Kategorier

Arkiv

Pröjsar pressen bilbränder?

Risken finns!

Men är det så?

Enligt Joakim Lamott går det till så. Och det är inget märkligt i och för sig. Har man en bra läsarbild eller ett tips om något som intresserar pressen så kan man få betalt för det. De lever i stor utsträckning på just läsartips. Personligen känner jag folk som har tipsat om allt i från drunkningsolycka till mord, som dock visade sig inte vara ett mord när allt kom omkring. Först kommer tipspengarna, sen kommer till och med semesterersättning. Sådana är reglerna. Det är bara att tacka och ta emot.

Men hur blir det då när en bil brinner i Husby, till exempel?

Tja, har du en bra bild så kommer säkert också pengarna efter några veckor.

Nu tror jag ju inte att ATONBLADET och EXPRESSEN har reportrar som uppmanar ungdomar att elda bilar mot betalning. DET är inte lagligt. Men en bra bild går att sälja.

Då är frågan, har detta lockat ungdomar i kronisk brist på pengar att starta upplopp med bilbränder bara för att tjäna lite pengar?

Nej, det tror jag inte. De har säkert mycket bättre skäl till skadegörelsen än så. Möjligen kan i något enstaka fall ett lönsamt foto kommit som en bonus på verksamheten.

Jag tror att Joakim Lamott vill smutskasta ungdomarnas protester i Stockholms förorter.

Det är många som gör det i dag.

Ej rekommendabelt

Läs också Vandalism i liten och stor skala

Vad händer i Husby?

Respons

Aftonbladet betalar självklart inte ungdomar för att sätta eld på bilar.

Medier beställer inte bränder… (se också kommentar!)

GP


34 kommentarer on “Pröjsar pressen bilbränder?”

 1. Fredrik Sjöshult skriver:

  Medier beställer inte bränder – Expressens chefredaktör Thomas Mattsson dementerar uppgifterna: http://bloggar.expressen.se/thomasmattsson/2013/05/medier-bestaller-inte-brander/

  • skvitt skriver:

   Just precis vad jag misstänkte också. Jag tror det framgår av mitt inlägg. Men det är bra att du kommenterar och dementerar.

   Det är också lite långsökt att en utfattig ungdom skulle anlägga brand bara för att få tipspengar, som ju kommer en eller ett par månader senare. Jag tror inte de vill vänta så länge.

   Tipspengsystemet behövs ju för nyhetsförmedlingen och som allt annat går det att utnyttja, men jag har svårt att tro att någon skulle göra en sådan här sak för småslantar.

   Bloggen jag relaterade till och ställer mig kritisk till har en dold agenda, så att säga och det lyfte jag fram.

   /Skvitt

 2. Daniel skriver:

  Vilka protester? Vad har stenkastarna och bilbrännarna framfört för protester? Ljusskygga organisationer såsom Megafonen träder fram i deras ställe och för deras talan. Samtidigt så säger en kille i Husby som blir intervjuad av Aftonbladets live TV att han är säker på att de som bränner bilar gör det bara för att de tycker att det är kul och att de inte vill börja ta ansvar för sitt liv.

  Den högsta arbetslösheten bland ungdomar finns i Blekinge. 25% av ungdomar är arbetslösa där. Minns du det senaste upploppet där?
  Trots vissa nedskärningar så har man i Husby gångavstånd till Akalla. Det är ca 700 meter att promenera från Husby centrum till Akalla centrum. Man kan också åka tunnelbana eller buss.

  Om vi tittar på ungdomar i småorter ute i landet så har de hög arbetslöshet. Finns det fritidslokaler? Kanske den lokala korvkiosken. Vårdcentral? Sätt dig i bilen och åk 2 mil till närmsta större ort. Hämta ut ett paket från posten? Samma sak där. Har du inte tillgång till bil? Fråga kompis eller vänta 1 timme på buss.

  Dessutom är ungefär hälften av de som har gripits av polisen bosatta i andra områden än Husby. Det är alltså killar som har tagit sig till Husby för att förstöra. Liknande upplopp sker varje år. Det har bara varit lite värre i år. Du kan googla på ”upplopp”, ”stenkastning”, ”bilbrand”, ”Husby”, ”Fittja”, ”Rinkeby” osv och gå tillbaka flera år.
  Det är uttråkade och småkriminella killar som gör detta för att få lite spänning.

