Kategorier

Arkiv

Skvitts matlagning

Fläskfilé

Att människan blev den hon är lär ha berott på uppfinnandet av lagad mat.

Att koka och steka mat innebär att matsmältningen förläggs utanför kroppen och därmed frigörs energi i matsmältningsprocessen. Man spekulerar därför i om kokkonsten är upprinnelsen till utvecklandet av vår stora hjärna och förmågan att kunna tillgodose den med all den energi den kräver. För faktum är att hjärnan kräver mycket energi. Ungefär 20-25% av all energi vi förbrukar går åt till att hålla hjärnan igång. Det kan ju vara svårt att föreställa sig att ett organ som inte rör på sig är så energikrävande, men så är det.

Matlagning tycks vara det enda som skiljer oss från de andra djuren. Alla andra försök att sätta oss i särställning har misslyckats.

Människan kan livnära sig på en mycket varierad kost, allt från en vegetarisk till en animalisk föda. De flesta blandar därför att vi faktiskt är allätare. Och Skvitt är definitivt en allätare. Därför slank Skvitt in på Hemköp och köpte fläskfilé.

Så här lagade Skvitt till den: 

Stekning, kryddning av filén

En stark currysås med mosade bananer och kokta cashewnötter tillreddes i stekpannan efter att filén var klar.

Diverse grönsaker väljes efter smak. Skvitt valde paprika, lite ärtor, gröna sojabönor och riven ättika-inlagd kryddad vitkål.

Skvitt serverade med ris.

Men så fanns det ju en hake. Skvitt blev lurad. Men det blir man ju alltid av kapitalisterna. Så den billiga fläskfilén på hemköp var inte så billig, visade det sig. Den innehöll mycket vatten och det vattnet kostade lika mycket som fläskfilé!

Nåja, det vore väl inte så mycket att hänga upp sig på i och för sig – om det inte var för att filén snarare blev kokt än stekt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kapitalister luras alltid. Det är det som de lever på!

Vi som alltid luras borde kanske avskaffa kapitalismen, eller?

Hur gör vi det?

Ja, i vart fall inte genom att gå och rösta vart fjärde år.

Hästkött

Bonuslänk 1

Bonuslänk 2

Bonuslänk 3

Bonuslänk 4

Bonuslänk 5

Bonuslänk 6

Bonuslänk 7


12 kommentarer on “Skvitts matlagning”

 1. Anna-Karin skriver:

  Mycket intressant och när det handlar om matfusk så blir jag förbannad. Jag tror du har rätt att det ligger i kapitalismens natur att luras eftersom det ju ger mera klirr i kassan om det inte uppdagas för mycket. Men folk glömmer ju snart så det påverkar ändå inte i längden.
  Men hur blir vi kvitt kapitalismen?
  Borde vi i alla fall inte under tiden rösta på V?

  Läser man om sovjet så är det ju inte så uppbyggligt. Men vem har sagt att det ska kopieras? Det finns ju andra vägar att gå för att skapa kommunsim, eller är jag fel ute?

  Non-profitsystem tycker jag att vi ska ha och det går väl bara att få med ett kommunistiskt system, eller?

  • skvitt skriver:

   Ja, det är ju klart att kapitalister luras. Hela deras verksamhet bygger på en lögn emot oss. Alla dominerande klasser har i alla tider levt på de klasser som står under dem. Det är ju klart att de inte erkänner det. De förtiger det och kan de inte tiga så måste de haspla ur sig lögner. Något annat kan de ju inte göra.

   Hur vi blir av med kapitalismen?
   Tja, först och främst måste ju arbetarklassen vara enad. Den måste även inse att den endast luras av det parlamentariska systemet. Den måste ha modet att vända parlamentarismen ryggen eftersom parlamentarismen bara bevarar klassamhället. Det är ju därför parlamentarismen har kommit till och omhuldas av borgerligheten som något som skulle vara en demokratisk hörnsten. Vad sa jag inledningsvis? ”…och kan de inte tiga så måste de haspla ur sig lögner.”

   Sann demokrati kan endast existera om det bara finns en klass i samhället, nämligen den som producerar allting med sina händer eller med tankearbete. Ingen producerar någonting enbart i kraft att äga produktionsmedel eller finansierar dessa. Utan arbete – ingen produktion.

   Att äga produktionsmedel är att äga makt.
   Men att utföra det nödvändiga arbetet som krävs för att samhället över huvud taget skall fungera är egentligen den ultimata makten, som med repression hela tiden hålls tillbaka. Att frigöra denna makt innebär en revolution. Den leder till det klasslösa samhället eftersom den kapitalägande klassen därmed förlorar det den lever på och av, sitt kapital.

