Kategorier

Arkiv

Djuren och deras förstånd

Fattar mer än vi har trott

Vi omvärderar djuren allt mer vad gäller deras förmåga att tänka. Allt fler bevis visar sig för oss. Det ställer krav på oss att visa dem större hänsyn än vi gör i dag.

Läs på metro!

Smart-fågel

Bojkotta länder som inte respekterar djuren, till exempel där tjurfäktning tillåts.

Bonuslänk 1

Bonuslänk 2

Bonuslänk 3

 

Bonuslänk 4

Bonuslänk 5

 

Bonuslänk 6

Bonushumor

 


31 kommentarer on “Djuren och deras förstånd”

 1. mariadesuede skriver:

  Varför slösa pà energin? En intelligent dam… ☺

 2. kao skriver:

  Jag blir and-lös 😉 och känner ömhet. Gulligt.

  På Nya Zeeland har man lärt 3 hundar (än så länge) att köra bil. 😀 Tyvärr hittar jag inte videoklippet just nu. Har du sett det? Makalöst kul. Det är räddningshundar.

  Om vi kräver att djur är intelligenta när de tar efter oss, då är vi fel ute. Vissa djurarter är säkert intelligentare än oss, med andra mått mätt.

  De startar i.a.f inte krig…..

  Henrik Tikkanen sa: ”Krig löser inga problem – alltså fortsätter de”.

  Kram
  Kao

   • kao skriver:

    Haha! Just precis. De ser otroligt coola ut där de sitter och flåsar med tassarna på ratten.

    Vad kan det bliva av detta, tro?

    Kram
    Kao

    • skvitt skriver:

     Visst är det häftigt!

     Mera:

     Att fatta att vänta på grön gubbe är kanske det häftigaste av allt, men det är ju häpnadsväckande bara det att veta ett bilarna kan krossa nötterna.

     Kram!
     /Skvitt

     • kao skriver:

      Video 1: instinkter sen begynnelsen. Men den är kul att kolla, bläckfisken. Octopus = octo podia = ‘åtta ben’ på grekiska.
      🙂
      —–
      Älskar kråkfåglar. Särskilt skator. Jättekul att titta på. Skrev ju i ett balkonginlägg om skatan på wiren som hackade på en nöt eller nåt. Sen släppte den ned den. Har inte tänkt på att det var för att knäcka den, men så kan det ju ha varit – när jag nu ser videon med kråkan. Underbart!
      😀

      Kram
      Kao

      • skvitt skriver:

       Bläckfiskar följer inte bara instinkter. De kan tänka och planera i hög utsträckning, men det skiljer mycket mellan arterna.
       Här en video som visar förmågan att tänka framåt:

       Här ställs en bläckfisk inför ett problem som den inte kan vara programmerad för i sina gener och som alltså inte är instinkt:

       På senare tid har biologer upptäckt allt fler exempel på tankeförmåga hos lågt stående djur, dit förvisso inte bläckfiskar kan räknas om vi bortser från en sak, att de utvecklats från och fortfarande tillhör en gren i djurriket som i sig är mycket gammal.

       Hos fiskar har man observerat förmåga att luras. Till exempel att lura en rival i kampen om en hona.

       Din skata hade alldeles säkert lärt sig att ”tappa” nötter av sina föräldrar, men någon har ju klurat ut det från början.

       Här är en häger som använder bröd som bete när den fiskar:

       Och sen är det ju som alltid, klura ut hur du ska göra det först och öva sen, för det är övning som ger färdighet:

       Spela själv spelet: http://www.spel.se/spel_/fantasigolf.html

       Kram!
       /Skvitt

 3. fgggmf skriver:

  Förbättring av rut?

 4. kao skriver:

  Otroligt att se bläckfisken ta sej igenom det smala, krokiga röret! Vilken koordination av alla armarna! Passande musik också 🙂

  Har bara erfarenhet i det vilda av små kalamaris, som vi fångade och åt på stranden.

  (Men först, sen man fångat den,måste man kasta dem i en sten så de släpper bläcket. Annars är de oätliga. Låter kanske grymt. Vi åt även sjöborre med olivolja och bröd….och en kanin vi råkat köra över med mc:n. Detta var länge sen.)

  KRam
  Kao

  • skvitt skriver:

   Det intressantaste är nog att armarna har en förmåga att tänka själva så de belastar inte centralhjärnan i onödan. centralhjärnan beslutar bara VAD som ska göras, sedan sköter armarna om att lösa den av centralhjärnan givna uppgiften.
   Det kan tyckas som det är detsamma som vi själva gör när vi t.ex. kör bil och tänker på annat. Allt går automatiskt. Javisst gör det, men likväl är det vår ”centralhjärna” som sköter allt i alla fall. men så är det alltså inte med bläckfiskarna.

   De åttaarmade bläckfiskarna gör något annat mycket märkligt och begåvat, vilket gör den i stånd att fatta att den kan, eller inte kan, ta sig igenom röret. Den har ett skal i sin kropp. Kommer skalet plus lite vävnad igenom en öppning så kommer hela bläckfisken igenom. Den tycks vara mycket medveten om skalets storlek!