  Sedan tror naiva stackare att de protesterar mot något.

  • skvitt skriver:

   Jag hänvisar till det här inlägget: https://skvitts.wordpress.com/2013/05/23/vandalism-i-liten-och-stor-skala/
   Där lyfter jag bland annat fram att det inte handlar om människor med ideologisk skolning. Nu sägs dock att AFA är inblandad och då får jag väl i viss mån dra tillbaka det påståendet. AFA har en del medlemmar med imponerande ideologiska kunskaper. Det ska bli intressant att få uppgifterna verifierade att AFA ligger bakom. Men i så fall är det nog bara deras svans, som ju många organisationer tyvärr har.

   Men att det är protester, vare sig man gillar dem eller inte, det går inte att ta fel på. Och hur illa de än gör så är det inte mer än en fis i vinden om man jämför med Alliansens vandalism som de protesterar mot!

   /Skvitt

   • Daniel skriver:

    Var har du hört att AFA är inblandade? Indirekt genom Megafonen?

    Saken som jag vill påpeka är att de inte protesterar mot något. De förstör bara för att det är kul. Sedan kastar de sten på brandkår och polis för att de hatar dem..
    Det är meningslös förstörelse utan politisk grund.

    Alliansen är dock inte oskyldig. De vill med den stora invandringen skapa ett låglöneproletariat och överbelasta välfärdssystemet. Det leder till att skyddet för arbetstagare såsom LAS försvinner och att man tvingas skaffa privat sjukförsäkring för att få vård. Invandringen används som ett verktyg för att förstöra det som socialdemokraterna byggde upp.

    • skvitt skriver:

     AFA-uppgiften är kanske, som det mesta i den här rapporteringen, bara ett påstående eller kanske en medveten lögn. Jag har faktiskt ingen vetskap om det. Det var någon som kläckte ur sig det på TV och är väl inte att sätta allt för stor tilltro till utan att kolla upp det först.

     AFAs hemsida är här och tar inte upp något aktuellt: http://www.antifa.se/http://www.antifa.se/

     Man kan läsa mera här: http://motkraft.net/aktipedia/afa/, men jag har inte tid att gå igenom det. Det tycks dock inte som att AFA har något med dessa upplopp att göra.

     Det här visar på ett fenomen som hela tiden dyker upp när underklassen ryter till: rykten sprids, lögner ges fritt spelrum och förklaringarna är medvetet skeva för att dölja vad det verkligen handlar om. Ett bra exempel är just det jag tog upp i inlägget, att det nu sprids uppgifter att pressen betalar för bränderna.
     Vad vill man med ett sådant påstående?
     Jo, att indirekt säga att det inte finns något missnöje, det är bara pressen som lockar med pengar för att få något att skriva om.

     Det är detsamma man vill uppnå när det sägs att det bara är kriminella som bränner bilarna, eller ungdomar som gör det bara för skoj skull eller för att de inte har något annat att hitta på.
     ”Aha!” , ska vi tänka, ”då är det inget missnöje i förorterna. Då behöver vi inte diskutera frågor som arbetslöshet, utanförskap, fattigdom, hopplöshet och brist på framtidstro. Vi behöver inte prata om social nedrustning och misär.”

     Andra passar på att diskutera invandrarfrågan. ”Det är bara invandrare som bränner bilar! Så blir det när vi uppmuntrar till ohejdad invandring! Blattar och svartskallar går inte att integrera, så vad ska de här att göra?”

     Demagogiken är enkelspårig och tanken bakom är grund som en våt fläck på asfalten en högsommardag. Och budskapet är precis som du säger: ”Saken som jag vill påpeka är att de inte protesterar mot något.” Men det är helt fel, även om det kan gälla någon enstaka individ.

