Kategorier

Arkiv

Efter Wikileaks och Vatileaks kommer nu Offshore leaks

Storbanker skakas av jätteläcka

 

Makthavarna skakas säkert i sina grundvalar!

Interneträdsla

 

”Politiker, företagsledare och internationella vapenhandlare. Många yrkeskategorier figurerar i en gigantisk skattesmitarhärva som nu är på väg att rullas upp.

– Jag är inte förvånad. Samtidigt är de uppgifter som kommer nu bara lite skrap på ytan mot hur det verkligen ser ut, säger Torsten Fensby, expert på frågor rörande skatteflykt på Nordiska ministerrådet.

Men klart är att en global skatteskandal är under uppseglande. Det handlar om en jätteläcka av uppgifter som tidigare varit hemliga angående vilka som gömmer pengar i skatteparadis. Materialet, omfattande 2,5 miljoner datadokument där cirka 120000 företag omnämns, har tagits fram av ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, i samarbete med bland annat BBC, Le Monde och Washington Post.” / SvD

Annonser

2 kommentarer on “Efter Wikileaks och Vatileaks kommer nu Offshore leaks”

 1. Kao skriver:

  Får väl se om de torskar dit. Men fängelse lär de inte få…

  Den traditionella bankrånaren får flera år på kåken, men de RIKTIGA skurkarna får på sin höjd skämmas ett tag när de blivit avslöjade – om de ens har så mycket känslor att de kan ha skam i kroppen…har svårt att tänka mej det. Vi har ju sett det tidigare, hur lätt de till slut kommer undan med vad de än gör.

  Kram
  Kao

  • skvitt skriver:

   Det kommer aldrig någonsin till en rättegång mot skattesmitare i denna skala. Det funkar inte så!
   Jämför med min kommentar här: https://skvitts.wordpress.com/2013/04/10/skattesmitarna/#comment-15857

   Det är så här funkar det istället:
   För det första finns det knappas en enda åklagare som vill förstöra sin egen karriär genom att försöka väcka åtal i så delikata brottmål som det här handlar om därför att det berör samhällets mäktigaste aktörer.

   Men skulle det bli en kraftig uppmärksamhet kring detta genom att någon journalist vågar äventyra sin framtid med att lyckas få upp det här på så hög nivå att det blir en snackis i media, då tvingas kanske en åklagare kommer att kika på ett ärende. Upprepar: på ett (1) ärende! Och då sker det bara för att hålla uppe rättsväsendets (skamfilade) anseende och (tvivelaktiga) trovärdighet inför oss, folket.

   Utredningen kommer nu att bestå av två delar.
   Dels handlar det om att utreda det misstänkta brottet
   och
   dels kommer det att handla om att utreda vad som talar till den misstänktes fördel.

   Att beakta vad som talar till den misstänktes fördel är det som kallas åklagarens ”objektivitetsplikt”!
   Den plikten är den plikt som alla åklagare är skyldiga att iakttaga, men som i alla vanliga fall som berör vanligt folk alltid regelmässigt åsidosättes och den här plikten är bara till för att efterlevas i just sådana fall som berör folk av överklassen. Plikten är inte avsedd att låta vanliga misstänkta människor komma i åtnjutande av den. Och därför är det aldrig någon åklagare som beivras för att ha åsidosatt plikten.

   Åklagarens kraft kan nu fokuseras på två saker.
   1. att fokusera på det misstänkta brottet och
   2. att fokusera på det som talar till den misstänktes fördel.

   Åklagaren är den som styr polisens arbete, alltså hur polisen skall utföra sin utredning. Och erfarna kriminalinspektörer vet redan utan ingående instruktioner hur de ska agera i olika fall.
   I just ett sådan här fall med miljonärer och miljardärer som misstänkta handlar det om att ta fram förmildrande omständigheter och absolut inte rota i sådant som kan stärka misstankar om brott. Men för formens skull måste kanske vissa ”förhör” hållas.

