Kategorier

Arkiv

Arbetslinjen

”Igår presenterade Moderaternas finansminister Anders Borg vårbudgeten. I ett läge där massarbetslösheten biter sig fast visar regeringen ingen vilja till att genomföra åtgärder som leder till att fler får jobb. En regering som konsekvent pratar om arbetslinjen och som vid två tillfällen har gått till val på att minska arbetslösheten, kan utifrån det bara beskrivas som katastrofalt misslyckad. 

Arbetslinjen är en chimär, en fantasi och en synvilla. Regeringens politik har aldrig handlat om att bekämpa arbetslösheten, utan har istället gått ut på att skylla på arbetslösheten för att driva igenom högerpolitik. Med arbetslösheten som förevändning har högerregeringen satt rekord i skattesänkningar, drastiskt ökat klasskillnaderna och infört en arbetsmarknadspolitik som handlar om att disciplinera människor. En politik som inte leder till fler jobb kan knappast beskrivas som en arbetslinje.” / Stefan Lindborg i newsmill

”På bara ett år har antalet arbetslösa som ingår i Fas 3, sysselsättningsfasen, ökat med över 20 procent i Västmanlands län. I Örebro län är ökningen sex procent. Susanna Svensson har nyligen blivit inskriven i Fas 3 och hon är skarpt kritisk till hur programmet fungerar.

– Många utnyttjar dem som ingår i Fas 3 som gratis arbetskraft eller så blir man satt i meningslösa projekt där man i stort sett bara sitter av tiden, säger hon.

Arbetsgivare får statligt bidrag för att ta emot långtidsarbetslösa som ingår i Fas tre. De ska inte utföra ordinarie arbetsuppgifter men där finns ett utbrett fusk menar Susanna Svensson” / Svt

FAS 3-kritik

Bonus:

”* 17 % av alla anställda arbetade övertid under 2012
 
* Över 4 % arbetade övertid utan ersättning
 
* Övertidsuttaget motsvarar 117 000 till 150 000 heltidsjobb, beroende på hur man räknar (4,6 miljoner arbetstimmar)
 
Det visar TCO:s nya rapport Övertiden under 2012. Siffrorna bygger på Uppgifter från SCB och AKU.”

Läs artikeln här.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s