     Den bortser från att de flesta av våra invandrare kommer hit utan språkkunskaper och pengar. De får inga andra bostäder än i förorterna där alla är i stort sett lika mycket utan inflytande och makt, lika mycket utan pengar och kämpar lika mycket för att få vardagen att gå runt och tiden för att försörja att räcka till. Om man har något jobb! Och i så fall – ja då är det underbetalt.
     Bostäderna är ofta bristfälligt underhållna och utemiljön torftig. Sociala mötesplatser är glest förekommande liksom allt utbud i övrigt.

     Det är i sådana områden fattigt folk bor. Det gäller svenskar lika väl som utlandsfödda och de med utländska rötter sedan flera generationer tillbaka. Men många svenska som flyttade till dessa områden då de byggdes har hunnit att ta sig vidare. Kvar blir de nytillkomna oavsett om de har flyttat in från Norrland eller annan glesbygd, eller om de kommer från Asien och Afrika.
     Det har alltså inget med etniciteten i sig att göra. Det handlar uteslutande om att man inte har annat val när inkomsten inte räcker att köpa sin bostad och kontakterna saknas för att få bostad mera centralt.

     Det hedrar dig att du ställer Alliansen till svars, men här ska även socialdemokratin utkrävas ansvar. Och i grund och botten handlar det om det kapitalistiska system som skapar orättvisor, som ju lika mycket är en produkt av alla historiens varianter av klassamhällen, som sådana samhällens absoluta förutsättning. Klassamhällen är per definition orättvisa och har så alltid varit.

     /Skvitt

  • maverabloggen skriver:

   Håller med Skvitt att det går inte att ta fel på att det är protest vi ser i svenska förorter. Uttråkade och småkriminella, säger du, Daniel, ja, det kanske stämmer, men varför är dessa ungdomar uttråkade och småkriminella? Kanske för att dagens orättvisa samhälle tvingar dem att vara det? De vet bara inte bättre och ”finare” sätt att protestera och uttrycker sin frustration och missnöje på ett sådant destruktivt sätt.

   • skvitt skriver:

    Jag ser det på samma sätt som du, Mavera.

    Att bränna privatpersoners bilar och förstöra gemensam egendom, som till exempel skolor, är destruktivt. Men det är lik väl en protest och den sänder klara signaler till samhälle och politiker.
    Låt vara att alla medborgare inte begriper budskapet om det inte skrivs på näsan på dem, men politikerna begriper det fullt ut.

    Medias roll borde bara vara att bevaka och rapportera sakligt och opartiskt, men vi vet ju att så är det inte. Media deltar aktivt i att lägga ut dimridåer kring vad som verkligen sker. Då sprids uppgifter om att det är kriminella som bara roar sig.

    Men ändå, trots medias försök att skruva ned budskapet och reducera det till meningslös förstörelselusta, så förstår de flesta trots allt att det är fråga om protester mot social nedrustning, social orättvisa och polisernas i områdena ständiga provokationer med slumpvisa och frekventa visitationer och ID-kontroller. Det kan inte vara rimligt att människor hela tiden ska kontrolleras stickprovsvis bara för att de har en invandrarbakgrund. Något sådant skulle aldrig tolereras i Danderyd.
    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/danderyd-rikaste-kommunen_74637.svd

    Om polisen betedde sig på samma sätt i Danderyd skulle snart polishuvuden rulla. Så frågan är; varför anser polisen att det är tillåtet att agera på ett visst sätt på ett ställe men inte på ett annat.
    Svaret kan inte vara förekomsten av kriminalitet, för den är minst lika hög i Danderyd som i Husby. Det är bara olika sorters kriminalitet. I Danderyd handlar det om skattefiffel, bokföringsbrott, mutbrott och annan sorts ”fin” kriminalitet som sällan väcker polisens intresse.
    DET är skillnaden!

    Man får den brottsstatistik man själv skapar. Jagar man alla snattare på ICA, men struntar i dem på Konsum så stiger statistiken för brott i ICA-butiker, men inte fan syns det att det snattas ännu mera på Konsum!
    Man blundar för ekonomisk och annan ”fin” överklass-brottslighet i Danderyd och då syns den ju inte i statistiken!
    Men i förorten trålar polisen frekvent efter minsta felsteg och så blir ju siffrorna därefter.

