Kategorier

Arkiv

Paradisens hemligheter

Diktatorer, säkerhetstjänster och skurkstater

avslöjas i en unik dataläcka.

”Fokus presenterar här den första delen i en granskning om en ljusskygg verksamhet som har förgreningar över hela världen.”

Paradisets hemlighet

”En novemberdag 2006 greps en man på Montreals största flygplats. Kanadensiska säkerhetstjänsten trodde att han var en rysk spion.

Det var onekligen mycket som var underligt med mannen som kallade sig Paul William Hampel. När han visiterades hittade polisen över 50 000 kronor i olika valutor, fem simkort till mobiltelefoner, två kameror och en kortvågsradio.

Mest uppseendeväckande var hans yrke. Hampel hävdade att han var en framgångsrik affärsman, men det var inte helt lätt att reda ut vad han sysslade med. I nästan tio år hade han arbetat som konsult åt ett irländskt företag.

Men när den kanadensiska tidningen National Post kollade upp företagets årsredovisningar visade det sig att verksamheten låg nere. Det verkade som om företaget bara var en fasad.

Den slutsatsen drog även det kanadensiska rättsväsendet. En månad senare beslutade en domstol att Paul William Hampel skulle utvisas till Ryssland.

Därmed skulle ännu en spionhistoria kunna läggas till handlingarna. Men i dag vaknar historien till liv igen när de första avslöjandena ur en omfattande läcka från finansvärldens ljusskygga områden – så kallade offshorebolag – släpps.”

”De personer som avlöste varandra som ansvariga för det irländska företaget hade vid tidpunkten för läckan engagemang i hundratals andra företag. En av dem var så kallad »nominee director« för inte mindre än 743 brittiska företag liksom åtskilliga andra i USA, Panama, Österrike, Irland och Nya Zeeland.

I en analys som ICIJ gjort tillsammans med The Guardian och BBC identifierades ett kluster av 28 personer som representerade inte mindre än 21 000 olika företag tillsammans.”

Systemet fungerar ungefär som att skriva över sin bil på en annan person. Då döljs den egentliga ägaren och det juridiska ansvaret hamnar hos den nye »målvakten« … när man ska ge sig i kast med något som är olagligt – eller på gränsen – är det här ett populärt sätt att gå till väga på”.

Läs resten.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s