Kategorier

Arkiv

Politik med garanti!

Det blev en dyr lärdom!

 

Ja, för vanligt folk i vanliga inkomstlägen och där under.

 

Bättre förr

 

Men inte för borgarklassen. För den blev det manna från himlen.

Så frågan är om det fanns folk som inte fattade vilka de var. Det finns ju inte så många som tjänar på Allianspolitiken att Alliansen borde ha haft en chans att vinna regeringsställning.


6 kommentarer on “Politik med garanti!”

 1. Svante skriver:

  Att Alliansen vann beror på att Socialdemokratin på många sätt var värre i sitt sätt att föra en borgerlig politik.
  Svante

  • skvitt skriver:

   Det är möjligt att du har rätt. Du har säkert studerat den saken bättre än jag, för som du vet hyser jag ett tämligen ringa intresse för partipolitiken och fäster därmed också inte så stor uppmärksamhet på den.
   Men en sak kan jag säga nästan tvärsäkert; ser man ingen egentlig ideologisk skillnad mellan Socialdemokratin och öppet borgerlig politik så kan ju den mindre politiskt begåvade inte göra ett korrekt val och skrämselpropaganda om kommunism och tron att V är kommunistiskt, öppnar ju bara för att överge S till förmån för något av allianspartierna.

   Vägen ut ur allt detta elände är att ihärdigt upplysa om alternativet, den utomparlamentariska kampen. Tyvärr finns inga starka krafter som kan leda den.

   /Skvitt

 2. kao skriver:

  Klart att Alliansen vann! Efter lång och varaktig sönding (som började redan med sossarna) fick man folk att överge ‘solidaitet och rättvisa’. Genom årtionden av manipulationer..,

  Självklart blev det som det är nu : boosta egot!

  Men politiken går i vågor – precis som allt annat. Det kommer bli uppror även bland de bekväma medelklassvenskarna när de så småningom inser att de blivit grundlurade. Liksom de som nu röstar på SD i.st.f (S) eller (M).

  Vet man inte, fattar man inte hur historien går och hur den upprepar sej, så fattar man inte heller vart den är på väg.

  Inget konstigt med det. Det är som det alltid har varit.

  • skvitt skriver:

   Det började på 1800-talet, om nu en startpunkt ska sättas. Den kan ju ifrågasättas. Men jag säger ändå 1800-talet.

   Den så kallade industriella revolutionen var på fullt språng. Den omdanade samhället i grunden. Den skapade kapitalister och den skapade arbetarklassen. Om jag tillåts förenkla saken, så att säga.
   För riktigt så enkelt var det inte. Den trevande utvecklingen kan härledas till de stora upptäcktsresornas tid och den handel som den förde med sig, plus kolonialismen. Allting hänger ju samman.

   Tack vare köpmännens allt starkare ekonomiska ställning försvagades adelns makt och fram steg borgarklassen som samhällets härskande klass, vilket gick jämfört med Frankrike gick betydligt beskedligare till i de flesta andra länder, såsom till exempel England redan hundra år innan.
   Samtidigt blev många bönder av med sina jordar och framför allt med sina allmänningar. Plötsligt hade fattiga tiggare uppstått och de sökte sig till städerna för att försöka kunna överleva.

   När såldes industrierna började växa fram fanns det gott om arbeten att få och så skapades den moderna arbetarklassen.

   Villkoren för denna arbetarklass var urusla, ingen reglerad arbetstid, ingen betald semester, inget arbetarskydd, inga löneavtal osv. Allt detta ledde till protester, som ofta slogs ned av polisen. Den har ju alltid vetat att välja de rikas sida, den är ju en del av statsapparaten och staten är och har alltid varit den härskande klassens egen apparat oavsett vilket samhällssystem som har rått.

   Alla förbättringar som infördes för arbetarna tillkom genom arbetarnas egen kamp. Och för den kampens skull organiserade sig arbetarklassen på olika sätt. Det är det man kallar arbetarrörelse. Fackföreningarna var en del i denna arbetarrörelse, kooperationen var det, bildningsförbunden var det och de politiska organisationerna och partierna var det. I Sverige bildades som i många andra länder ett socialdemokratiskt parti, SAP, Sveriges socialdemokratiska Arbetar Parti.

   Krav på allmän rösträtt ställdes, vilket borgarklassen var helt emot. Situationen tillspetsades och risk för en arbetarklassens revolution och maktövertagande var överhängande. Borgarklassen tvingades till eftergifter och den allmänna rösträtten infördes.

