Kategorier

Arkiv

Amnesty uppmanar den svenska regeringen

När Obama kommer till Sverige

Den svenska regeringen ska inte tveka att ta upp frågor som rör mänskliga rättigheter, USA:s övervakning, stängningen av Guantánamo och drönarattacker, när president Barack Obama besöker Sverige den 4 september. Det kräver Amnesty International i sitt nyhetsbrev. Vill du hellre läsa hela rapporten kan du klicka här och läsa som pdf.

Man skriver bland annat: ”Obamas löfte från 2009 om att stänga Guantánamo har inte uppfyllts. Ett stort antal av de drygt 160 som fortfarande sitter fängslade, utan vare sig åtal eller rättegång, finns det inte längre några misstankar mot. USA vill inte skicka dem tillbaka till deras hemländer på grund av risken för att de utsätts för övergrepp. Dessa män hålls kvar i ett juridiskt limbo, de sitter kvar år efter år. ”

Och: ”… antalet drönarattacker (har) ökat alarmerande under Obamas tid som president. Dessa förarlösa bombplan sägs vara  riktade mot terrorister, men tusentals civila har fallit offer i dessa urskillningslösa attacker.”

Obama till Sverige

USA uppför sig som en terroriststat helt i klass med staten Israel, men med en ännu mer global arena att spela på.


2 kommentarer on “Amnesty uppmanar den svenska regeringen”

 1. Svante skriver:

  Att ha en åsikt om Obama, som speglar en verklighet är mycket svårt. Här har vi en man, eller nåt, som fått Nobels Fredspris. Han är alltså en av världens mest krigshetsande personer, tillika President i ett av världens största samvälden. Vi i lilla Sverige ska ta emot honom på onsdag, och visa hedersbetygelser. Han har själv bestämt att han ska hit, och han har bjudit in andra till besöket. Inte fn. betalar han för alla kostnader han förorsakar vårt land. Besöket föranleds av att han är osams med Putin. Jag gillar ingen av dem, men ingen bryr sig om Svante Svensson.
  Svante

 2. kao skriver:

  Drönarattacker måste var det yttersta exemplet på feghet och övermakt.
  Som alltid är det oskyldiga som dödas.

  Jag var på Kuba för några år sen och ville se Guatanamobasen på östra ön med egna ögon. Men mannen i familjen jag bodde hos ( just då på södra Kuba) berättade att man inte kan se något alls. Det finns 3-4 stängsel runt basen, med ett par hundra meter emellan varje. Så all chans att fota skiten är omöjligt ens med en bättre kamera. Jag borde kanske ha begripit det.

  (Guatanamo är namnet på den östligaste provinsen på Kuba.)

  Jag blev väldigt besviken att det var meningslöst att åka dit, om jag bara ville fota eländet. 😦

  Kram
  Kao


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s