    GT skrev en gång på åttiotalet en artikel om var man inte skulle bo om man ville undvika vissa former av brott. I arbetarstadsdelen Majorna skulle man inte bo om man inte ville bli av med sin cykel. Och i överklassens Örgryte skulle man inte bo om man ville undvika narkotikabrott, därför att där hade ungarna råd med knarket eftersom föräldrarna brukade sticka till dem en tusenlapp så de höll sig hemifrån på helgen.

    Media rapporterar hellre om ett gängbråk i invandrarområden än om bedragare och fifflar i de rikaste kommunerna.
    Media formar de flestas världsbild och verklighetsuppfattning. Därför går många omkring med en skev syn på omvärlden i stort som i smått.
    Därför florerar främlingshat när ett annat hat borde ligga närmare till hands, nämligen hat mot alla företagare som kränger hästkött och annat istället för det som de uppger att det ska vara.
    Och visst ska vi hata företagare som avskedar folk och hellre låter jobben utföras av bidragsberoende människor, sponsrar högerpolitiken, skapar förljugen reklam att lura oss med.
    Ska vi kanske älska företagare som kränger verkningslösa så kallade naturpreparat till cancersjuka som letar efter varje halmstrå för att klamra sig fast vid livet, eller ska vi hata dem?
    Vad ska vi tycka om företagare som finansiera forskning av nya massförstörelsevapen?
    Och vad ska vi tycka om dem som lever på vapenaffärer eller skor sig på import från låglöneländer med barnarbetare?
    Och visst ska vi hata företagare som skor sig på oss alla på alla sätt från vaggan till graven och skrattar oss rakt upp i ansiktet, ser ned på oss som mindre värda och kallar oss misslyckade individer bara för att vi är begåvade med samvete och en känsla för solidaritet och rättvisa.

    Tänk så lätt det är att hata främlingar bara för hudfärgens skull och samtidigt så svårt att hata de som är de verkliga alien, de utan medmänsklighet, utan skuld- och skamkänslor, de utan samvete som går över lik bara för att själva ha det osmakligt bra själva med förmögenheter i miljardklassen och villa i Danderyd!

    Tänk så svårt det kan vara för vissa att få verkligheten att hänga ihop. Tänk så lätt det är att gå genom livet utan att se samband och utan att göra en endaste analys!

    /Skvitt

 3. Martin skriver:

  Läste det där tidigare idag.

  Tja, helt orimligt är det inte. Frågan är vet expressen hur deras frilansare uppträder?

  Men jag vill nog ändå ta det med en nypa salt för närvarande. Att det brukar dyka upp individer som ägnar sig åt provokation av olika slag olika sammanhang vet de som varit på nån Reclaimfest nån gång bara allt för väl.

  • skvitt skriver:

   Jag sätter inte stor tilltro till uppgifterna att media har betalat för bränderna. De orsakas av genuint missnöje och måste inte köpas för pengar!

   /Skvitt

   • Martin skriver:

    Oh, ja. Inte fan fabriceras hela händelseförloppet, men att hålla liv i en bra story, få en unik vinkel kan vara intressant för pressen.

    Låt oss tänka tanken att Lamott inte hittat på alltihopa. Då har ungdomarna hittat på, var har de i så fall fått upplägget ifrån? Kan vara så att Lamott planterade tanken i huvudet på ungdomarna, kan vara så att provokatörer har varit verksamma. Men nån klarhet i hur detta snack dykt upp får vi inte.

    Vi vet dock att sånt här följer alla extreme högerexperiment. Senaste jag läste om var när Venezuela införde IMFs tio högerextrema punkter. Caracazo.

    • skvitt skriver:

     Jag har inte frågat ungdomarna.
     Har du?

     /Skvitt

     • Martin skriver:

      Nej.

      Men vi har dokumentation på att exempelvis expressen fabricerar brottslighet. Vi har deras vapenbrott nyligen, men det är inte enda fallet där kvällspressen avslöjats fabricera brottslighet för att ha något att skriva om.

      • skvitt skriver:

       Vapenbrottet var väl EXPRESSEN(?) som ville visa hur lätt man kommer över illegala vapen.

