Kategorier

Arkiv

Mammons omsorger

När man blir gammal och skröplig

”kan man välja om man vill vanvårdas i privat eller offentlig regi. Man kan alltid vara säker på att vanvården sker på en tydlig värdegrund.”

”Som alla moderna företag och myndigheter har Aleris arbetat hårt med sin värdegrund. ‘På Aleris är det alltid behoven hos vår patient, klient eller boende som styr vad vi gör och när vi gör det.’ Fyra ledord ska vägleda personalen i arbetet: omtänksamma, professionella, engagerade,nytänkande.

Aleris hemsida är en uppvisning av det moderna samhällets nyspråk: Kvalitets­arbete, kvalitetsorganisation, uppföljning på alla områden, patientnöjdhet, kompetensutveckling, resultatkvalitet, bemötandekvalitet …” / Peter Kadhammar

Du har säkert varit på McDonalds någon gång. Och så har du stått där och glott uppåt och kikat på skärmarna för att se deras meny, bilderna på olika hamburgare. Vackra bilder tagna av de bästa studiofotografer som finns. Och hamburgarna är fint och prydligt upplagda. Allt för att se så smakligt ut som möjligt. Du tar en Big Mac. Den kommer genast, förpackad i en liten kartong och du pröjsar direkt och går till ett bord.

Det bästa med McDonalds är att det går fort och smidigt och du hinner klämma ned lunchen på den korta tiden som du har till förfogande. Sen är det dags att rusa tillbaka för att jobba eftermiddagen också. Stress, stress, stress. Jobbet går före allt. Det har din arbetsgivare bestämt. Så du har bara en halvtimme på dig att äta.

Arbetsgivaren går säkert en golfrunda när han själv har lunch. Han kan ju prioritera, antagligen.

Ja så ser verkligheten ut!

Den där hamburgaren som du äter liknar inte alls den som var på bilden. Och det är ju inte så konstigt. Ingen fotograf skulle komma på tanken att ta en bild på din hamburgare när du öppnar den lilla kartongen som den ligger i. Nog för att salladen är fräsch och burgaren tillagad som den ska och brödet är det rätta. Men brödet är tilltryckt, burgaren badar i fett, dressingen har flutit ut och salladen ligger delvis vid sidan om. Det ser inte så aptitligt ut som på bilden. Men du äter för du har inget val. Maten ska ned och du tillbaka till jobbet.

Den här diskrepansen mellan bild och verklighet har sin självklara förklaring. Det ska ju se smakligt ut. Och så är det med all reklam. Den ljuger! Den visar inte verkligheten! Den ska sälja produkten, den har inget sanningskrav på sig. Den förskönar! Och McDonalds förskönande bilder är mycket oskyldig verklighetsförfalskning till skillnad från mycket annan reklam.

Reklam handlar inte bara om att framställa en varas ”oöverträffbara” egenskaper. Det handlar inte bara om vad reklamen påstår. Den handlar lika mycket om vad den inte talar om, det den inte berättar, det den förtiger. I McDonalds fall sägs därför inget om hur fet du blir av deras burgare, trots att du hastar i dig dem på fem minuter för att stressa tillbaka till jobbet i tid och trots att du sliter hela eftermiddagen med denna burgare som enda bränsle. Det bränslet räcker nämligen långt. Och därför blir du fet. Och därför ökar övervikten bland befolkningen hela tiden. Fast det gäller inte alla. Det gäller inte chefen. Han gick ju en golfrunda istället. Och på golfklubben åt han en rejäl middag på restaurangen med de vita dukarna, utan att bli fet.

Det är den lågavlönade som blir fet! Det är den lågavlönade som äter på McDonalds!

Det är så klassamhället ser ut!

När vården drivs i privat regi måste vårdgivaren göra reklam på samma sätt som McDonalds gör reklam. Då är det en förskönande bild som visas upp. Då anlitas både professionella studiefotografer och drivna reklambyråer, allt för att ge en så fin bild av verkligheten som det bara går. Det är sådant som måste få kosta. Det ingår i verksamheten, så att säga. Och det är du som betalar det över skattsedeln!

Och det viktigaste är inte alla gånger det som sägs och inte är sant. Det viktigaste är många gånger det som inte sägs. Och det som inte sägs är att personalen är nedskuren till ett minimum och har förtvivlat korta raster, medan ägarna spelar golf och äter vid vita dukar och aldrig sätter sin fot på den arbetsplats de själva äger. Pengarna de tjänar kommer deras anställda aldrig i närheten av. Efter ett helt yrkesverksamt liv har de inte kunnat spara ihop ens så mycket som ägaren tjänar var månad, men har kanske trots det mera på någon av de svenska bankerna än vad ägarna har. Ägarna har ju sina pengar i skatteparadisen, medan de har lånen i Sverige. Här är ju lånen ju avdragsgilla.

