Kategorier

Arkiv

Bättre förr

Insändare

http://helahalsingland.se/ har en insändarsida.

Svante med Kårbölebloggen kommenterar insändarna där ibland. Det är genom honom jag har har stiftat bekantskap med sidan.

Nu kände jag själv för att kommentera.

Tänk så mycket bättre det var förr i vissa avseenden!

Lindström bättre förr

Rolf Samuelsson Saknar ord, skriver han och förklarar vad det handlar om: ”Häromdagen hade jag besök av en av dessa undersköterskor som besöker mig varje morgon. Hon berättade då att hon hade varit timvikarie i 14 år utan att ha fått någon fast tjänst. Jag saknar ord för en sådan personalpolitik.”

Skvitt kommenterar: ”Det är i högsta grad oanständigt! Men det förekommer också att timanställda fockas precis innan de har rätt till fast tjänst. Det är också helt oanständigt, men det är också ett förbaskat resursslöseri. Precis när folk börjar få lite erfarenhet ska de bytas ut mot sådana som ingen har! 

Det här borde vara förbjudet. 

Arbetsgivaren är rädd att få för många anställda. Varför då? Så var det inte förr. När jag sökte jobb 1970 var allt mycket enklare. Jag ringde till ett företag och frågade om de hade jobb. 
‘Kom på en intervju i morgon så pratar vi om saken!’
Jag kom dagen efter. Svarade på vad jag hade gjort innan. Han skulle kolla upp detta och bad mig ringa nästa dag. Det gjorde jag och han sa: ‘Du kan komma i morgon och jobba.’

Jag kom nästa dag, i mitten av juli. Den första augusti hade jag fast anställning! 
Jag var inte ensam om detta. Så var det för alla som fick jobb på den arbetsplatsen. 

Det gick då och borde kunna gå i dag också.”

Det är ju ganska märkligt egentligen. Samhällsutveckling borde ju gå framåt och inte bakåt. På 43 år har ju landet blivit rikare på många sätt. Ändå kan vi tydligen inte säkra anställningskyddet i dag i vårt nu rikare Sverige än det Sverige som då rådde.

Ett rikt samhälle har råd! Men vårt samhälle är kallt! Det är iskallt!

Det finns utrymme för att anställa alla som behöver ett jobb, men snöd vinning sätter käppar i hjulet för detta. Och vilka är det som får ta skiten för det? Jo de arbetslösa! Det är de som det hunsas med, fast de är oskyldiga! De som är skyldiga, det är företagen!

Läs Fasan. Där finns mycket läsvärt. Läs till exempel Fas 3, en i avgrunden misslyckad reform.

Insändare o kommentar

Ett alternativt samhälle beskriver jag i ”Bara lite gemenskap”.

Rekommenderas:

Fas3-smart

Dagens recept

Regeringen ligger bakom en självmordsvåg

Försäkringskassan som utpressare!

Glöm aldrig Anna Olsson – den första som slog larm!

Pension åt helvete

Glöm aldrig Anna Olsson – den första som slog larm!

Tag två, betala för en!

Dubbelt moralisk

Bra med kapitalism!

Hyllning till kapitalismen!

DEBATTÖRERNA får svar på tal

His Master’s Voice

Dö! om du inte är lönsam!

Du ÄR en arbetare, tro inget annat!

Vetenskap stick i stäv med Alliansen

Att hjälpa till

Fas3-smart

Girighetens samhällsskick

Stanken från banken!

Som en viskning

Rik på ditt avsked

Man får inte blunda

Vi kan krossa kapitalismen!

Den råa kapitalismen

Kommunistiska manifestet

Kapitalet

Sådan är …

Välkommen till världen, du föds och straffas för att dina föräldrar är fattiga! (via Finns mitt Sverige kvar ?)

Matspekulation

Baggböle i dag

Kapitalismen är döende

Kapitalismen och miljön

Filosofins nödvändighet

Pension åt helvete

Får vi pension?

Pensionerna sjunker!

Välfärden, pensionerna och borgerskapet

Hyllning till kvinnan! Internationella kvinnodagen!

Det stör!

Slakten

Anställda på Försäkringskassan och Arbetsförmedlineg välkomnas att delta i påskuppropet

När Borg-bubblan brister blir Sverige ett U-land

Utförsäkringarna – det moderna folkmordet

“Anställd” i FAS-3 dog på “jobb” han inte var utbildad för

Glöm aldrig Anna Olsson!

Fick rätt mot Försäkringskassan efter sin död

Hon gav Försäkringskassesjälvmordet ett ansikte

FK-kontoren avvecklas

Och så är det ju det där med Filippas skötebarn

Reinfeldt är blind inför den nya Sverigebilden


14 kommentarer on “Bättre förr”

 1. kao skriver:

  Min dotter jobbar på ännu ett nytt uthyrningsföretag, lämnade det gamla jobbet för detta. Hon har nu jobbat 3 mån.på en annonsbyrå, där hon stormtrivs. De övriga är jättenöjda med henne och det är mycket att göra hela dagarna, full fart. Det gillar dottern.

