Kategorier

Arkiv

Det alltid kritiserade

Alltså Windows

Jag förmodar att nästa dator som jag köper blir en Mac. Men vi får väl se hur det blir med den saken.

Det är ju så att en PC är billigare än en Mac och det finns fler program till PC än till Mac. Därför är valet inte självklart. Men Mac har sina otvivelaktiga fördelar. Det är stabilare. Det är mindre sårbart för attacker. Och det är bättre på många olika sätt.

Om Windows kan man inte uttala sig lika kategoriskt. Det beror på vilket av alla deras operativsystem man talar om. Men det finns två operativsystem som går till historien som rena katastroferna. Det är Windows Vista och Windows 8. Och av dessa är det det senaste som är den värsta av de två och den senaste versionen av Windows operativsystem. Urk, säger jag bara efter att ha stiftat lite bekantskap med det. Men jag är glad att det inte har skett genom att jag själv har köpt en dator med det bedrövligt användarovänliga operativsystemet.

Windows

Det som just nu fick mig att reagera var att datorn plötsligt utan förvarning stängde av sig för en uppdatering och det var inte första gången det hände. Därmed förlorade jag skapat dokument.  Sådant hände faktiskt aldrig med min Vistadator, som jag retade mig på som fan av andra skäl. Det hände heller aldrig med mina XP-datorer, som jag aldrig retade mig på. Dessa datorers operativsystem varnade först, men det gör inte Windows 7!

När Microsoft lanserade Windows Vista sjunk datorförsäljningen drastiskt och Microsoft fick skälvan. På rekordtid lanserades operativsystemet 7. I realiteten var det bara en uppfräschning av XP.

Nu efter kritiken mot Windows 8 så kommer de med en ny panikåtgärd, men det vill inte krypa till korset med att skapa ett nytt operativsystem. Istället kommer de med en uppgradering som är mer radikal än en normal sådan. Det är alltså ett mellanting mellan att lansera ett nytt operativsystem och att bara uppgradera,

Min fråga är så klart: Varför kan de inte skapa något riktigt bra på en gång?

Jag reagerade först på en sak när det gäller Windows 7 och det var nytt för mig. Det var detta: att flytta bilder i utforskaren. I XP fanns det hyggligt med space mellan bilderna i utforskaren, men i sjuan krävs det mer fingertoppskänsla för att inte råka få med fel bild vid hanteringen av filerna. Jag kan inte fatta varför Microsoft inte har justerat den saken eftersom det säkert har varit många som har reagerat och krävt en förbättring på denna punkt.


8 kommentarer on “Det alltid kritiserade”

 1. Jan Wiklund skriver:

  En annan började ju med mac för det var det enda som fanns 1985 om man ville göra trycksaker. Och därvid har det förblivit. Jag arbetar samtidigt i windows på jobbet med samma sak, och såg att windows började komma ikapp när det gällde slutproduktens kvalitet ca 2000. Men på jobbet har jag en heltidsanställd datatekniker som fixar alla fel som uppstår, hemma uppstår aldrig några fel. Min fru som har windows eftersom hon kör andra program som inte finns i macversion måste hela tiden be sin datakunnige brorson i Spanien om hjälp med allt skit som dyker upp …

  Kapitalistiskt företag som kapitalistiskt företag, borde man tycka. Men det är möjligt att Microsoft försökte bita över för stort stycke, medan Apple höll på specialisering. Och att det senare var säkrare ur kundens synvinkel. Finns det någon annan teori?

  Det sägs att den engelska bilindustrin gick åt helvete för att den ansåg att lite mekaniker ska man väl vara om man har bil. Medan den tyska utgick från att produkten inte skulle kräva mer kunskap hos användaren än vilken spis som helst. Undrar om detta är en parallell.

  • skvitt skriver:

   Det kan vara en parallell, kanske. Men kanske inte ändå.

   Mac styr ju allt från början till slut, medan Microsoft har sina grundprogram och sedan får andra kliva in med allt från hårvara till mjukvara. Det säger sig självt att det kan bli problem då.

   Men att lansera operativsystem som är urbota korkade är ju en annan sak och dit hör Vista och 8.

   /Skvitt

 2. Svante skriver:

  Jag har 7:an pro på min stationära, och har aldrig råkat ut för att den stängt av för uppdateringar. Jag ställde in den på att hämta uppdateringar, men låta mig bestämma när de skulle installeras. Jag har Vista på min bärbara, och delar åsikten att den är bedrövlig. Hade aldrig bytt från XP, om inte Åskan hade tagit den datorn. Jag hoppas att jag får ha Det jag har nu, och inte blir tvungen att gå till 8:an. Försökte installera 7:an på den bärbara, men det fanns inga drivrutiner för innanmätet i datorn, så jag var piskad att installera Vista igen.
  Svante

  • skvitt skriver:

   Det lär väl komma något efter 8an också och förhoppningsvis så tar Windows sitt förnuft tillfånga och gör något mera vettigt. Vista och 8an har sålt uruselt.

   /Skvitt

 3. kao skriver:

  Jag, den tekniskt okunniga, har i.a.f fått ett bättre flyt på min dator(PC) sen jag installerade Panda Antivirus.

  • skvitt skriver:

   Jaha! Grattis!
   Men vad gör Panda som snabbar upp datorn? Finns det funktioner som städar historik, register och sådant? Eller är det bara så att ditt gamla antivirus slöade ned datorn?

   Kommer du ihåg programmen jag rekommenderade och har du kanske rent av installerat och börjat använda? Jag minns att du ville vänta med sådant tills du hade flyttat.

   Kram!
   /Skvitt

 4. suttecity skriver:

  Ja XP var en gammal trotjänare, har den gamla laptopen kvar, men den går ju så långsamt så man kan gråta såpa 🙂 Nu har jag 7:an och den är rätt ok tycker jag. Mor har Vista på sin… mörker…. och jag var skeptisk till att byta till W8 och har avvaktat nytt inköp och tänker nog så göra ett tag till och håller på tummen att W7-maskinen håller sig glad ett tag till. Skall bara hitta nya tangenter till laptopen för jag har skrivit så mycket att M & N tangenten blivit urgröpta 🙂

  Själv kör jag igenom datorn med SPYBOT Search & Destroy mej jämna mellanrum och den hittar ofta skräp när det är segt i systemet. AVG Free kör jag i övrigt. Det var dessa två program som våra datatekniker alltid installerade och rekommenderade när jag vi hade dataservice på jobbet och jag har hållit fast vid dem och ja de gör sitt jobb och kostar gratis. Som skrevs ovan borde det gå att ställa in om att man själv vill bestämma när uppdateringarna skall göras. Beror kanske på vilket filter som är inställt (Kontrollpanelen och skriv in UAC upp i SÖK)

  Ja det är mycket ”rart” med tekniken och man kan bli gråstråig för mindre…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s