Kategorier

Arkiv

Dresserade apor

Journalisterna av i dag

Tränade apor

Artikeln ser du här.

Citerar:
Varje EU-land bör införa ett speciellt medieråd, som ska ha mandat att döma ut böter, tvinga fram skriftliga eller tv-sända ursäkter, samt ta ifrån journalister sin rätt att kalla sig för just ”journalister”. Råden ska vara ”oberoende”, men EU-kommissionen ska samtidigt övervaka dem så att de följer ”europeiska värderingar”.

Det är några av de mer radikala förslagen som en panel ledd av Lettlands förra president Vaira Vike-Freiberga kommit fram till och plitat ner i en rapport, rapporterar Wall Street Journal.

De nya rekommendationerna kommer samtidigt som flera medlemsländer, som Storbritannien och Ungern, lekt med tanken på hårdare tag mot medierna.

Förslagen är i dagsläget just bara förslag och kanske även mer tänkta att skapa debatt än att skrivas in i lagtext. EU:s ”kommissionär för digital dagordning” Neelie Kroes ska nu ta ställning till rekommendationerna, som lämnades in till EU häromdagen.

Nyligen orsakade en journalist en vredesstorm i den svenska medieankdammen när han skrev att den digitala spelplanen, där vem som helst kan rapportera och tycka och nå i princip hur många som helst, gör att ”alla är journalister”.

EU:s rapportmakare Vaira Vike-Freiberga går dock ännu längre än så.

”Trained monkeys could probably do it”, sa hon på sin presskonferens.

Med andra ord: det har blivit dags för cirkusdirektören att återställa ordningen i manegen.”

Läs också här.

Tidigare i veckan presenterade den förra lettiska presidenten Vaira Vike-Freiberga en rapport författad på uppdrag av EU-kommissionen kallad ”Fria och pluralistiska medier för att upprätthålla europeisk demokrati”. Det framstår som Bryssel-nyspråk för repressiva medieregler på Europanivå. För även om Vike-Freiberga påstår sig vara bekymrad över pressfriheten är flera av de förslag som hon för fram ett hot mot just pressfriheten.

Ett av förslagen är att medlemsländer ska tvingas införa medieråd – kontrollerade av EU-kommissionen – som har rätt att döma ut böter till medier, tvinga fram ursäkter och ta ifrån journalister rätten att kalla sig journalister.” / EXPRESSEN

Bonus:

Ras för dagspressen

Annonser

8 kommentarer on “Dresserade apor”

 1. Svante Svensson skriver:

  Apropå dresserade apor. När jag gick utbildningen till tunnelbaneförare 1986, sa instruktören att det skulle gå lika bra att dressera schimpanser att köra tågen. Nu vet jag bättre, tågen går utan att någon kör, i alla fall på Saltsjöbanan. Jag skulle även vilja hävda att Journalister redan idag är dresserade apor, för inte skulle de ha jobbet kvar, om de gick emot ägaren av det media de är anställda av.
  Svante

  • skvitt skriver:

   Rent tekniskt kan man ju ta fort förarna och låta tågen köra själva och journalistiken klarar säkert Hollywood av lika bra och underhållande. De är ju vana vid att inte fästa alltför stort avseende vid fakta.

   /Skvitt

 2. kao skriver:

  Är de inte som dresserade apor redan nu?
  En journalist har inte alls samma frihet att gräva i en story nu som förr. Inte ens chefredaktören bestämmer. Det gör mediets ägare. Så har det f.ö varit länge. Endast vissa krönikörer kan ta sej friheter, men det är just de som medierna vet blir lästa av flest läsare.

  Kram
  Kao


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s