   Om det skulle, mot all förmodan, bli allt för mycket uppmärksamhet genom att en orädd journalist gräver fram alltför mycket komprometterande material och föra fram det i allmänhetens ljus, så kommer åklagaren kanske känna sig nödsakad gå vidare, men nöjer sig med att inrikta sig på att driva ett mål mot en (1) av dessa skattesmitare (bara för att det ska ge sken av att gör sin plikt) och den som väljs ut blir den person i klungan av förbrytare som har lägst social status, vilket inte behöver betyda att det är den som har undanhållit staten minst pengar.

   Men fortfarande kommer åklagaren inte att arbeta helhjärtat för att få fram hållbara bevis. Istället kommer åklagaren att obstruera att sanningen kommer fram. Helst skall åklagaren avskriva hela utredningen med att ”brott kan ej styrkas”. Åklagaren hänvisar då till en annan av sina plikter som kommer väl till pass i just sådana här fall som berör den här typen av inflytelserika samhällsdignitärer: att de inte har rätt att väcka åtal om de inte tror att de kan vinna åtalet. Det är väldigt bekvämt att kunna luta sig mot den paragrafen i just sådana här mål. Det står ju var och en fritt att tro, om man så säger, och vem kan bevisa att det inte är vad åklagaren verkligen tror?

   Om en överklassförbrytares försvarslinje har fallerat så här långt, ja jag kallar det ”försvarslinje” därför att det är ju trots allt överklass det här handlar om och det är överklassen som dikterar villkoren även i det här avseendet vare sig det är officiellt eller inofficiellt, så är ingalunda spelet förlorat. Nu ska nämligen åklagaren ansöka om att få väcka åtal hos tingsrättens ordförande som har sitt uppdrag på livstid utan att kunna avskedas med mindre än att regeringen ingriper.

   Tingsrättens ordförande kan då låta sig påverkas, till exempel med hot eller med mutor av olika och väl kamouflerade slag. En förnuftig rättens ordförande tackar alltså JA till en underbar semesterresa till något exotiskt paradis i två-tre veckor med eller utan fru. Och med det löftet beslutar rättens ordförande att ogilla åtalet.

   Om rättens ordförande har civilkurage att tacka nej till mutresa eller liknande gäller det att inte ha några lik i garderoben, men det är inte så många som inte har det. Det kan röra sig om allt från svart arbetskraft på villarenovering till sexuellt utnyttjande av minderårig. Alltså sådant som normalt det rättsväsende de tjänar ser till att aldrig utreda när det gäller de egna leden. Korruptionen är nämligen som mest utbredd i samhället just inom rättsväsendet och så har det alltid varit under hela historiens gång eftersom rättsväsendet är den institution som styr så att allt som ska sopas under mattan också hamnar under mattan långt bort från att belysas – rättsväsendets obskyra makt!
   Men också för att rättsväsendet är den inrättning som ska garantera att överhetens makt aldrig hotas.

   Rättsväsendet innersta funktion är ju att slå vakt om de privilegierades så kallade ”rätt”! Det är en nyckelfunktion som rättsväsende självklart har och med det följer också att det ska vara fritt från granskning.

   Om till slut ett åtal väcks mot all förmodan har dessa rika skattesmitare råd med de bästa advokater och de kommer aldrig med en enda advokat. De har en hel stab, även om det i rättssalen bara sitter en enda.

   Som motpart sitter åklagaren och den har jämförelsevis bristande resurser. Men om däremot du och jag hamnar i samma situation, då är det våra offentliga försvarare som har de bristande resurserna medan åklagaren har en hel polisiär organisation i sin rygg, utredningsmaterialet som har tagits fram med ett enda syfta – att få dig fälld. Den där objektivitetsplikten, som jag nämnde tidigare, gäller ju inte för oss vanligt folk. Vad som däremot gäller oss när vi har en offentlig försvarare är att den får betalt oavsett om vi frias eller fälls. Men de rika betalar sina advokater efter hur det går för dem i rättegången. Det fungerar som smörjmedel på dem. Det smörjmedlet har inte vi vanliga och därför händer till och med att försvarsadvokater somnar under förhandlingen.

   Konklusion:
   Det kommer inte att bli fällande som. Det handlar om människor som populärt uttryckt står över lagen.

   Kram!
   /Skvitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s