Är det något som en kapitalist kan så är det att planera för sin egen privata standard och levnadsnivå. Då är det skattefiffel som gäller och pressa sina anställda till det yttersta. Och att skaffa så billig arbetskraft som möjligt. Just inom äldrevård går det att anställa outbildade. De ska ju mest bara vara ”levande stöd”, sköta hygienen och servera maten, städa dekontaminerade golv, bädda sängar och klä på och av de dementa. De behöver inte förstå de dementas problematik, behov och svårigheter. De behöver bara stå ut med jobbet, skriket, nypen och aggressionerna. Och det räcker med att vara läskunnig för att dela ut APODOS-mediciner. Namnet och klockslaget står ju på påsen.

De behöver inte veta något om sjukdomarna, för gamla människor dör ju! Och vem kan klaga som dör i onödan?

Kvalificerad vårdpersonal inom privat äldrevård är sannerligen inget högprioriterat! Vinsten går i första rummet och inget får belasta den. Och där har vårdföretagen hela vår Alliansregering bakom sig.

Det är då det går fel! Ja, vi tycker ju det. Vi som inte tillhör dem som skor sig på den här vården. Och det tycker även de som jobbar i denna privata vinstdrivande vård där skattemedel försvinner ner i ägarnas fickor istället för att komma de vårdade till del. De ser när det går fel. De vet varför det går fel. De vet att de är underbemannade. Och de vet att det är de som får skulden när vården har sina brister. När de för att få lite andrum låser in en dement man i en skrubb.

Men värdegrunden är oklanderlig!

Privatvård Aleris

Familjen Wallenberg äger Aleris. Vårdföretaget tillhör familjens ‘kärninvesteringar’ tillsammans med verkstadsföretag som ABB och Atlas Copco. Styrelseord­föranden heter Bengt Braun. Han var även ordförande i Skandia när det bolaget brakade ihop i tidernas bonus­skandal för tio år sedan. Fast det nämns inte i hans meritförteckning på Aleris sajt.” / Peter Kadhammar

När man blir gammal och skröplig då ”kan man välja om man vill vanvårdas i privat eller offentlig regi. Man kan alltid vara säker på att vanvården sker på en tydlig värdegrund.”

Jo, det ligger en del i det. Men den vanvård som kan förekomma i den offentliga sektorn ska rapporteras enligt Lex Maria. Den lagen, liksom meddelarskyddet, gäller inte inom den privata vården och eventuell vanvård beror inte på profitintresse utan på att politikerna inte avsätter tillräckligt med resurser. Det är alltså en politisk fråga. Inom den privata vården är det en angelägenhet enbart för ägaren.

Nu har vi en regering bestående av Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna. Tillsammans kallar de sig för Alliansen. Det är en allians mot vanligt folk, vanliga löntagare, vanliga människor till exempel inom vården, såväl anställda som vårdtagare och patienter. I sin skattepolitik har de sänkt skatterna till men för det offentliga, såsom vård, skola och omsorg. De enda som har gynnats av denna skattepolitik är de redan rika. Vi andra betalar priset med otrygghet på alla fronter.

Bonuslänk

Mannerström dömer ut …

Annonser

15 kommentarer on “Mammons omsorger”

 1. kao skriver:

  * Gillat*
  Har själv skrivit om att de fattigaste inte har råd att äta dyr, ekologisk mat. Skräpmat är billigast. Men det finns nyttig och god mat som dessutom är billig. Gäller bara att få ungarna att äta den…

  Jag brukar göra grytor då och då, sen äter jag på dem 2-3 dagar. Hur gott som helst. Nyttigt och superbilligt 😉

  Kram
  Kao

  • skvitt skriver:

   Sant. Bra, gott och billigt.
   Det finns ännu billigare mat ifall det krävs. När jag skulle gneta ihop till kontantinsatsen på min bostadsrätt levde jag en längre tid nästan uteslutande på potatis. Det går att variera det på olika sätt. Jag blev en expert på att laga potatismos med olika smaker.
   Jag kan tipsa om att även spagetti gick ned i stora lass, endast kryddat med ketchup. Senare har jag förstått att olika salladskryddor kan användas för att öka variationen på spagettidieten.

   Man kan äta görbilligt, men i längden blir det enahanda. Men med potatis behöver man inte få bristsjukdomar, så vitt jag har förstått det. Irländarna levde ju nästan enbart på potatis på 1800-talet och van Gogh hade säkert en anledning att måla verket ”Potatisätarna”.

   Kram!
   /Skvitt

   • kao skriver:

    Potatis är suveränt gott, mycket användbart och dessutom nyttigt.

    Har levt på liknande kost som du gjorde, när jag studerade. Nu måste jag äta så igen, men med lite mer sovel.

    Nu finns det olika dieter, t.ex LFHC, där man inte ska äta pasta, potatis, ris etc. Men det är ju sånt som mättar! LFHC blir för dyrt för vanligt folk.

    När jag var liten och bodde hos mina päron var potatis och bröd basvaror och ingen i min familj hade tendenser för fetma. Men ok, på den tiden rörde man sej mer.

    Ska jag inte göra något speciellt och inte röra på mej, då äter jag mindre mat.

