Kategorier

Arkiv

Den unga psykopaten

Första signalen

Första signalen är ofta djurplågeri, men även brådmognad.

Sannolikt kommer den här flickan att få en psykopatidiagnos om tio år.

Psykopati - typiskt

Så här skriver ”Förstå psykopati”:

”Den unge psykopaten  

Psykopatidiagnosen ställs inte på barn och ungdomar beroende på att det kan, symptomen till trots, handla om sen mognad eller annat. Likväl kan man i efterhand konstatera att de som har fått en psykopatidiagnos som vuxna redan som barn har visat tydliga tecken på störningen (Se punkt 12. Tidiga beteendeproblem.), bland annat genom ett socialt oacceptabelt beteende.

Till dessa tidiga beteendeproblem, hör även kriminella handlingar.

Socialt oacceptabelt beteende i barnaåren fortsätter således upp i ungdomsåren (och genom resten av livet). Det är samma beteende men de kriminella handlingarna blir fler och grövre i tonåren än de var innan. Det kan innefatta skadegörelse, stölder, misshandel, narkotikabrott, mordbrand, mordförsök och till och med mord. Kännetecknande är att det inte är fråga om enstaka förseelser eller inskränkt till en kategori brott. Det är ett tydligt kriminellt mönster som ofta spänner över hela brottsskalan.

Varför?Många ungdomar begår brott. Man brukar tala om ungdomligt oförstånd, bus och pojkstreck som kan gå för långt. Hos den unge psykopaten finns det andra drivkrafter än de som ligger bakom ”hyssen” som ungdomar så ofta hittar på. Här handlar det mera om en brådmognad inom den kriminella banan. De har ett större behov av spänning, de vågar mera och de går längre än vanliga ‘busfrön’.Det finns klara mål med brotten. De är planerade på ett helt annat sätt. De skaffar sig ofta en ledarposition i ungdomsgäng. Deras brott syftar till egen vinning.

Hela deras brottsbeteende visar på den unges behov av kontroll över andra, både över brottsoffren och över medkumpanerna. 

Allt de gör sker med mer skoningslöshet och de saknar ånger. De ger ett trotsigt intryck som vida överglänser det normala ungdomstrotset och vad som kan kallas revolt mot vuxenvärlden. Den unge psykopaten revolterar över huvud taget inte eftersom den inte har det behovet. Revoltörer känner sig förtryckta och mot förtrycket revolterar de, men psykopaten känner sig fri.

Psykopaten står över vuxenvärldens inflytande, står över allt annat, inklusive varje norm, regel och lag. Psykopaten är redan grandios i sin självbild och gängets självskrivne ledare, vilket är en position som inte kan ifrågasättas och i vilken psykopaten får stor tillfredsställelse och njutning.  

Frågan om varför, den kan också besvaras med att de redan är psykopater, störningen finns med från födseln och tecknen är tidiga och utvecklas till ett allt tydligare mönster.”

Det som slår mig när jag läser denna notis är att som vanligt saknas kunskap om psykopati.  Psykopater finns ju inte! Bara på film. Men inte i verkligheten! Ungefär så fungerar folk som tänker med ryggmärgen, särskilt när det gäller dessa människor som är som aliens från en främmande planet. För just så uppfattas de av de som har mött dem.

Jag kan ju helt klart inte ställa diagnos och absolut inte bara utifrån en liten notis. Jag säger alltså inte att denna flicka är en psykopat. Se det istället som ett exempel! Att just så här ser det ofta ut när man tar historik på en psykopat. Och just därför misstänker jag att hon är en psykopat, och det kommer att visa sig i vuxen ålder om jag har rätt i just det här fallet.

En fråga jag ofta ställer mig är varför det ska vara så svårt att inse att psykopater faktiskt finns. De utgör ju trots allt omkring 3-4% av mänskligheten! De dominerar bland klientelet inom kriminalvården, men de flesta förblir odömda. Många av dem har höga poster i samhället, företagsledare, chefer, åklagare, politiker. Kanske är det just därför som det är tabu att tänka tanken att en person kan vara psykopat och att det är förtal att utpeka en person som psykopat även om det finns en säkert ställd diagnos!


8 kommentarer on “Den unga psykopaten”

 1. Svante skriver:

  Har tänkt lite på vad du skrivit i ditt inlägg, och kommit fram till att du måste ha rätt. När jag gick i skolan fanns det elever, som visade upp det du skriver om. En del av dem hamnade på ungdomsvårdsskola, andra blev med tiden förtroendevalda, och politiker. När jag gick i skolan visste jag inte vad en psykopat var för något, nu har du lärt mig. Det är aldrig försent att lära nytt.
  Svante

 2. kao skriver:

  Visst kan det vara så att den 10-åriga flickan har s.k ‘uppförandestörning’ (DSM1V) som vid 18-årsåldern ibland kan diagnosticeras som bl.a antisocial p-störning.

  Men flickan kan själv blivit svårt utsatt av övergrepp. Annars är det inte normalt att ett barn i den åldern ger sej på andra sexuellt.

  Att ställa en sån flicka inför rätta och dessutom tvingat henne sitta i en arrest, är typiskt USA.

  Kram
  Kao

  • skvitt skriver:

   Det går inte att säga något exakt om henne utifrån det lilla media skriver och det ska inte tolkas som att jag dömer henne för psykopati. Däremot tjänar den info media har givit som ett bra exempel på hur psykopater beter sig i barnaåren.
   Det är viktigt att skilja på det.

   Du tar upp en intressant aspekt. Visst kan det vara så att hon själv har blivit utsatt på något vis, men det intressanta är att i stort sett alla psykopater skyller på sådant när de blir föremål för utredning i samband med brott. Detta är så vanligt att det bland olika yrkesgrupper, till exempel bland psykologer, finns en utbredd (miss?)uppfattning att det är sådant som ligger bakom psykopati. Dagens vetenskapliga forskning kring psykopaterna ger dock inget stöd för ett sådant antagande!
   Alltså: psykopater är så durkdrivna lögnare och manipulatörer att de till och med har påverkat uppfattningen om psykopatins etiologi!

   Kram!
   /Skvitt

   • kao skriver:

    Visst är det så! Psykopater kan t.o.m manipulera allt från socialsekreterare (inte så svårt), polisen, psykologer och rättsväsendet.

    Jag har tidigare sagt att nämndemän och domare i Tingsrätten och Förvaltningsrätten måste gå på en kurs för att begripa hur en psykopat/sociopat fungerar.

    Har själv sett hur en jury kan duperas av en samvetslös åtalad.

    Kram’
    Kao


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s