Kategorier

Arkiv

Dödsbringande knivhugg

Tio år i dag

Anna Lindh shoppar på NK i Stockholm.

Mijailo Mijailović hatar vid den här tiden alla politiker. Plötsligt när han var på väg ut från NK såg han Anna Lindh. Hon var på väg in på NK för att handla kläder tillsammans med väninnan Eva Franchell. Klockan var strax efter fyra på eftermiddagen.

Mijailo Mijailović bestämde sig för att attackera henne, men stod kvar en stund för att ”ladda upp”, som han har berättat senare. Förmodligen reflekterade han aldrig över att hon var utan SÄPO:s personskydd den här dagen och han hade knappast ens brytt sig.

Ville han döda? Nej, så långt tänkte han inte. Han tänkte bara på attack, inte på hur utgången skulle bli, säger han i en intervju med EXPRESSEN nästan åtta år senare.

Det var en stundens ingivelse. Han hade inga planer på något sådant här innan han fick syn på Anna. Det var först då han kände att han hade chansen att ta hämnd på en politiker för att det var politiker som var ansvariga och bar skulden för alla hans personliga misslyckanden.

Anna o mördaren

(Bilden från tidigare inlägg)

Mijailo Mijailović: ”Jag gick bara fram, tog fram kniven och så hände det där inne. Det gick så fort. Jag kommer ihåg att det var traumatisk stämning, mycket folk, och någon skrek ta fast honom. Jag kommer ihåg att det var mycket skrik.” 

Mijailo Mijailović häktades drygt två veckor efter mordet. Samma dag släpptes en oskyldig man som suttit anhållen som misstänkt för dådet. Mijailo Mijailović ansågs på sannolika skäl vara misstänkt och intresset för förhandlingen var givetvis mycket stort. Veckorna efter gripandet kom det fram flera detaljer som stärkte den tekniska bevisningen och den 6 januari 2004 erkände han att det var han som var gärningsmannen.

Det är ett mord på en politiker, men inte något som kan kallas ett politiskt mord. Det är en galnings verk. Det har begåtts av en person med en förvriden verklighetsuppfattning. Det är alltså en person som i lagens mening inte bör betraktas som psykiskt frisk vid gärningen och det kom också den rättspsykiatriska undersökningen fram till. Men han dömdes till livstids fängelse för mord i tingsrätten. Den ­domen överklagades till Svea hovrätt som förlitade sig på rättsliga rådets bedömning att han led av psykotiskt syndrom eller en personlighetsstörning av borderlinekaraktär och dömde honom till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

I inlägget Anna Lind, snart 10 år sedan skriver jag: ”Den då 24-årige Mijailo Mijailović greps och häktades två veckor senare, på sannolika skäl misstänkt för mord. I januari 2004 erkände han sig skyldig.

Den 8 juli 2004 dömdes Mijailović av Svea hovrätt till rättspsykiatrisk vård, enligt Rättsmedicinalverkets rekommendation. Den domen ändrades av Högsta Domstolen som i december 2004 dömde honom till livstids fängelse. Det kan inte uteslutas att det i grund och botten bara var för att offret var en hög minister som HD tog upp fallet. Det är ju ytterst ovanligt att mål går till HD, speciellt när ingen ny bevisning har framkommit eller allvarliga rättegångsfel har begåtts. På de grunder HD tog upp fallet utgör det ett unikt undantag i svensk rättshistoria och unika undantag i rättshistorien är ofta fall som liknar grov rättsröta.

Om vi såldes tänker oss att offret hade varit någon helt vanlig kund på NK skulle Svea hovrätts dom stått sig och Mijailo Mijailović hade med stor sannolikhet i dag varit på fri fot med avskriven vård. Men samhället ville inte ha en rättfärdig dom, men hämnd!

Har jag rätt eller fel i detta påstående? Jag kan ha fel i att Mijailo Mijailović skulle ha varit avförd från vård i dag, men jag har rätt i att han fortfarande anses ha begått brottet under inflytande av psykisk sjukdom. Och SÄPO tar konsekvensen av det, ty nu jagar Säpo de psyksjuka.”