  Hon fick en provanställning 20/5-20/8 och nu förlängt 1 månad. Nu säger de plötsligt att de ska dra ner tjänsten till 50 eller 75%, eller inte ha den alls… – men hennes medarbetare säger att min dotter är den bästa de haft, fast att företaget gör så här var 3e månad….

  Inte lätt att vara ung idag. Att vara med i facket har man inte råd med pga de låga lönerna.
  😦

  Kram!
  Kao

  • skvitt skriver:

   Som sagt; ett hårt samhällsklimat – dikterat av en borgarklass som inte längre är utsatt för press.
   Var är klasskampen?

   /Skvitt

   • kao skriver:

    Folk har impluderat i internetvärlden och är ej närvarande I.R.L.

    Kao

    • skvitt skriver:

     Det vill jag kommentera så här:

     Väldigt många har det ju ganska bra, trots allt och än så länge. De behöver inte tänka på hur de ska få mat på bordet nästa dag. Men många av dem har allt på lån och enda bekymret är att kunna betala alla räkningar varje månad.

     Det enda som väldigt många vill tycks vara att underhållas på alla de sätt. Det är ju skoj. Tjo faderittan limbo! Och skoj vill de ju ha! Underhållning och skådespel. Tjo faderittan limbo!

     TV tillhandahåller ju detta. Sport från morgon till kväll, natt som dag och från morgon till kväll och hela natten om och om igen tills det börjar om på nytt, dygnet runt!
     De som tröttnar kan se på matlagningsprogrammen, Dr Phil och Opera, samt reklam-TV:s fantastiska erbjudanden.

     Det är samma metod som på romarrikets tid; spel, underhållning och skådebröd åt folket så de inte gör uppror!
     Och media vet att spela makten i händerna eftersom media huvudsakligen ägs av överklassen med den makt som de styr oss.

     Innerst inne vet de som har det hyggligt, inkomstmässigt sett, att det är deras eget fel om pengarna till alla avbetalningar och lån inte räcker; att det är deras eget fel eftersom de har tagit på sig alla skulder och avbetalningar. Att de gick på reklamen: ”Tag tre – betala för två! Köp nu betala efter påsk! Upp till 60 månader räntefritt! Köp nu betala sen! Pangerbjudande! Slå till nu! Och så vidare.
     Men de tänker inte så långt som att de har manipulerats till att köpa på sig allt det som de har genom att reklamen hjärntvättar dem. Och genom att de vill framstå som välbärgade genom att imponera på grannarna med en finare bil, till exempel.

     De inser inte att de är utsatta för den kapitalistiska kommersialismen och borgerskapets filosofi och dolda propaganda; att du är inget värd om du inte har det bra materiellt och har de senaste statusprylarna – att du alltså bara är vad du äger!

     # Var är arbetarklassens värderingar hos de här människorna, som trots allt faktiskt också tillhör arbetarklassen utan att de inser det? De är borta!

     # Var är stoltheten för det egna yrkeskunnandet hos de här människorna, som trots allt faktiskt också tillhör arbetarklassen utan att de inser det? Den är borta!

     # Var är mänskligheten hos de här människorna, som trots allt faktiskt också tillhör arbetarklassen utan att de inser det? Den är borta!

     Rätt vad det är så drabbas de här människorna, som trots allt faktiskt också tillhör arbetarklassen utan att de inser det, av att bli uppsagda från jobbet. Då kanske de vaknar upp! Men sannolikt inte.
     Medvetenhet är en kognitiv företeelse och har man inte haft den egenskapen innan så lär den inte infinna sig bara för att den personliga verkligheten förändras.

     Kognitiv förmåga, en form av högre intelligens, den föds man inte med, den uppövas och tränas genom att man kämpar med vardagens problem. Därför är den imponerande hög hos de som har haft det fattigt i hela sitt liv, födda fattiga och fortsatt är fattiga och inte går på borgarnas ständiga lögner. Där finns en viss medvetenhet. Men bara en viss.
     Ja, bara en viss!

     Bara en viss!
     Jag skrev ju i en tidigare kommentar som svar till dig detta: ”När man nämner en enstaka detalj av verkligheten som är galen och upprörande så håller nästan alla med, men syr man ihop alltsammans till en samlad kritik mot kapitalismen så slår de bakut och menar att vi kan ju inte leva utan alla företagen som ger oss jobb, tjänster och varor.
     Jag tror folk i allmänhet är begåvningshandikappade.”

     Men ändå; klokskap måste mätas relativt.
     Så om vi tänker oss de som aldrig behöver klura ut hur de ska klara sig igenom vardagen från inkomstdag till inkomstdag, utan löser alla problem med att öppna börsen för att betala andra för att utföra jobbet, då ser vi genast hur det haltar kognitivt för dem. Det fattas alltså ett och annat där uppe. De har så att säga inte alla hästar hemma! Men de tjänar en hel del mer än oss andra. Och med pengar kompenserar de vad de inte med huvudet kan klura ut.

