Kategorier

Arkiv

Svenska häkten – tortyr

Läste hos Ghost

 

 

Ghost:/Min erfarenhet av omänskliga svenska häkten

 

”Från Sveriges Radio,  Vetenskapsradion Forum:

Sverige har flera gånger fått skarp kritik från både Europarådet och FN för förhållandena på landets häkten. De häktade hålls isolerade utan kontakt med omvärlden och utan att få ta del av tv, radio eller tidningar och det finns ingen maxtid för hur länge någon kan sitta häktad. Många av de intagna bryts ned psykiskt, intagna som alltså ännu inte är dömda utan ska betraktas som oskyldiga. Förhållandena på häktena jämförs med tortyr av FN och Europarådet, och enligt många kritiker kan de svenska häktesförhållandena leda till falska erkännanden, att människor erkänner brott de inte har begått bara för att få slippa ut ur häktet. I några kommande program kommer Vetenskapsradion Forum att belysa förhållandena på våra svenska häkten och riskerna för falska erkännanden som det medför.” Läs mera.

Annonser

5 kommentarer on “Svenska häkten – tortyr”

 1. kao skriver:

  Fattar inte riktigt det här…vad menar du? ‘Släpp fångarna loss, det är våååår’? (Hasse&Tage)

  Vi har det säkert fan så mycket bättre i Sverige än i övriga världen gällande häktningar – även om det givetvis inte är någon ursäkt. för felaktiga frihetsberövanden! Men rättsväsendet måste ju börja nånstans för att behålla en person för att denna inte ska smita utom räckhåll för lagföring pga brott. Det kan ju gälla både mord och grova bedrägerier, för att ta ett par exempel.

  Hoppas dock att det aldrig någonsin kommer bli systemet med borgenssummor för frigivning innan rättegång, som i USA, där endast de rikaste kan begagna sej av den ‘förmånen’. I just USA ifrågasätter man nu t.o.m just detta system, eftersom det är djupt orättvist. och endast gagnar de rikaste.

  Det är alltid ett nederlag för både rättsväsendet och den enskilda när man går så långt som till frihetsberövande, men man måste också ha klart för sej att den soppan innehåller flera komponenter. Inte minst för vittnen – och att brottslingar kan snacka ihop sej om brottet, vad de ska säga i en ev.rättegång och att hota vittnen under tiden – om de inte är just frihetsberövade.

  Dessutom: om inte polis och åklagare har klara bevis som håller i en rättegång, så blir det heller ingen rättegång och den häktade släpps fri efter max tre dagar. Sådan är vår lag. I särskilda fall kan omhäktning förekomma, men då har åklagaren väld8igt mycket ‘på fötterna’ och är tämligen säker på sin sakframställan.

  Kram
  Kao

  • skvitt skriver:

   Det finns fall där folk sitter häktade så länge att de bryter ihop och erkänner fast de är oskyldiga. det är det som Ghost tar upp.

   Häktningstiden beror ju inte bara på hur svårt det är att ta fram bevisen. Den beror ju också på hur man anstränger sig och hur man prioriterar och det är vad EU har kritiserat oss för.

   Kram!
   /Skvitt

   • kao skriver:

    Det handlar ofta om häktning och omhäktning. Ja.

    Men man kan inte hålla en person hur länge som helst om inte nya omständigheter framkommer under häktningstiden.

    Men det är givetvis urdjävligt om det går så långt att en oskyldig både häktas och i synnerhet OMHÄKTAS. Då är det skadestånd till personen som gäller. Helt rätt.

    Men jag tror att häktning/och särskilt omhäktning inte alls är så vanligt som man kan tro. Det är just de fallen som vi hör och ser i media.

    Är åklagaren osäker och/eller inte har tillräckligt ‘på fötterna’ för ett åtal, så lägger de ner åtalet och jobbar förhoppningsvis vidare på fallet på sitt kontor och tar upp det senare.

    Häktning,och omhäktning i synnerhet är inget man tar till om det inte finns mycket starka skäl..
    Kram
    Kao

    Kram
    Kao

    • skvitt skriver:

     Nu är du allt lite blåögd.

     Ta till exempel åklagarens objetivitetsplikt. De bryter regelmässigt mot den. Det betyder att de kör hela racet med skygglapparna på och det leder alltför ofta till att fel person dras inför skranket medan gärningsmannen får försprång. Tyvärr leder det till och med till oskyldigt dömda i onödigt hög grad.

     Googla Spekulanten-tanten+ångpannemordet och läs om David. Det är ett flagrant fall där fel person dömdes för mordet på grund av just det som jag skrev ovan. Media har aldrig berört saken. Spekulanten-tanten följde rättegångarna.
     Jag skulle kunna leta upp det själv och ge dig länken, men jag har inte tid just nu.

     Kram!
     /Skvitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s