Citerar AB: ”Domen var ett stort misstag, han är sjuk och skulle ha dömts till vård från början, säger Leif GW Persson, kriminolog.”

”Opinionen för ett fängelsestraff var enormt stark och domstolen föll för trycket , säger Ulf Åsgård, psykiater.”

Merparten av åren som gått har Mijailovic dock tillbringat inom rättspsykiatrin, bland annat i Sundsvall och Växjö.

– Hittills rör det sig om mellan sju och åtta år som avtjänats inom rättspsykiatrin, säger Aftonbladets ­källa.

Ulf Åsgård, psykiater, är inte förvånad.

– Han borde ha hamnat där redan från början. Hans långa perioder inom rättspsykiatrin visar ju att de hade rätt, att han är sjuk och behöver vård, säger han.”

Och så ska det naturligtvis inte vara i en rättsstat!
Den ska ha sådan auktoritet och pondus att den kan stå emot tryck från den allmänna opinionen. 

Men Sverige är inte den rättsstat som det vill påstå sig vara. Att mordet på Olof Palme aldrig har klarats upp beror till exempel på att starka politiska krafter, inte minst inom det socialdemokratiska partiet (!), aldrig har önskat att så skulle ske. Det mordet var, till skillnad mot mordet på Anna Lindh, ett politiskt mord. Det svenska etablissemanget ville röja Palme ur vägen. Och det svenska etablissemanget såg till att mordutredningen leddes in på galna spår och gick i stå. Alla med minsta kunskap om hur utredningen sköttes vet ju att en länspolismästare som Hans Holmér faktiskt inte hade formell befogenhet att leda en sådan mordutredning! Men ingen vill lyfta fram det faktum att utredning leddes av en person som stod socialdemokratin nära och var dess handgångne man och villiga verktyg. Och efter att Palme var röjd ur vägen kunde socialdemokratin inleda sin nedrustning av svensk välfärd, vilken nu utan större protester från socialdemokratin fullföljs med ursinnig kraft av Alliansen.

Och efter att Palme var röjd ur vägen kunde socialdemokratin inleda sin osminkade flört med USA och Anna Lindh tillåta CIA operera på svensk mark, kidnappa och skicka oskyldiga människor till tortyr i Egypten.

Det var verkligen ett dödsbringande knivhugg!

Och på många andra sätt manifesterar sig den svenska rättsstaten som allt annat än vad den vill utge sig för att vara. Det märks klart och tydligt hur den angriper dem som avslöjar densamma. Som till exempel när den angrep bloggaren bakom Felväsendet.

Felvädendet Husransakan

Nu har Felväsendet lagt ner sin verksamhet eftersom redaktören inte tycker att det är värt priset att avslöja felaktigheter och röta inom rättsväsendet.

Det är också ett dödsbringande knivhugg! Ett dödsbringande knivhugg på den som vill återupprätta rättsstaten! Sådant är ju inte politiskt gångbart, önskvärt eller ens tillåtet i det svenska samhället!

Och även många andra som har bloggat och avslöjat rättsstaten har ju drabbats av de så kallade rättsvårdande instansernas attacker, som har till enda syfte att tysta kritiken mot dess verksamhet.

Rättsröta efter rättsröta avslöjas, men rättsrötan består och ingen kritik biter på vårt immuna felväsende, eftersom staten står som beskyddare av detta väsen.

Det är också ett dödsbringande knivhugg!

Och det knivhugget drabbar oss, bara oss, vi, folket! Det drabbar aldrig de som kallas etablissemanget!

Knivhugget mot Kaj Linna

Knivhuggen mot Allmänläkaren och obducenten

Knivhuggen mot Sture Bergwall

Och så där kan man fortsätta i det närmaste utan slut. Knivhuggen saknar slut. Och ingen i etablissemanget tycks vilja få ett slut på knivhuggen. De drabbar ju inte etablissemanget självt!

EXPRESSEN: Mijailo Mijailović talar ut.


19 kommentarer on “Dödsbringande knivhugg”

 1. Svante skriver:

  Apropå Palmemordet har du stött på denna man någon gång?