       Pressen vinklar nyheter och hittar på ibland också. Pressen är definitivt inte att lita på. Se bara på hur man skrev om hårsfjärdenincidenterna som EXPRESSEN nu skriver om: http://www.expressen.se/debatt/sanningen-om-vem-som-fanns-i-harsfjarden/
       När det begav sig fanns ingen kritisk granskning, men tidningen Proletären var tidigt ute med att avslöja att det inte var sovjetiska ubåtar utan Västtyska NATO-ubåtar. Och man hade bevis för det! Det hade även EXPRESSEN och AFTONBLADET kunnat ta fram, men man ville inte.
       I denna veva var AFTONBLADET värst och hittade på följande föga trovärdiga historia: sovjetiska spioner körde omkring i lastbilar i Sverige och kidnappade människor, som man pumpade på uppgifter genom att tortera dem. Tortyren bestod i att fila på de kidnappades tänder, något som väl bara de med tandläkarskräck kan skrämmas av. Detta är väl ett av journalistikens värsta bottennapp.

       Men man behöver inte backa till 80-talet. Det räcker väl att påminna om rapporteringen om Gadaffi och hans Libyen.

       Till medias skriverier ska man ha en synnerligen kritisk inställning och fundera över vems intressen de går när de rapporterar.
       Men att pressen skulle pröjsa för bränder vill jag absolut inte tro på. Att pressen dock spridit lögner även när det gäller bränderna sista veckan är jag helt medveten om.

       /Skvitt

       • Martin skriver:

        Nej, det är inte troligt att de behövde köpa en brunnen bil denna gång.

        Men man skall minnas att de på inget vis står över sådant beteende.

        • skvitt skriver:

         En annan sak som måste påpekas i det här sammanhanget är journalistikens förfall. Den undersökande journalistiken är i dag i det närmaste död. Enstaka frilans-journalister kämpar vidare och håller liv i grävandet, men de har svårt att sälja sitt material till mainstreammedia. Jag rekommenderar därför mindre tidningar, till exempel Proletären, Arbetarmakt och Fria tidningen. Fler exempel finns, men jag nöjer mig med dem. Vad gäller debatt kan Newsmill rekommenderas. Där kommer debattörer till tals från vänster till höger.

         En del av nyhetsinnehållet tjänar starka politiska intressen och är därmed opinionsbildande och här kan man jämföra ekonomiskt starka kapitalintressens inflytande med de maktlösa som bor i invandrartäta arbetarklassområden, vars röster aldrig blir hörda om inget spektakulärt inträffar.

         Exempel på ekonomiskt starka kapitalintressens inflytande är när materialet till tidningarnas artiklar kommer från näringslivets påtryckare, ofta i form av ”opinionsundersökningar” där frågor ställs så önskat svar erhålles. Så förbereddes till exempel undergrävandet av den svenska välfärden. Som motvikt till detta har de allra svagaste och mest utsatta inget annat att sätta emot än bilbränder, tragiskt nog. Att högerpolitikerna och mainstreammedia sviker dem är inget konstigt alls, snarare helt självklart, men även vänsterpolitikerna sviker dem och i viss mån även vänsterpressen.

         Socialdemokratin är ideologiskt bankrutt och vänsterpartiet är på god väg att bli detsamma, men min fråga är ändå: vad gör dessa partiers ungdomsförbund för att värva medlemmar bland de mest utsatta ungdomarna i våra förorter? Svaret är: de gör mycket lite och de som de lyckas värva får ytterst sällan komma fram i ungdomsförbunden. Endast deras medlemsavgifter räknas, inte deras röster!

         Istället för att skriva om frågor som är viktiga för arbetarklassen och istället för grävande och ifrågasättande journalistik fylls främst kvällspressen av nöjes- och kändisrapportering, sport- och teknikrapportering, mat- och researtiklar, och så vidare. Något måste ju tidningarna fyllas med om försäljningssiffrorna ska hållas på lönsamma nivåer. Men ju mer fattigdomen breder ut sig ju fler avstår från att köpa tidningarna och pressens svårigheter att överleva är egentligen till viss del ett resultat av deras egen journalistik, som stärker högerpolitik och bäddar för fattigdomens utbredning.

         ALLT HÄNGER IHOP!

