Kategorier

Arkiv

Svenska skolor undermineras av regeringen

Övriga EU satsar

Mugadishu-skola

”Sedan Jan Björklund blev ansvarig för den svenska skolan har nästan allt gått fel. Svenska elever får allt sämre resultat i de internationella jämförelser som görs. För varje år med Björklund vid rodret har allt färre lämnat grundskolan med behörighet att söka till gymnasiet.

Det är med andra ord inte särskilt konstigt att andelen som bara har grundskoleutbildning ökar.

I övriga EU undrar de nog vad Sverige egentligen sysslar med, där är trenden den motsatta och allt fler går klart gymnasiet och genomför eftergymnasial utbildning. EU:s mål är att 40 procent ska ha högre utbildning 2020.

Jan Björklunds politiska projekt har varit att öka skillnaderna i skolan. Genom att satsa på eliten och inte hålla tillbaka duktiga elever så skulle skolan bli bättre, var tanken. Det blev – tvärtom.” Det skriver AFTONBLADET.

Nåja, det var väl bara en nyliberal lögn igen. Inte blir skolan bättre för att man ökar skillnaderna i skolorna. Men de skillnader som ökas, de ökas på så sätt att de bättre bemedlade får bättre skola för sina barn. Och tvärt om. Och det i sin tur leder till att arbetarklassens barn får ännu svårare att få jobb och kommer alltså att kosta samhället en massa pengar.

Men det där är ingenting som regeringen, Alliansen, bryr sig om. Den har delat in befolkningen i två grupper; de som SKA missgynnas och de som SKA gynnas. Alltså, de som ska stå tillbaka för de som ska få det bättre. Klasskillnaderna SKA öka. Det är Alliansens politik. Det är thatcherism!

Den politik som regeringen för är grovt skadlig för landet Sverige! En sådan politik borde klassas som rent landsförräderi i det att landet föröds och förstörs. Vill regeringen att vårt land ska sjunka ned till samma nivå som Somalia, eller låta Somalia gå förbi oss. Vill regeringen att vi om ett antal år skickar våra skolbarn till Mogadishu för att få en bra skolgång, för att spetsa till det?

Björklund pratar alltid om betyg som det saliggörande, men först måste väl resurser satsas? Se på Nya Zeeland! Där sätts inga betyg i grundskolan, men Nya Zeeland ligger trots det på 4:e plats bland 34 OECD-länder läsförståelsen för femtonåringar i  OECD:s mätningar. Nya Zeeland har precis som vi en hög andel invandrarbarn. Resultatet beror på tidiga insatser i att identifiera barn som har svårt för att lära sig att läsa redan på lågstadiet och att dessa barn får individuell hjälp. Och i klassrummen finns mycket läsmaterial i klassrumsbiblioteken och man har läshörnor med böcker. I Sverige, däremot, satsar regeringen hellre på elitskolor för de mest begåvade! 

Och Björklund vill lägga tyngdpunkten på massiva kontrollinsatser av elevernas kunskaper i form av nationella prov och andra mätningar. Den tid som lärarna behöver för att planera undervisningen och utveckla sina pedagogiska metoder kommer i stället att behöva användas för att administrera och rätta nationella prov och fylla i allehanda formulär och enkäter som påtvingas uppifrån av regeringen. Det är ett enormt resursslöseri och mot bakgrund av att regeringen bantar resurserna är det helt oacceptabelt slöseri. Alliansen är en ren katastrof för våra barn och för Sveriges framtid!

Lindström - skolan

Läs också Dagens skola av Skvitt.

 


2 kommentarer on “Svenska skolor undermineras av regeringen”

  1. Svante Svensson skriver:

    Som jag ser det är Jan Björklunds sätt att sköta skolan helt i linje med en borgerlig syn på vanliga människor. Det är lättare att hålla en outbildad befolkning på plats. Det största felet, som begåtts står Göran Persson för när han lämnade ut skolans skötsel på okunniga kommunalpolitiker.
    Organisationer, som skall företräda den arbetande befolkningen är infiltrerade av borgarnas representanter t.ex. fackföreningar, hyresgästföreningar, och Socialdemokrater. Landsbygdens utarmning beror väldigt mycket på just dålig skola, de elever, som lyckas med sin utbildning framför allt flickor lämnar bygden, för de vill inte ha det som mamma, och ta hand om Älgen när den är skjuten, och pappa sätter sig framför TV:n med en öl. Kvar på bygden blir de som misslyckas i skolan, framförallt pojkar, och när flickorna lämnar blir de tvungna att bo kvar hos mamma, tills mamma dör, därefter blir det riktigt svårt för dem. De har ju gått i åtgärd, efter åtgärd hos AF, och när mamma dör finns ingen pension kvar för dem att snylta på, och inte heller klarar de att tillreda sin egen mat.
    Svante


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s