  Svante

 2. kao skriver:

  Mordet på Anna Lindh var säkerligen begånget av en person med personlighetsstörning av något slag¨.Han behöver inte alls ha en svår psykisk sjukdom. Man måste begripa att det inte ses som psykisk störning i den manual som finns för såna bedömningar och då ska personen dömas till fängelse. Psykisk sjukdom är annat än personlighetsstörning. Då handlar det om schizofreni eller bipolär sjukdom.

  Personer med psykisk sjukdom döms ej till fängelse. Man måste fatta skillnaden! (Kolla i DSM 4)

  M.M kan ha varit vad som helst mellan borderline och ADHD. Men av såna diagnoser ställs av erfarna läkare (får man ju hoppas). Det verkar väldigt högt i tak ibland hos de beslutande…

  I flesta sån här fall handlar det m förtvivlan och fixering. Detta är ingen förklaring, det är en fundering jag har – efter många års arbete med såna här personer…,…

  • kao skriver:

   …fängelsena är överfulla av personer med personlighetsstörningar och de ska naturligtvis inte dömas till psyk-vård.

   • skvitt skriver:

    Och Mijailo Mijailović platsar nog bäst i kategorin ”psykisk sjukdom”. Det är min bild jag får av honom, trots att han inte svarar mot skolboksbilden av sådana diagnoser.

    Kram!
    /Skvitt

    • kao skriver:

     Kanske. Men borderline personligheter kan få akuta psykoser och det kan ju vara en sån som drev MM till att mörda.

     Finns andra p-störningar och bokstavskombos som också kan utlösa akuta psykoser.

     Kram
     Kao

     • skvitt skriver:

      Vi kan bara spekulera. Den rättspsykiatriska utredningen är som vanligt hemligstämplad. Och journalerna kommer vi inte heller åt.

      Kram!
      /Skvitt

      • kao skriver:

       Ja, du och jag har ju en del kunskap i ämnet så vi kan ju spekulera. Men jag tror inte MM är psykopat.

       Han har ju även angripit en man i fängelset och skadat honom svårt. Man får ju hoppas att en sån dåre aldrig kommer ut igen.

       Kaoskram

       • skvitt skriver:

        Psykopat och dåre (tycker inte om när man säger så om psykiskt sjuka) är han inte, men han har säkert en psykisk sjukdom och som jag kan se från det lilla jag vet via media så är den sjukdomen inte helt enligt skolboken.

        Det är ju svårt säga vad han lider av när man inte har så mycket på fötter.

        Kram!
        /Skvitt

        • kao skriver:

         Precis.
         ‘Dåre’ var egentligen avsett för psykopaterna, även om de ju oftast är ytterst smarta. Men begår dåraktiga handlingar – sett ur ‘vanliga männskors’ ögon – särskilt de som råkat ut för en sån och begripit vem de haft att göra med.

         Kram
         Kao

  • skvitt skriver:

   Min främsta kritik mot det rättsliga spelet när det gäller Mijailo Mijailović är att HD tar upp fallet. Det hade HD aldrig gjort om offret inte varit minister eller om HR inte dömt till vård.

   HD lägger sig i på ett sätt som strider mot all den praxis och det regelverk som som HD alltid annars följer. Detta gör domen mot Mijailo Mijailović till en rättsröta av principiell art och i astronomisk skala. Det må vara att skandalen kanske inte drabbar Mijailo Mijailović med samma katastrofala följder som många av rättsväsendets feldomar, men på ett annat sätt är detta trots allt en än värre skandal, eftersom man med berått mod och sakligt övervägande har handlat i strid mot allt som man anser har gällt tidigare, ENBART för att offret var en viss person.

   Åter igen drog det svenska rättsväsendet skam över landet.

   /Skvitt

   • kao skriver:

    Det är inte ens vanligt att såna brott går vidare till Hovrätten numera. Alla rättegångar i Tingsrätten filmas sen några år tillbaks. För att ens kunna överklaga till Hovrätten måste något nytt ha tillkommit och då tittar de på filmen från Tingsrätten i första hand.

    Kao


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s