         /Skvitt

 4. Svante Svensson skriver:

  Möjligheten finns att de skulle tjäna pengar på att sälja bilder, men att vänta en månad på dessa pengar, och tillråga på allt lämna sitt personnummer till tidningen, för att tidningen måste rapportera till skattemyndigheten. Jag vet för jag skickade in bilder på hur det såg ut i Kårböle efter ett snöfall i slutet av maj, tidningen publicerade bilderna, och ville betala 700 kr. för dem men jag avböjde då jag inte ville skicka mitt personnummer via e-post. Har idag besökt min tidigare bostadsort Ljungdalen, och besökt vänner där. Mina allra bästa vänner är ett år yngre än jag, och de driver bensinstation, kiosk, och bilverkstad. De har försökt hitta någon intressent för att ta över verksamheten, men nu vill de bli pensionerade. De har drivit företaget sedan mitten av 60 talet, och tillhör inte fattiglapparna i byn. När jag möter värmen hos dessa bybor, ångrar jag att jag flyttade därifrån, men en liten stuga på fjället på 24 kvadratmeter blir jobbigt i längden, de första 4 åren utan rinnande vatten.
  Svante

  • skvitt skriver:

   Både AFTONBLADET och EXPRESSEN har förklarat hur de jobbar med läsarbilder. Jag tror inte ett smack på uppgiften att de skulle uppmana till brott för att få bra bilder. Och jag håller inte för troligt att någon skulle fjutta eld bara för att så småningom få lite betalt för en bild.

   Varför dyker då sådana uppgifter upp? Jag anser att skälet är att smutskasta de som bränner bilar. Eller snarare deras motiv.

   Om sättet att protestera kan man ha olika synpunkter på. Och jag tar avstånd. Jag har nog inte varit alldeles tydlig med det. Jag tyckte inte det var min sak. Jag ville bara visa på de verkliga proportionerna. Alltså att just nu är all press på plats i förorterna. Inte bara svensk press. Och de skriver om vandalismen av bilar och byggnader. Men det är ju inte någon stor grej om man jämför med hur Alliansen vandaliserar vår välfärd. DET VAR POÄNGEN med mitt inlägg: https://skvitts.wordpress.com/2013/05/23/vandalism-i-liten-och-stor-skala/

   Det har skrivits mycket om förortsbrändernas gärningsmän med avsikten att leda godtrogna läsare på villospår, bort från den verkliga problematiken, att folk får det allt sämre i gemen och värst är det för de som var svaga redan från början, alltså förortens folk och i synnerhet invandrare, pensionärer, förtidspensionärer, sjuka, handikappade osv.
   Och det som ligger ungdomarna närmast: att ständigt bli visiterade av poliser av inget annat skäl än etnicitet, i många fall.

   /Skvitt

 5. Svante Svensson skriver:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/polis-misstanker-yrkesaktivister_8207976.svd
  Kriminella yrkesaktivister på vänsterkanten? Tror i så fall mer på Sverigedemokrater, för dessa tjänar mest på detta.
  Svante

  • skvitt skriver:

   De så kallade autonoma syftar man då på. Men jag betvivlar. Jag såg dem 2001 under Göteborgskravallerna. De var noga att inte ge sig på svensk egendom och vanliga svenskars privategendom. De var bara ute efter multinationella företag och banker när de krossade fönster. Undantaget var stolar och bord från restaurangernas utemöbler eftersom de användes till barrikader.

   Därför tror jag inte de bränner privatpersoners bilar.

   Sen ska man komma ihåg att mycket som skrivs nu är lögner, precis som det var 2001. Eftersom jag hade god insyn i vad som skedde 2001 så vet jag att det var lögn. Jag var ju nere på stan och bevittnade med egna ögon vad som skedde och när jag följde nyhetsrapporteringen kändes det ofta som om rapporterna kom från något helt annat ställe än där jag hade varit. Som om det inte var samma stad.
   Jag tror det förhåller sig lika dant nu i Stockholm.