    Folk verkar tro att det är farligt att vara hungrig. Jag kan gå hungrig några timmar, då jag vet jag ska äta lite senare. Det är bara nyttigt att härda sej lite.
    🙂

    Ska lägga ut ett recept på min blogg, på en mycket näringsrik och billig gryta. Har skrivit om det förr.

    Kram
    Kao

    • skvitt skriver:

     Jag håller med dig och jag ser fram emot receptet.

     Om recept finns en hel del matnyttigt att läsa i näst senaste numret av PC-tidningen! Ja, du läste rätt. I nummer 11 2013 på sidorna 66 – 71 finns artiklar om ”Datorn som köksbiträde”, ”Skriv in ett recept”, Hämta recept från Internet”,”Importera ett recept”, ”Hitta recept”, Redigera ett recept och ”Använd omvandlaren”.
     Och så finns det ett tips på hur man använder den inbyggda äggklockan.

     Ett användbart program följer med tidningen på en CD-skiva. Det heter Gourmet Recip Maker och programmet bör gå att hitta på nätet också. Det är ett Linux-program, men man behöver inte Linux för att köra det.

     Kram!
     /Skvitt

     • kao skriver:

      Läser nästan aldrig recept. I.a.f följer jag dem sällan.

      Har mina egna, tjuriga varianter 😉

      Nu går grytan inte fotograferas, sen min dotter varit där och grävt 🙂

      Recept kommer.

      Kram
      Kao

 2. kao skriver:

  MJukt bröd har jag slutat med för ett par år sen. Men hårt äter jag. Billigt och räcker länge.

  Kram Kao

 3. Martin skriver:

  Idag läste jag om ytterligare ett privat äldreboende som är i blåsväder…
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17233855.ab

  • skvitt skriver:

   Det finns nog många om man bara rotar reda på det. Allt kommer ju inte i pressen.
   Men det du länkar räknas väl inte till vårdbolag :-): ”Den 67-årige pensionären kidnappades och fördes till Finland där han hölls fången i tre månader.
   Kidnapparna söp honom full och lurade honom på miljontals kronor.”

   Visst var det privat och visst kostade det skjortan och visst skodde sig ”bolaget”, men vården bestod i att tillhandahålla 80%-ig sprit, förmodligen även mat och ”hjälp” med finansiella transaktioner, så att säga. Men något vårdbolag blir det inte av det ändå, även om de borde framstå som föredömen för våra så kallade ”riskkapitalister”. 🙂

   Jag tror du gav mig fel länk, kort sagt!
   Ha det bra!

   /Skvitt

   • Martin skriver:

    Nope, jag gav dig rätt länk.

    Jag tycker inte det skiljer sig från de svenska vårdbolagen som proppar gamlingarna fulla med psykmediciner och tar HELA pensionen. Det blir inte ett jävla öre kvar när vårdbolaget satt klorna i gamlingen och då de är fullpropade med psykmediciner kan de inte välja att byta vårdbolag. En ”lock in” strategi som det heter i managementlitteraturen.

    I princip är nog den 80%-iga spriten nyttigare än en del av de saker som rutinmässigt proppas i våra gamlingar.

    Här har vi ytterligare ett privat vårdalternativ i blåsväder. Det hetsas förjävligt emot entreprenörer i äldrevården… 🙂
    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17166919.ab

    • skvitt skriver:

     OK, då förstår jag hur du tänkte och tänkte rätt dessutom 🙂

     I USA är det kanske den enda chansen att få någon som helst tillsyn som gammal. Att det kostar, ja. Allting kostar!
     Men det är bättre med en socialförsäkringspolitik värd namnet, vilket dock inte går att få in i skallen på Alliansen. Eller jo, det går, men de vill inte för då kan ju deras kompisar inte sko sig på andra när det gäller just den biten.

     /Skvitt

     • Martin skriver:

      Jo, min amerikanske kompis berättade nyligen om det äldreboende som han var över och ordnade åt pappa sin. Det var som det borde vara, men det var riktigt dyrt, men med en gemenskap i samhället skulle det inte behöva vara så dyrt. Att vi gemensamt tar hand om våra äldre på ett värdigt sätt är för mig en självklarhet.

      Nu har man Lean Six Sigma i att göra de gamla så lätthanterliga och passiva som möjligt så man kan förvara dem i små skrubbar med ett minimum av personal utan att de klagar. Sverige borde vara ett föredöme även inom åldringsvård, men sanningen är den att den alltid varit bedrövlig i detta land. Att tro att detta ändras genom att privatisera den är så korkat att man kan svimma. Vad som krävs är en total reformation av åldringsvården med ett fokus på livskvalitet för de gamla istf kostnadsminimering.

      • skvitt skriver:

       Du har fullkomligt rätt. Men de som är starka i det här landet är kapitalister och högerkrafter och de vill inte ha det så. De vill privatisera så att kapitalisterna kan sko sig. Det borde alla fatta, men alla gör ju uppenbarligen inte det för då hade inte sett ut som det gör.

       /Skvitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s