Kategorier

Arkiv

Stopp där!

Du ser inte svensk ut!

 

 

En svensk REVA

 

I 24 timmar lånar vi varandras kroppar. Först går jag in i din kropp för att fatta känslan av hur det är att leva som kvinna i en patriarkal politikervärld. Sen lånar du mitt skinn för att förstå att när du kommer ut på gatan, ned i tunnelbanan, in i köpcentret och ser polismännen stå där, med Lagen på sin sida, med rätten att närma sig dig och be dig bevisa din oskuld så väcker det minnen till liv. Andra övergrepp, andra uniformer, andra blickar. Och nej, vi behöver inte gå så långt som till andravärldskrigs-Tyskland eller åttiotals-Sydafrika. Det räcker med vår svenska närhistoria, en rad slumpmässiga upplevelser som vår gemensamma kropp plötsligt minns.

Att vara sex år och landa på Arlanda, i vårt gemensamma hemland. Vi går mot tullen, med en pappa som har handsvett, som harklar sig, som rättar till frisyren och bättrar på putsen på skorna mot knävecken. Två gånger kontrollerar han att det svenska passet ligger i rätt innerficka. Alla rosafärgade människor släpps förbi. Men vår pappa stoppas. Och vi tänker: Det kanske var slumpen. Att vara tio år gammal och se samma scen upprepas. Det kanske var hans brytning. Att vara tolv och se samma scen. Det kanske var hans håliga bag med det trasiga blixtlåset. Att vara fjorton, sexton, arton.

Att vara sju och börja skolan och få en introduktion till samhället av en pappa som redan då var livrädd för att hans utanförskap skulle gå i arv till sina barn. Han säger:
‘När man ser ut som vi så måste man alltid vara tusen gånger bättre än alla andra för att inte bli nekad.’

‘Varför då?’

‘För att alla är rasister’

‘Är du rasist?’

‘Alla utom jag.’

För det är precis så rasismen funkar. Den är aldrig en del av vår skuld, vår historia, vår dna. Den finns alltid någon annanstans, aldrig här, i mig, i oss.

Att vara åtta och kolla på actionfilmer där mörka män våldtar, svär gutturalt, slår sina kvinnor, kidnappar sina barn, manipulerar och ljuger och rånar och misshandlar. Att vara sexton, nitton, tjugo, trettiotvå och se samma pappfigurer återanvändas igen och igen.

Att vara nio och bestämma sig för att bli klassens plugghäst, världens bästa ögontjänare. Allt går enligt planerna och det är bara när vi har vikarie som någon automatiskt utgår från att vi är klassens bråkstake.Att vara tio och bli jagad av skinheads för första men inte sista gången.”  / Läs allt i författaren och dramatikern Jonas Hassen Khemiris öppna brev i Dagens Nyheter till justitieminister Beatrice Ask.

Annonser

18 kommentarer on “Stopp där!”

 1. Superbt beskrivet av Khemiri ..ett inifrån perspektiv som alla borde ha ..liksom ett pass på medkännande
  Skönt att de där extra passkontrollerna upphörde. .att övht få frågan om pass på tunnelbanan lät ju helt absurt. .men så klart de kommer med andra sätt. .som det tar ett tag innan massmedia hinner lyfta. .nu vet vi ju att det kan va hur fräcka metoder ..som helst
  Hur har du gjort bilden?

  • skvitt skriver:

   Det är förnedrande för de enskilda poliserna, skulle jag tro. Om de har hjärna att tänka med, vill säga. Men de är väl så vana vid att bara göra som man säger åt dem så de reagerar inte.

   Tänk om de tänkte!
   Antagligen skulle de då hellre utföra mer angelägna och kvalificerade uppgifter. Till exempel sätta åt alla bedragare, från de små till de stora som driver företag med smutsiga obskyra metoder.

   Ska man dra sig fram med kriminalitet är det just bedrägerier man ska leva på. Blott någon fjutt åker fast. Antagligen långt färre än en promille.

   Bilden är gjord i Photoshop.

   Kram!
   /Skvitt

 2. Svante Svensson skriver:

  Om jag kritiserar en Svensk för att denna skadar mig på något vis, är det tillåtet. Om jag kritiserar en invandrare för samma sak är jag rasist. Rasism för mig är att nedvärdera en viss ras. Jag gör absolut inte det, för mig får man komma varifrån som helst, ha vilken hudfärg, som helst, men nog kan man som färglös kräva ett hyfsat beteende från invandrare. Jag undrar om inte ordet ”rasism” används fel, och för ofta.
  Svante

  • skvitt skriver:

   Vi får ju samma skit tillbaka som vi själva kastar.
   Man måste visa ömsesidig respekt!

   Jag sticker inte under stol med att det finns invandrare som kommer hit och bara kräver och kräver och kallar oss rasister så fort som de inte får som de vill. Jag sticker inte heller under stol med att det finns invandrare som inte vill anpassa sig efter svenska förhållanden, men kräver att vi ska anpassa oss efter dem. Sådana borde vi faktiskt kunna ge ett ultimatum: Skärp er annars åker ni ut!