   /Skvitt

   • Svante Svensson skriver:

    Hötorgskravallerna 1965.
    Den kvällen hade vi i gänget varit på bio, Rigoletto på Kungsgatan 7 och 9 föreställningen. Jag var 17 år då. När filmen vad det nu var för film, var slut vägrades alla att komma ut på Kungsgatan av ridande polis. Nu kände jag en av maskinisterna på Rigoletto, så vi gick upp till maskinrummet, och blev utsläppta genom personalingången på Regeringsgatan, så vi kunde komma hem. Vi gick över Kungsgatan, som var helt folktom så när som på ridande poliser. På vår promenad till Slussen såg vi inte en enda incident, men dagen efter skrev DN om all skadegörelse som skulle ha ägt rum där vi gick, och jag kan garantera att vi inte förstörde något. Så nog vet jag att pressen inte ens då for med sanning. Det stod bland annat att polisen hade hindrat folk från att gå ut på Kungsgatan för att bråket där var farligt. Vad som hände på Hötorget vet jag inte, för vi gick aldrig dit, och att ta en promenad till Slussens T-banestation var ju bara skön en sommarkväll. Däremot förundrades vi av polisens agerande att hindra folk att komma hem efter biobesöket. Frågan jag ställt mig efter händelsen är, var det möjligen olaga frihetsberövande? Att det blev stökigt på Hötorget tror jag mest berodde på polisens agerande, det var flera, som gick på samma skola som jag, som var där, och jag tror mer på deras berättelser.
    Svante

    • skvitt skriver:

     Att tro mera på skolkamraterna gör du alldeles rätt i.
     http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6torgskravallerna

     /Skvitt

     • Svante Svensson skriver:

      Det är lustigt att det poppar upp så många minnen från min egen ungdomstid, när sån´t här händer. När jag ser tillbaka måste jag ändå säga att jag haft en bra barndom, och ungdomstid trots att jag nästan aldrig kom överens med mina föräldrar fram till att jag fick egen lägenhet i Brandbergen Haninge. Jag hade hunnit bli 24 år innan jag kom hemifrån. Det var inte förrän då jag började bli intresserad av hur samhället styrdes, inte ens då fanns det demokrati som jag anser att demokrati ska vara. Jag kom redan då jag gick facklig grundkurs på Bommersvik på att en divergerande åsikt inte fick framföras. Vid avslutningen bjöds på middag, med så gott som fri förtäring av allt, och fackpampen sa att ät, och drick så mycket ni vill facket bjuder. Även här opponerade jag, och sa ”det är jag som betalar detta, med min fackavgift”, gissa om jag blev illa tåld. Nu förlorar väldigt många, av LO skapade förbund, och organisationer medlemmar, och de kan inte förstå varför. Att tvångsansluta människor i olika föreningar för att de, t.ex. ska äga en HSB lägenhet (Hyresgästföreningen är ett måste), vilket jag anser vara ett brott mot föreningsfrihetslagen. Ursäkta att jag svävar ut i det blå, men kanske kan man i dessa tvångssituationer se varför det förekommer våld i protesterna här, och där. Svensken har inte drabbats så hårt av nedskärningarna ännu, för att ta till våld, men jag tror att det kommer inom en snar framtid, då Reinfeldts sovande folk vaknar, då blir det inte små isolerade kravaller i en och annan förort.
      Svante

      • skvitt skriver:

       Det handlar ju om klasskamp. Borgarklassen har makten om staten och staten är en apparat som bland annat består av polisväsendet, rättsapparaten och militärmakten. Polis och militär har rätt att utöva våld.
       Lägger man samman detta så framgår ju tydligt att borgarklassen förfogar över verktyg med rätt att utöva våld.

       Drar man slutsatser av detta, vad blir det då? Jo, EN klass i samhället utövar våld och den klassen är borgarklassen.

       En annan slutsats man kan dra är att samhällets andra betydande klass är arbetarklassen och att den inte har juridisk rätt att utöva våld.
       Ytterligare en slutsats blir att arbetarklassen icke ska acceptera borgarklassens rättsapparat och icke vika sig för den. Arbetarklassen ska använda våld närhelst den anser detta nödvändigt eftersom borgarklassen gör på samma sätt, med stöd av den lag den, till skillnad från arbetarklassen, förfogar över.
       Arbetarklassen ska icke passivt acceptera borgarklassens rättsapparat, ej heller dess våldsapparat!

