kao

  • skvitt skriver:

   Och hon vill tänka själv! De flesta vill ha färdiga åsikter stoppade rakt ner i halsen så de alltid kan rapas upp igen när så behövs. Smart strategi, för då kan man ju vila hjärnan. den drar ju annars bortåt 25% av hela kroppens energi. Och därmed har jag löst fetmans gåta! Ju mer media förser oss med lätt-trodda lögner ju mindre energi förbrukas och överskottet blir fett. 🙂

   René Descartes: ”jag tänker, alltså finns jag”
   Skvitt: ”jag tänker, alltså är jag smal” 😉

   Kram!
   /Skvitt

 4. zuzurabi skriver:

  Tack så hemskt mycket Skvitts, jag har nog skrivit det många gånger men jag är så otroligt tacksam för alla de underbara orden och meningarna som har verkligen träffat hjärtat! Jag är så otroligt glad över att ha dig som bloggläsare! 😀


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s