Kategorier

Arkiv

Schlaug utan klass

”Arbetslöshet – en ideologisk fråga…”

 

Birger Schlaug har mycket intressanta tankegångar i inlägget med rubrik som ovan.

Här är några lösryckta meningar, men de säger i korthet vad han vill ha sagt:

”Någonstans på vägen blev det fel.

Vi blev fångar i myten om lönearbetet.

Uppriktigt sagt förstår jag inte upprördheten över att jobben inte räcker till.

Den viktigaste konkreta politiska åtgärden i vårt samhälle nu är – hävdar jag – att dela på jobben, sänka normalarbetstiden.”

Mycket konkret och ett borgerligt sätt att närma sig problematiken. Inte ett enda ord om klassernas motsats, klassernas kamp och klassernas oförenliga intressen.

Visst kunde man dela på jobben, om det låg i kapitalets intresse. Och visst kunde vi ha full sysselsättning, om det låg i kapitalets makt.

Om vi slapp bourgeoisien kunde vi jobba 30 timmar i veckan, eller 40, eller 50 timmar. Om vi önskade det. Men inte med bourgeoisien vid makten.

Om arbetarklassen var sin egen herre skulle alla möjligheter öppnas. Då var det inte konkurrensen om profitabla tillgångar som styrde, då var det människan och hennes behov.

Men vad kan man förvänta sig av en borgerlig politiker?

Schlaug

Jag tycker det är lite tragiskt att Schlaug aldrig har klarat av att se de verkliga drivkrafterna som vekar i våra samhällen och driver historien framåt. Han är ju annars en intelligent man, men han har skygglappar för klassernas samhälleliga och historiska roll och utan att förstå klassernas inbördes kamp kan man inte heller förstå historien, nutidens motsättningar eller ana vad framtiden har i sitt sköte. Det blir som att bara leva i nuet, som om tiden stod stilla, eller kryper fram i jämn rytm helt fri från de språng som faktiskt ändrar historiens gång och får den att ta nya vägar så fort som tillfälle yppar sig.

Han ser inte att historien är som en organism, med ett liv som följer vissa lagar på samma sätt som ett levande väsen.

Det är lite tragiskt att Schlaug har dessa skygglappar och begränsade synfält eftersom han är en av få politiker som jag tycker verkar helt ärlig, såvitt jag har förstått saken. I det avseendet är det klass på honom, men han ser inte samhällets klasser, vilket jag avsåg med rubriken.


12 kommentarer on “Schlaug utan klass”

 1. Jan Wiklund skriver:

  Jag håller med om att Birger Schlaug har svårt att se klasskonflikterna i samhället. Men du verkar ha lika svårt att se förbättringar som kan genomföras även inom klassamhällets ram. Som Birger så riktigt påpekar lyckades arbetarrörelsen sänka arbetstiden från 50, 60 timmar i veckan till 40 – varför ska det vara så omöjligt att fortsätta den framgångsrika traditionen?

  Både du och jag vet förstås svaret: arbetarrörelsen har kvävts av en från början framgångsrik men med tiden alltmer omöjlig regeringsmaktsstrategi som innebar att man tog ansvar för kapitalackumulationen. Men om man lyckades frigöra sig från detta vore det förstås helt möjligt att sänka arbetstiden långt under de 40 timmar som gäller nu.

  • skvitt skriver:

   Jodå, det kan jag hålla med om. Man kan göra förbättringar för den utsugna klassen, men man kan inte uppnå att den inte blir utsugen i ett klassamhälle.

   /Skvitt

 2. Jan Wiklund skriver:

  Nej, men det säger inte Schlaug heller.

  • skvitt skriver:

   Jag vet, men han berör inte klassfrågan och det är det jag kritiserar honom för. Det tycks som att den inte existerar i hans värld. Jag har aldrig hört honom tala i klasstermer någon gång under alla år.

   /Skvitt

 3. kao skriver:

  Birger Schlaug har blivit bekväm, liknöjd, med stigande ålder. Inte engagerad som förr i någonting. Idag vill han inte ens berätta var han står i politiken. Att han står till vänster om mitten idag – det betvivlar jag starkt. Han tillhör ‘kappvändarna’. Vindflöjlarna.

  Sen sin tid som politiker och nu föreläsare med fet riksdagspension, har han väl sitt eget på det torra, ekonomiskt. Då är väl inte ideologin så viktig längre?

  Detta är han absolut inte ensam om.

  Kram
  Kao

  • skvitt skriver:

   Ja, jag vet inte så noga, men har bara fått uppfattningen att han är ovanligt ärlig för att vara politiker. Men jag har aldrig följt honom särskilt noga. Som du vet så skiter jag i partipolitik. Men allvarlig kritik kan jag inte rikta mot honom för han har inte uppträtt grisigt, vad jag vet.

   Han har säkert sitt på det torra, men det stör mig inte det minsta. Det har inte med saken att göra.

   Det jag ville lyfta fram var borgerlighetens totala avsaknad av vilja att beskriva samhällsutveckling som resultatet av klasskamp. Jag kunde tagit en annan politiker och gjort samma sak, men just det här inlägget av honom var så intressant att det var värt att lyfta fram. Tankegången är ju inte fel: Finns det inte jobb åt alla så ska vi väl inte behöva jobba 40 tim/v. Det är bra tänkt, men som sagt, han skriver ett långt inlägg och missar helt kapitalintressena. Det är som att de inte finns. Det är makalöst.

   Kram!
   /Skvitt

   • kao skriver:

    Kortare arbetsdag har varit en klassisk (V)-paroll förut. Men nu hörs inte ett ljud om det. Eller rättare sagt: det hörs inte ett pip om någonting från (V) längre…

    Jag har alltid gillar Schlaug och läste själv artikeln härom dagen. Han är bättre än de flesta politiker idag och han får ha sin lön för min del. Det stör inte mej heller. Han har varit med om att bygga upp partiet från grunden och varit starkt engagerad.

    Men med (MP) vet man aldrig på vilken sida om mitten de hamnar vid ett val, eftersom de är just kappvändare. // Kaoskram

    • skvitt skriver:

     Visst, de kan plötsligt gå i koalition med högern utan att någon blir förvånad.Och att V inte ens piper har vi ju alla HÖRT 🙂

     /Skvitt

     • kao skriver:

      Det är ytterst märkligt att ett gammalt parti som (S) inte fattat att man måste delta i debatten för att synas. Inte sitta och pilla navelludd.

      Men det finns kanske en mening bakom det också. Är precis som du trött på alla partier, både till höger och vänster. Mest höger, givetvis.

      På den falskspelande parlamentarismen. På den som företeelse.

      Kram
      Kao


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s