     Ett av de mera flagranta exemplen på det jag här talar om är ju Anne Wibbles utspel.Jag tänker på då hon sa att alla borde ha en årsinkomst på banken.
     Och, javisst vore det ju bra, men sanningen är ju den att ju mer man tjänar dess lättare är det att leva upp till det som hon vill att alla ska ha! Och omvänt: ju mindre man tjänar dess svårare är det att fixa den saken.
     Det är alltså lättare att få en miljon på banken om man tjänar en miljon om året än att få tvåhundratusen på bankkontot om man har tvåhundratusen i årsinkomst. Men det kunde hon inte fattat. Där brast det för henne rent kognitivt.

     Kognitiva handikapp bland våra politiker finns ju hur många exempel på som helst. Paradexemplet är väl när Laila Freivalds sa att Thailands sjukvård är lika bra som vår. Så långt kanske det stämmer, men hur skulle vår sjukvård kunna hantera en katastrof som den som inträffade 2004 i Thailand när tsunamin ödelade hela deras kustområde och tusentals behövde akut vård?

     De som lever i en drömvärld är de som inte behöver tänka på vardagens bekymmer!

     Kram!

     /Skvitt

     • Svante skriver:

      Detta har jag läst en gång, och kopierat, så jag kan läsa igen. Eventuellt kommer jag att skriva ut det, och låta de i byn, som inte har internet eller dator få tillgång till det.
      Svante

     • kao skriver:

      Håller med om i princip allt du skriver, förutom ett par saker: ‘mentalt handikappade’ för att de inte förstår sambanden och inte begriper att de, med alla sina lån, ägs av bankerna.

      Lurad kan vem som helst bli, men den kloke lär av sina misstag.

      Minns Laila Freivalds och Anne Wibbles idiotiska uttalanden och har också bloggat om det.

      Jag har också skrivit om KD:s Mats Odells idiotiska uttalande: ”Jag och min fru har köpt lägenheter åt våra barn. Det borde alla föräldrar göra…)

      Tänker man så, då vet man inte hur samhället fungerar och att en lågavlönad givetvis inte kan köpa lägenhet till sina barn! De har ju fullt upp med att få det att gå runt varje månad.

      Ett sånt uttalande är ett lika stort hån mot vanliga människor som de ovanstående damernas uttalanden.

      Kram
      Kao

      • skvitt skriver:

       Tack för det tillägget!
       Se: https://skvitts.wordpress.com/2012/01/30/verklighetens-folk/

       Här har vi två riktigt handikappade idioter som uppfyller vad man i vetenskaplig mening menar med kognitiv störning: De är i Rinkeby när folk var skärrade för att lasermannen, John Ausonius, sköt folk:

       Och: ”Man har ett ansvar att hålla sig i fysisk trim.” https://skvitts.wordpress.com/2013/04/13/ulf-kristerssons-okunskap/

       Det finns ju hur mycket som helst att gräva i när det gäller kognitiva och personlighetsmässiga störningar när det gäller borgarpartiernas politiker. Man kan ju ha en hel blogg om bara den saken. Och man kan med fog misstänka att de flesta antingen är narcissister eller psykopater.

       Kram!
       /Skvitt

       • kao skriver:

        Eller både och. Inget ovanligt. Narcissism är alltid följeslagare med empatistörningar.

        Minns mycket väl den klantiga uppmaningen av Friggebo – hur kan man bara komma på nåt så okänsligt och korkat? Jo, man lever i en partipolitisk bubbla och har inte en aning om hur man ska tackla ett problem, eftersom man inte kan känna in hur folk mår och känner = empatibrist.

        Kram
        Kao

        • skvitt skriver:

         Både narcissister och psykopater har självklart empatibrister. Psykopaterna är alltid helt eller nästan fullständigt empatibefriade. Det finns ju mer eller mindre svårartade fall av psykopati, även om alla fall ändå får sägas vara svårartade.

         Psykopater kan påminna om narcissister, men de har värre och fler symptom. Att vissa säger att psykopater samtidigt har en narcissistisk störning hör man ibland, men det är helt fel eftersom sådana särdrag är en del av symptomfloran bland psykopater.

         Bubbla, javisst! Det är rätta ordet.

         Kram!
         /Skvitt

         • kao skriver:

          Antisocial personlighetsstörning är den ‘lågkriminella’ varianten med empatibrist. (Kallar den lågkriminell eftersom de mest begår rån etc och inte har tålamodet att vänta ut andra som t.ex narcissisten har). De kan inte föra sej i några salonger och kan liknas vid sociopater.

          Var själv tillsammans med en antisocial empatibefriad sadist i mitten på 80-talet i 1½ år, så jag vet precis hur de fungerar. Att jag kunde ta mej loss är ett under.

          Skrev om det på AB-bloggen.

          Kram
          Kao

       • kao skriver:

        Om även de arbetslösa, de sjuka och de lågavlönade ska hålla sej i trim så kan ju staten betala gym-kortet och träningskläderna. Och politikerna kan åka hem till dessa personer och sköta hushållet :-).

        Kram
        Kao

        • skvitt skriver:

         Det var mycket bra förslag. Det röstar jag direkt för. Låt oss ta en folkomröstning kring det. Det går säkert hem i alla stugor!

         Kram!
         /Skvitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s