Kategorier

Arkiv

John Bauer och hans andra förlisning

Den kände konstnären John Bauer

Han har fått ge namn åt JB Education AB skolimperium. Och det är kanske ganska passande eftersom ”Räkenskaperna är full av tomtar  och troll. Hela sagan – i båda fallen – slutar i en mytomspunnen förlisning.” Det skriver Stefan Lindgren på 8 dagar.

JBs förlisning

”Såg jag fel, eller stod inte JB Educations ombud i TV och sa att ägarna hade tillfört bolaget mer pengar än de tagit ut? De hade bedrivit  välgörenhet mot skolbarnen! 

Enligt Aftonbladet är det precis tvärtom. De plockade ut 350 miljoner ur bolaget innan de försatte det i konkurs och lät fordringsägare ta en  smäll på dryga miljarden, varav staten/skattebetalarna får betala 150 miljoner i lönegarantier. 

Som om inte denna saga skulle räcka till, har den en fortsättning i stil med Jesu återuppståndelse från de döda. ”

Läs mer. Klicka på länken ovan!

”John Bauergymnasiet vill bara maximera vinsten.

Jag är riktigt förbannad. John Bauerkoncernen ägs av ett danskt riskkapitalbolag (Axcel) som gör allt för att maximera sin vinst och detta går ut över kvalitén på undervisningen på John Bauer, Sundsvall.

2003 började jag min anställning på John Bauer och ganska snart upptäckte jag att friskola inte är något annat än ett nytt sätt att tjäna snabba cash på i ett Sverige med kanske världens frikostigaste skolsystem.

 

På John Bauer i Sundsvall handlar det endast om att maximera vinsten, och detta på elevers och lärares bekostnad. Kvalitén sjunker många gånger till bottennivåer.

Några få exempel på eländet:” Läs mer!

JBs förlisning 2

”Information till elever som skulle börja på John Bauer-gymnasiet i Halmstad i augusti

Publicerad 15 juli 2013

JB-/John Bauergymnasiet i bl.a. Halmstad har försatts i konkurs. Skolan har stängt.”Laholm

”Tills alldeles nyligen var Anders Hultin chef för John Bauer-skolorna. Den konkursen får skattebetalarna ­numera ta hand om. I stället tar Hultin över några av de konkursade skolorna i nytt bolag. Gärna inkomsterna, men absolut inte förlusterna.” / AFTONBLADET Ledarkrönika

Läs också detta i EXPRESSENs nätupplaga: ”I en granskning som Östersunds-Posten gjorde 2010 kunde man visa hur vinster från de framgångsrika friskolorna fördes över till ett nytt moderbolag. Därefter lät man det nybildade bolaget köpa skolorna för nästan en halv miljard kronor. Genom att sälja skolorna till sig själv hade ägarna plötsligt blivit 360 miljoner kronor rikare. De vinster man mjölkat från skolorna räckte dock inte för att täcka hela köpeskillingen. När köpet genomfördes blev John Bauer-skolorna samtidigt skyldiga ägarna 200 miljoner kronor, som skulle betalas med framtida vinster i skolorna.” Läs hela skumraskaffären som berikade ägarna på alla andras bekostnad.

Min fundering: ska det få gå till så att skolor stänger för att … ? Ja fundera lite kring det!

Bonuslänkar

Driver fyra nya skolor – trots miljardkonkurs

Världens bästa skitskola

JOHNBAUER GYMNASIET – Sveriges i särklass sämsta skola!

John Bauer avvecklas – har gjort miljonklipp

Försämrade kunskapsresultat på flera John Bauergymnasier / Skolinspektionen

Till sist, bara en bild:

Björkluns skolutspel

”Vid flytten från Bunn i Småland drunknade John Bauer (36 år gammal) med sin maka Ester Ellqvist och deras treårige son Bengt, kallad Putte, då ångaren Per Brahe förliste under en höststorm på Vättern utanför Hästholmen 1918. Det skulle senare visa sig att de symaskiner från Husqvarna som fanns ombord var fellastade och inte tillräckligt fastsurrade vilket fick förödande konsekvenser i den hårda stormen. Ombord fanns 16 besättningsmän och åtta passagerare. Ingen av dem överlevde. Fyra år senare bärgades Per Brahe och familjen Bauer begravdes på Östra kyrkogården i Jönköping. Den tragiska båtolyckan blev mycket omskriven i tidningarna vilket tillsammans med den uppmärksammade bärgningen har bidragit till John Bauers berömmelse.” / Wikipedia


One Comment on “John Bauer och hans andra förlisning”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s