   ”Läser man om sovjet så är det ju inte så uppbyggligt. Men vem har sagt att det ska kopieras?”
   Sovjetunionen hade många fördelar, men borgarklassen i västvärlden har ju svärtat ned det till oigenkännlighet. Dessutom kan man gott påstå med all rätt att det var utsatt för konstant attack från den kapitalistiska omvärlden. Men visst hade den sina brister och du har ju helt rätt i att man inte ska kopiera Sovjetunionen, men däremot dra lärdomar av det som skedde där.

   Non-profitsystem är en omöjlighet i ett klassamhälle och kan endast förekomma i det klasslösa samhället. Det klasslösa samhället är ju faktiskt en annan term för non-profitsamhälle.

   /Skvitt

 2. elin skriver:

  Att man alltid blir blåst!

 3. tomasblblom skriver:

  På Konsum (iaf i Gnesta där jag bor) säljer man fryst lamm i olika aggremang för ca 70 kr/kg. Färs och styckade grytbitar bl a. Det köttet slår både fläskfilé och annat konturlöst, smaklöst, svullet proteintrams som köttnasarna vill att vi ska köpa. Riktig höna kan man oftast köpa på Willys i Södertälje för ca 20 kr/kg. Bra och billigt hästkött har det varit svårt att få tag på i många år. Förmodligen för att man spätt ut nötfärsen med denna under dessa år och på så sätt fått några tior extra för köttet.
  Vad jag ville säja med detta är att det går att få tag på bra kött och att de smaklösa proteinklumparna som består av göd-kött går att undvika!

 4. kao skriver:

  Ja, du vet ju vad jag tycker om hela Livsmedelsindustri-baletten…

  I en förort till min stad kan man köpa otroligt billigt och bra lamm. Samt annat. Vet ej om det är halal-slaktat, men so what? Tyvärr är jag för platsbunden för att ge mej av dit, men nödgas jag åka till IKEA så mellanlandar jag ju vid butiken, och då handlar jag.

  I övrigt är fläskfile’ god mat, även om den injicerats med en massa vatten. Jag späder ut min med massor med champinjoner, paprika och lök och gör en gräddsky till. Kryddar med salt och sv.peppar, eller med curry. Äter med couscous eller potatis.

  Tack för ditt recept.

  Kram
  Kao

  • skvitt skriver:

   Halal- och koscherslaktat skulle jag aldrig köpa! Jag tänker på djurens lidande.

   Fråga: det gamla VDN-märket, det finns väl inte kvar längre?

   Kram!
   /Skvitt

 5. Svante Svensson skriver:

  http://www.halsingestintan.se/
  Lästips.
  Svante

 6. kao skriver:

  VDN-märkningen försvann för många år sen i lönndom.
  Vet inte ens om S-märkningen av el-prylar finns kvar.
  De som säljer prylarna slipper då en massa bakläxor – och tjänar sålunda ännu mer pengar.

  Den vanliga konsumenten har inte mycket att säga till om och det tidningarna skriver om blåses upp under en begränsad tid, folk blir med rätta upprörda, men sen faller det i glömska.

  När en grävande journalist vill fortsätta gräva i en fråga, så blir han/hon efter ett tag beordrad från högre ort att sluta gräva.Det börjar brännas… Det får inte granskas för mycket på djupet – det stör de höga herrarna som styr landet, dvs storfinansen. Som ju också äger media…

  Bara skriva så mycket så tidningen lockar läsare och säljer ordentligt. När det börjar bli riktigt intressant, då tar det slut…

  Kram
  Kao

  • skvitt skriver:

   Ja, det var ju det jag kom på för ett tag sedan, det finns ingen VDN-märkning längre. Men när den försvann märkt jag inte. Plötsligt var den bara borta. Och jag insåg att jag inte hade sett den på länge. Det är ju inte sådant man brukar läsa. Men den tycks ha försvunnit helt utan debatt, helt utan information och helt utan förklaring.

   Alltså, som du skriver, den försvann i lönndom och tydligen för många år sen. Var det Göran Person eller var det Fredrik Reinfeldt som förde befälet då? Spelar väl kanske ingen roll förstås. de är ju av samma skrot och korn.

   Något annat som försvunnit i lönndom är det andra du tog upp, den grävande journalisten. Det är ju inga allvarliga systemfel som de vågar sig på nu för tiden. Och det som de tar upp krafsar de på ytan utan att nå djupet. Den journalist som vill fortsätta blir ju tillsagd att skriva om annat ”för nu räcker det, vi har skrivit tillräckligt. Läsarna tröttnar. De vill ha något nytt hela tiden. Tidningen måste ju sälja annars får du ingen lön.”

   Det är så det går till.

   Kram!
   /Skvitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s