   Det var nu det första steget togs inom det socialdemokratiska partiet bort från den revolutionära linjen. Nu skulle kampen skötas parlamentariskt och med reformer skulle makten tas från borgarklassen och ges till arbetarklassen.

   Reformismen tilltalade inte alla och därför uppstod Sveriges Kommunistiska Parti. Det har sedan anklagats för att ha splittrat arbetarrörelsen, men splittringen stod ju reformisterna för. Och vad den reformismen har lett till under hundra år är ju ganska uppenbar. Arbetarklassen har lika lite inflytande i dag som den hade på 1800-talet och alltså mindre inflytande än den hade i början av 1900-talet, ty sedan dess har det bara gått bakåt med arbetarklassens makt.

   Borgarklassen infiltrerade det socialdemokratiska partiet och tog över det. Det är därför det ser ut som det gör i dag. Fackföreningarna avpolitiserades, bildningsförbunden likaså och studiecirklarna i fackföreningarna avfolkades vartefter de blev allt mer ointressanta som klassmässiga upplysningsforum. De medvetna arbetarna kände sig snart inte hemma varken i fackföreningarna eller i partiet.

   Socialdemokratin har sedan snart 100 år varit ett borgarnas parti, men med en retorik som försökt vinna arbetarna på sin sida och med propaganda sett till att de höll sig borta från kommunismen.

   Var gång arbetarklassen vaknar till och ryter så börjar den socialdemokratiska retoriken låta radikal och krävande, men samtidigt mera återhållsam i sin kritik mot borgarna och mer förlåtande än de mer revolutionära arbetarna. Och när allt stillar sig igen så lägger sig socialdemokraterna åter igen till ro i en fåra som bara gagnar borgerskapet.

   Vi är nu inne i en stilla period. Arbetarklassen har slagit sig till ro bakom TV:ns 100 kanaler. Och socialdemokratin visar sina rätta ambitioner, att stötta kapitalet. Då är det inte så konstigt att många kan tycka sig se fördelar med Moderaternas, Folkpartiets, Centerpartiets, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas politik.

   Det handlar alltså inte om några årtiondens manipulationer. Det handlar om nästan hundra års manipulation och makt över arbetarklassens egen politiska kraftutövning.

   I går.
   Ja, igår satt vi några stycken och pratade om detta. En i skaran tog just utgångspunkt i 1800-talet, varpå en sa, Ska du behöva gå tillbaka ända till 1800-talet bara för att svara på min fråga?
   Ja, man måste ha det historiska perspektivet!

   Ja, man måste det! Men i dag är folk så historielösa att de inte förstår att man faktiskt måste se hela perspektivet. Och gör man inte det spå blir allt enbart fragmentariskt. Då börjar man diskutera enskilda frågor och man ser inte helheten. Då kan man falla för jobbskatteavdrags-politik och invandrarfrågor och låta sådana frågor styra vilken valsedel man ska lägga i urnan.

   Som bekant väljer jag bort hela det parlamentariska spelet eftersom det inte är till för oss. Och jag protesterar genom att inte rösta alls.

   Kram!
   /Skvitt

   • Svante skriver:

    Du har så rätt i att man måste gå långt tillbaka i tiden för att förstå helheten. Skulle folk nu få för sig att protestera på samma sätt, som i Ådalen är det rätt tid, för nu finns ingen militär att sätta in mot befolkningen.
    Svante

    • skvitt skriver:

     Jodå, militär finns och nu när det inte handlar om värnpliktiga utan istället om yrkesmilitär så är det värre. Den allmänna värnplikten hade vi under åren 1901–2010. Jag kollade upp saken för jag var lite osäker på om den fanns 1931. Men de som sköt i Ådalen 1931 var stamanställda: Det var alltså inte de värnpliktiga som sköt, men trots det har det sagts att det var dessa.

     För den yngre generationen kanske detta är helt okänt. Jag tror inte det nämns i dagens skola. Därför bjuder jag på länkar:
     I första hand rekommenderar jag denna länk http://www.marxistarkiv.se/sverige/adalen31_lager.pdf

     Det här är en sida med text och bilder om händelserna i Ådalen 1931. Sidan startades i samband med nyutgåvan av Birger Normans bok Ådalen 31. http://www.adalen1931.se/intervjuer2.html
     Man bör komma ihåg att Birger Norman är socialdemokrat.

     https://skvitts.wordpress.com/?s=%C3%85dalen+31

     /Skvitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s