Kategorier

Arkiv

Att skjuta sig själv i foten!

Bradley Manning

hjälten

”I juni 2010 anhölls Bradley Manning efter att en hackare, som han haft kontakt med på internet, angivit honom till militären. Då hade han tjänstgjort i Irak i mindre än ett år. Han ska ha laddat ned hemliga militära dokument som redogjorde för USA:s krig i Irak och Afghanistan. Dokumenten lades på en cd-skiva med musik av Lady Gaga.” / Svt Bradley Mannings inför rätta (samma länk nedan)

Bradley Manning satt fängslad på amerikanska militärbaser, isolerad 23 timmar varje dygn i nästan ett år efter gripandet, naken och ensam i cellen. ”En terrorist skulle behandlas bättre än Bradley Manning … hävdar den unge militärens advokat.” Juan Ernesto Mendez, FN:s specielle rapportör om tortyr, har vittnat om att behandlingen av Bradley Manning är grym, omänsklig och förnedrande. Det som anses mest allvarligt i åtalet mot Manning är att han har misskrediterat amerikansk militär, inte att dokumenten som han försåg Wikileaks med var hemliga.  Det mesta han ”läckte” hemligstämplades nämligen först efteråt!

Men i åtalet åberopar åklagaren vad som kallas ”aiding the enemy”. Det har skett genom att den amerikanska arméns anseende i omvärlden och inför fienden har fallit i vanrykte, vilket alltså tolkas som att bistå fienden. Det som mest har bidragit till skada, enligt vad den amerikanska arméns egen värdering är några video, bland annat denna:

Det är civila personer som mördas från helikopter. Två av dem är journalister. Några försöker rädda skadade. Alla mördas för inget annat än nöjets skull. Den blodtörstiga helikopter-besättningen är fria män och de som verkligen har skadat USAs anseende, men Manning riskerar livstids fängelse. ”Han riskerar livstids fängelse. De som dödat oskyldiga civila går fria.”

Ingenting kan skada USAs anseende mera än om Manning blir dömd medan mördarna går fria. Då skjuter sig USA i foten! 

”Bradley Manning, född 17 december 1987 i Crescent i Logan County i Oklahoma, är en amerikansk armésoldat, I maj 2010 arresterades han i Irak, misstänkt för att ha överlämnat hemliga handlingar till Wikileaks.

Manning planerades ställas inför rätta i december 2011 efter att ha suttit fängslad i över ett och ett halvt år utan rättegång. Rättegången planeras nu starta den 4 februari 2013.

Manning har nominerats till Nobels fredspris 2011 och 2012.” /Wikipedia

Den längre engelskspråkiga texten på Wikipededia.

”Manning satt nio månader totalt isolerad i en minimal cell. Arméläkarna fann förhållandet omänskligt och sade ifrån. Det hjälpte inte. FN:s särskilda tortyrrapportör bedömde behandlingen av Manning som tortyr och bad att få besöka Manning. Förgäves. I juli i år lämnade Mannings offentlige försvarare, David E Coombs, in en hundrasidig inlaga med vittnesmål om psykisk tortyr under de nio månader Manning hölls isolerad och tidvis beslagen med hand- och fotbojor. Redan nu står det klart att rätten kommer att avvisa vittnesmålen. Hårda tag! Och ofrånkomligen jämför man med hur de amerikanska soldater som begått illdåd mot ”fienden” behandlats. Endast ett fåtal av dem har alls åtalats. Ingen har fått sitta i isoleringscell i väntan på rättegång. Har de dömts, har de oftast få symboliska frihetsstraff, vanligen husarrest. Expressbenådningar har varit regel. Hade Manning, i stället för att läcka uppgifter om illdåd mot ”fienden”, själv begått sådana illdåd – ja då hade han uppenbarligen inte ansetts misskreditera armén och staten. Han skulle ha varit en fri man.”JESÚS ALCALÁ Jurist och författare.

Rättegången beräknas starta 3/6 i år: ”Just one day after Judge Denise Lind awarded PFC Bradley Manning nearly four months credit toward a potential sentence, the court-martial trial start date has been pushed back three months, from March 6 to June 3, 2013. By then, Bradley will have been imprisoned awaiting trial for more than three full years”bradleymanning.org

Bradley Manning Support Network

FN: ”Bradley Mannings behandling har varit grym och inhuman”

Bradley Mannings inför rätta

Manning åtalad – men var är stödet från Wikileaks?

Ghost:/Julian Assange och Bradley Manning

Bradley Mannings far bryter tystnaden

Bradley Mannings föregångare

Ingenting kan skada USAs anseende mera än om Manning blir dömd medan mördarna går fria. Då skjuter sig USA i foten! 

Bonusvideo mm

AMAZING SPEECH BY WAR VETERAN Soldier Mike Prysner

Annonser

7 kommentarer on “Att skjuta sig själv i foten!”

 1. OldWolf skriver:

  Är inte rättegången framskjuten till juni?

 2. kao skriver:

  USA visar med all tydlighet vad som kan hända om man strider mot väderkvarnar. Manning kan aldrig i sin vildaste fantasi förstått vilka följderna skulle bli. Inte konstigt att Assagne inte vill till Sverige – eftersom vi ju låter USAs agenter komma hit och hämta folk hur de vill… Assagne ser ju hur det gick för Manning – och den senare kommer INTE få en rättvis rättegång. Om nu någon hade trott det.

  Åtalspunkterna kommer säkert handla om högförräderi alt.annat brott mot staten USA.

  Men jag är tacksam att det finns folk som avslöjar de värsta skurkarna i världen och vad som försiggår utan medborgarnas vetskap.

  Kram
  Kao

  • skvitt skriver:

   Vad han hade förväntat sig vet jag inte. Materialet var ju inte hemligstämplat vid tidpunkten då han överlämnade det.
   Möjligen handlade han alltså i god tro att myndigheterna inte skulle ändra förutsättningarna i efterhand. Det är ju inte så konstigt i så fall därför att i en rättsstat, som ju USA gör anspråk att vara, ändrar man inte retroaktivt.
   Men nu var det ju just vad man gjorde, helt i stil med de värsta diktaturer.

   Folk följer ju inte med, så de flesta tror att han agerat spion och det är mycket tragiskt. Annars hade folk protesterat i större omfattning och det kunde i så fall varit till hjälp, ja kanske till och med gjort en rättegång omöjlig.

   Men nu är det nog så att högst en amerikan på tiotusen har hört talas om Manning. Och de flesta av dessa tycker han är ett svin, opatriotisk och spion.

   Assange kunde ju också ha uppmärksammat honom mera i de intervjuer som har hållits med honom i London och följts av hela världspressen. Det borde ju ha varit på sin plats.

   Kram!
   /Skvitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s