       /Skvitt

 6. Agnetha skriver:

  Du är klok du Skvitt !
  Tack för din långa kommentar.
  Jag tror jag har samma effekt av droppet jag tar vareviga dag samt det jag vet funkar , dvs, aprikoskärnor, Graviola, björkaskaextrakt o kolloidalt silver, för det är ju min hemsnickrade kur. Inga nya tumörer har dykt upp o de jag hade har minskat. Du tog inte hoppet ifrån mig, det behöver du inte vara rädd. Det finns många skojare inom ” hälsokostbranschen”, man får vara vaksam. Brukar gå på magkänslan, det brukar oftast leda en rätt.
  Den här cancern ska jag vinna mot, är det nån som kan det är det jag !

  Kramar o tack för din kommentar, gillar ju dig

  • skvitt skriver:

   Med anledning av det här inlägget: http://sjoekvist.com/2013/05/05/agnetha-dyrt-lurendrejeri-eller-vad-ska-man-tro/comment-page-1/#comment-221

   ”Tack och kram för ditt svar!

   Att inte ge upp är det absolut viktigaste. Att tro att man ska klara krisen ger ett stärkt immunförsvar. Tro kan försätta berg. Men tro inte på kvacksalvarna, snälla.

   Våra mediciner kommer nästan alltid från naturen. Aprikoskärnor med mera, saknar jag kunskap om, men jag är inte främmande för att de kan ha effekt, till skillnad från ASEA-vattnet.

   I dagsläget är jag övertygad om att etablerad läkekonst är den bästa bot vi har, men den går förvisso att kombinera med naturmedicin. Du gör rätt att pröva, men låt den inte ersätta sjukvårdens behandlingsmetoder!

   Fortsätt kämpa. Jag håller tummarna! Jag tänker på dig!

   Kram!”

   /Skvitt

 7. Svante Svensson skriver:


  Denna video spelades på radio i mitten av 50 talet för att få oss lata barn att förstå att vi måste slita livet ur oss i vårt anletes svett.
  Svante

 8. Svante Svensson skriver:

  Läste en frågeställning, om hundar.
  Föreställ dig att en ond diktator tog över Sveriges styre, och iförde en ny, och (ännu) strängare hundlag, där det bestämdes att från och med nu fick alla hundar endast lära sig 3 färdigheter. Vilka tre övningar hade du då valt att lära din hund?
  Mitt svar på denna fråga är: Få hunden att bita makthavaren, gå snällt i koppel, och vara vänligt inställd till alla andra han möter. Hittills fungerar bara det tredje alternativet.
  Svante

  • skvitt skriver:

   Fast jag håller inte riktigt med, trots att han i allmänhet är mycket klok. Jag tror att den viktigaste komponenten i de här protesterna handlar om polisens frustrationer.
   En bekant med med rötter i Latinamerika berättar hur han flera gånger har stoppats av polis enbart för sitt utseendes skull. Han måste legitimera sig och han måste tömma fickorna för att visa att han inte har narkotika eller vapen på sig! Ändå har han bara gått på stan som alla andra.

   Det är kränkande, sa han. ”Folk går förbi och tror man är kriminell. Inte en ursäkt efteråt! Och hade jag varit ung”, tillade han, ”så kanske jag också hade gjort något dumt.”

   Att helt utan anledning göra på detta viset har inte polisen rätt till, men man kommer ingen vart om polisen säger att de hade en misstanke, för då har de rätt att stoppa och visitera folk. Och självklart kan poliser inte ha generella misstankar mot alla med utländskt utseende. Men det finns ju inger att göra. Anmäler man, då påstår ju polisen att de i det enskilda fallet hade en misstanke. Kört!

   Men ändå:
   ”Frågan om jämlikheten är smärtpunkten i svensk politik just nu. Det vet högern, och det är därför de hatar att prata om den. De vet att Borgs skattesänkningar har betalats av människorna i Husby, och gått till Reinfeldts grannar i Täby. De vet att risken för social oro, ohälsa och barnfattigdom är högre i ojämlika samhällen,”
   http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/karinpettersson/article16853826.ab

   /Skvitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s