Kategorier

Arkiv

Stekt fläsk

Appropå

Ja, läste ni det här? Gör det först, tack!

Blundar för de profithungriga – slår till mot ideella

Och om ni inte har tid, så säger bilden nedan en del. Inlägget jag hänvisar till ovan handlar om att myndigheterna har en överslätande attityd till de stora aktörerna som i profitsyfte hanterar djur, men småbrukare och ideella krafter får besök av inspektörer som kan vara mycket nitiska och kräva långt mycket mer av sådana än de stora kapitalstarka företagen när det gäller hur djuren har det.

I sin nitiskhet kan de helt ödelägga livet för vanligt folk utan att det ens finns sakliga skäl.

Jag vänder mig inte emot att det förekommer inspektioner som ser till att djur inte far illa, men jag vänder mig emot att inspektörerna inte vågar ta i med krafttag när det gäller de kapitalstarka företagarna. Och jag vänder mig emot att dessa inspektörer till exempel inte vågar ifrågasätta djurhållningen vid farmandet av mink. Det verkar som de tycks anse att minkar inte behöver något utrymme i sina burar bara för att de aldrig har haft det förut. Jag påstår att inspektörerna ser det som alltid har varit som en norm de utgår från och att de därför inte kan kräva att det sker en utveckling till det bättre för minkarna.

Har du läst så här långt kan du hoppa över länken ovan eftersom du har fått ett sammandrag, såvida du inte vill följa upp länkarna som finns i det inlägget. Och har du tid så läs det gärna.

Djurskydd agerar

Nu till det stekta fläsket som är kokt, eller som man brukar säga – det kokta fläsket som är stekt. För visst är det hög tid att ifrågasätta djurens rätt till godtagbara brandsäkerhetsregler. Bör det inte vara rimligt att djur kan evakueras inom en á två minuter i händelse av brand?

Fundera på det

Varför krävs inte samma klara, tydliga och tvingade regler för brandevakuering av stallade djur som för människor i nöjeslokaler. För människor är det frivilligt att vistas på diskotek och i liknade lokaler, men djuren är ju i praktiken faktiskt internerade utan vare sig begångna brott, fällande dom eller möjlighet att överklaga. Ändå ställs inga krav på att det ska vara lätt att evakuera dem om det brinner.

Så här ser det ju ut i praktiken för våra djur:

brandskydd, ej för djur

Det räcker att se på bilderna så förstår man när det väl har tagit eld är djuren chanslösa även om bonden är på plats omedelbart. Hur ska han få ut grisarna innan det är för sent? Det är ju en omöjlig prestation. Eld sprider sig snabbt, det vet i vart fall varje brandman.

På tre av bilderna ser man hur det brukar se ut i stiorna. En av bilderna visar upp den idealbild som branschen vill förmedla. Men samma problem finns även i denna välskötta grisfarm. Det går inte att evakuera där heller!

Och just därför att djuren omöjligen kan evakueras får vi då och då läsa om så tragiska händelser som den som rubriken nämner: ”Nu brann 1200 grisar inne”.

Hur såg brandskyddet ut för dem och vilken myndighet bär egentligen ansvaret för att det kunde ske? Jag anser att nu är det kokta fläsket stekt. Nu måste myndigheterna agera och sätta upp regler för evakuering av alla stallade djur så det kan ställas krav på djurhållarna att skydda djuren i händelse av allvarliga olyckor.

# # #

Flera länkarna i inlägget jag hänvisar till i början går till Astrids miljö- och samhällsblogg. Där kan man läsa många bra exempel på myndighetsmissbruk, som jag ju nämner just i det inlägget.

Här är några inlägg av Astrid:

Bevisa rasen -annars dödar vi hunden!

Danske hundräddaren dömd till fängelse

De sorgliga resterna

Så nu är de döda

Praxis vid länsstyrelserna

Hoppas du fick lust att läsa mer av Astrids texter.


2 kommentarer on “Stekt fläsk”

 1. BESTULEN skriver:

  Länsstyrelsen brukar påstå att man inte har vatten/rent vatten framme till djuren. Det är ett påstående de använder vare sig det är sant eller falskt. När det gäller katter så är katter ökendjur och behöver inte så mycket vatten om man ger dem blötmat. Det spelar dock inte någon roll för tjuvarna på Länsstyrelsen. Får deras samarbetspartner (kattstall) ut 5-6000 kronor per katt/kattunge (det inkluderar 25% moms) så förser de självklart sina kumpaner med stulna katter.

  Häromåret brann fler än 80 katter in på Djurskyddet (!) Skaraborg i Töreboda. Det var ett kattstall som även tog emot stulna katter från Länsstyrelsen. De hade ingen personal på plats och de hade inte ens rökalarm så att någon kunde rädda katterna. Efter branden och alla de döda katterna så tiggde de pengar för att bygga upp en ny verksamhet igen. Katterna hade med största sannolikhet levt om de hade fått vara kvar hos sina ägare.

  De kräver att den enskilde medborgaren följer deras överdrivna lagar/regler (ja, jag anser det överdrivet att ha tre skitlådor inomhus för två utekatter – en per katt räcker faktiskt) medan de själva bryter sina lagar /regler gång på gång.

  Jag har inte någon som helst respekt kvar för dem efter det jag har upplevt och det jag har läst vad andra har upplevt. Jag ser dem som tjuvar, ockrare, hälare och utpressare.

  OBS djur som far illa PÅ RIKTIGT ska självklart tas om hand.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s