   Men merparten är strävsamma och duktiga och skiljer sig inte alls från oss vad gäller mänskliga beteenden och allt sådant. Vi måste se saken med nyktra ögon: Utan invandrarna stannar Sverige!

   Vilken skulle till exempel klara av att byta med Ali, som jag känner. Han har en restaurang.
   Klockan 05.00 börjar han dela ut tidningen. Därefter åker han till grossisten och köper in varor. Därefter påbörjar han tillagningen av dagens rätter. Klockan 11:00 öppnar han för gästerna.
   Frugan tittar in några timmar och hjälper till, liksom barnen i den mån de kan för sina studier.
   Klockan 23:00 stänger han restaurangen och städar lokalen.
   I bästa fall är han hemma klockan 24:00!

   ”När fan sover du egentligen?” frågade jag en gång.
   ”Jag behöver inte så mycket sömn”, sa han.

   Hon är nog död nu. En gammal kvinna som bodde i hans närområde. Henne hann han också titta till så att inget fattades henne!

   Säg mig den svensk som vill byta med Ali!

   /Skvitt

   • Svante Svensson skriver:

    Det kommer inte att dröja länge tills att Svensken blir tvingad till att utföra samma arbete som Ali, om Alliansen får som den vill.
    Svante

    • skvitt skriver:

     Det låter högst troligt!
     Särskilt att gå hem till gamlingar och titta till dem, handla mat och städa åt dem, samt sköta deras hygien, se om blessyrer efter att de har ramlat och kolla upp att de får i sig sina mediciner, natta dem på kvällen och ta upp dem på morgonen.

     Sådant lär ju snart ha rationaliserats bort i samhällets regi.

     Tillbaka till 1800-talet med Alliansens stormsteg!

     /Skvitt

     • Svante Svensson skriver:

      Jag tänkte mest på att den Svenska arbetaren inte kommer att kunna försörja sig på en lön från en arbetsköpare, utan måste ha ett extra jobb vid sidan för att överleva. När Alliansen lyckats med att få arbetaren i det läget kommer man att gå vidare med de som har det hyfsat, som tjänstemän, och trycka ner dessa också. Då finns inga halvrikisar kvar och kapitalisterna har nått sitt mål.
      Svante

      • skvitt skriver:

       Och de upptäcker att de kapat grenen de sitter på när folk inte har råd att köpa det som de producerar.

       /Skvitt

       • Svante Svensson skriver:

        Just så kommer det att bli.
        Svante

        • skvitt skriver:

         Henry Ford fattade sammanhanget.

         5 januari 1014 mer än fördubblade han arbetarnas lön, från 2,34 dollar till 5 dollar per dag. Det var för att han inte ville att folk skulle säga upp sig. Det kostade för mycket att hela tiden lära upp nya.
         Men han insåg också att arbetarna gärna ville ha råd med en egen bil, inte bara tillverka åt de rika.

         Samtidigt sänkte han arbetstiden!

         5 dollar var en oerhört hög lön för okvalificerat arbete, som ju löpande bandet var.
         Naturligtvis betraktades han som en förrädare av andra kapitalister. The Wall Street Journal påstod att han hade placerat ut en bomb under samhällsmaskineriet, medan han själv lär ha sagt att det var hans klokaste beslut någonsin.
         Och följden blev att arbetarna på hans fabriker slutade att tala om att organisera sig, vilket visar hur lätt man manipulerar arbetarklassen, tyvärr; ”bra idag – morgondagen ska vi inte tänka på!”

         Henry Ford tänkte självklart bara på sina egna affärer, men de mådde bäst av att även förbättra för arbetarna. Det borde Alliansen tänka på! Ska det gå bra för kapitalisterna så måste det vara hyggliga villkor även för de som skapar värdena!

         /Skvitt

       • Svante Svensson skriver:

        Jag kunde tänka mig ett scenario, där man inom arbetsmarknaden vägrade att utföra servicearbete åt de som tillhör riksdagen. Där firmorna säger att våra arbetare vägrar att utföra arbeten hos er. Bara som en liten försmak av det som kommer att hända när alla arbetare är utan jobb, och dessa Riksdagsmän får börja knapra på sitt guld, och sina sedlar, (föga näringsriktigt). Bara tanken på att Reinfeldt måste skruva sin bil själv är upplyftande.
        Svante

 3. kao skriver:

  Khemiri fångar och förmedlar känslan på ett sätt så alla borde kunna sätta sig in i hur det skulle kännas att ‘byta skinn’ för en dag. Utom möjligen razzarna, men de har ju svårt med sina kognitiva (o)förmågor ö.h.t.

  Kram
  Kao

  • skvitt skriver:

   Visst är det så.
   Men jag hörde av en person jag känner att har man ett utländskt utseende så får man acceptera det. Hon tyckte sig vara van vid problematiken eftersom hennes man alltid råkar ut för att få bekräfta sin svenskhet. Vi hade en längre diskussion, men jag märkte att det var lönlöst att diskutera vidare.

   /Skvitt

 4. Svante Svensson skriver:

  Uppdelade efter hudfärg på buss
  Inte visste jag att bussar hade hudfärg! Rubrik i SVD.
  Svante


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s