   Det kanske märkligaste av allt är att bläckfiskarna aldrig lever med sina föräldrar och ingen förvärvad kunskap kan förmedlas mellan generationerna. varje färdighet har alla bläckfiskar varit tvungna att skaffa sig på egen hand. Det är mot den bakgrunden vi ska värdera dem när vi jämför med oss själva. Tänk om vi aldrig hade haft några läromästare. Vi hade knappast klarat av att använda enklaste verktyg i så fall.

   Det är imponerande djur!

   Två saker är tragiska när det gäller dem. Först att de har deras syretransporterade blodkroppar är kopparbaserade istället för som våra som är järnbaserade. Det fungerar sämre med koppar och därmed blir bläckfiskar mycket snabbt ”andfådda”, alltså uttröttade.
   Men det mest tragiska är att modern efter att ha vårdat och vaktat äggen tills kläckning dör och därmed aldrig har en chans att föra sin kunskap vidare.

   En sak är dock lyckosam. Att de aldrig steg upp på land, för om så hade skett hade de med sin intelligens säkert regerat jorden istället för vi. Men att leka med tanken hur det då hade sett ut är ju onekligen mycket intressant.

   Som jag sa, föräldrarna lär dem ingenting. farsan försvinner efter parningen och morsan dör när äggen kläcks. Hur har de utvecklats för att kompensera för det?
   Jo, de har en fantastisk förmåga att lära av varandra, bl. a. se själv i detta experiment hur snabbt de fattar galoppen!

   Mer om dessa fantastiska djur. Att imitera omgivningen, t. ex.:

   Bläckfisken som är instängd i en liten pöl, men längtar till havet, kan du se här: Observra att den frivilligt lämnar sitt rätta element och tycks veta precis vart den ska att havet finns där bortom terra firmas hinder!

   Är inte det intelligens, vad är det då?

   /Skvitt

   • kao skriver:

    Otroligt kul och lärorikt:-)!

    Ska kolla de nya bläckfiskvideorna strax.

    Märker att du blir helt uppslukad av olika djur och annat. Precis som jag själv blir. Kan sitta i timmar och kolla.

    Har du sett på Youtube om octopusen som tar en stor haj?

    Kram
    Kao

    • skvitt skriver:

     Jodå, den har jag sett.

     När någon är smart så blir jag imponerad och helt uppslukad av vad jag ser eller hör. Därför somnar jag så lätt när politikerna debatterar!
     🙂

     Kram!
     /Skvitt

     • kao skriver:

      Hehe. Så sant.
      ———–
      Här något annat att bita i :-): (hoppas nu det blir rätt video…)

      • skvitt skriver:

       Jag hoppas att du vet att det är fejk. Men något i den stilen har verkligen funnits.

       ”Titanoboa (Titanoboa) var ett förhistoriskt släkte av boaormar som levde för ca 60 miljoner år sedan, det vill säga 5 miljoner efter att dinosaurierna dog ut.
       En av arterna i släktet var Titanoboa cerrejonensis, en förhistorisk orm som upptäcktes av fossiljägare i Colombia år 2009. Bredaste punkten på ormen var cirka en meter, vikten mer än 1000 kilogram och längden 13 till 14 meter.
       Dess storlek kan bero på den tidens varma klimat.
       Ett bevis på att den var stor är att dess föda bland annat bestod av krokodiler och jättesköldpaddor.” / http://sv.wikipedia.org/wiki/Titanoboa

       Systematik

       Domän Eukaryoter
       Eukaryota

       Rike Djur
       Animalia

       Stam Ryggsträngsdjur
       Chordata

       Understam Ryggradsdjur
       Vertebrata

       Klass Kräldjur
       Reptilia

       Underklass Diapsider
       Diapsida

       Ordning Fjällbärande kräldjur
       Squamata

       Underordning Ormar
       Serpentes

       Familj Boaormar
       Boidae

       Släkte Titanoboa

       Vetenskapligt namn
       Titanoboa

       http://www.smithsonianchannel.com/site/sn/show.do?show=140671#main
       http://www.smithsonianchannel.com/site/sn/show.do?show=140671#video
       http://www.smithsonianchannel.com/site/sn/show.do?show=140671#titanoboa-at-the-zoo

       ”Den här ormen hade nått mig (och dig) upp till höften, liggandes på marken.” / http://pastorbentonit.blogspot.se/2009/02/lang-som-en-buss-tung-som-en-bil-den.html

       http://www.expressen.se/nyheter/varldens-storsta-orm-hittad/

       http://www.svd.se/nyheter/utrikes/maktigaste-rovdjuret-efter-dinosaurierna_6949757.svd

       Ormar är mycket fascinerande djur. En del har mycket komplicerade gifter och andra är inte giftiga alls. Många är bland de lataste djuren på jorden, ligger på lur i veckor och bara väntar på att bytet ska komma rakt i munnen på dem, men några jagar aktivt och vissa kan till och med glidflyga kortare sträckor.

       Det är inte de allra giftigaste som är farligast, vilket kanske många tror. Vissa är pigga att attackera allt och andra är svårprovocerade om de inser att det inte är ett byte.

       Mest intressant är att de kan svälja byten större än deras eget kroppsomfång, beroende på att käkhalvorna inte sitter ihop och tack vare att de inte har bröstben och nyckelben.
       med sådana skrovmål kan några av dem leva flera år utan mat.

       Kort sagt är de djur som är mycket långt utvecklade, men vi människor brukar ju ha oss själva som måttstock och då är de bara primitiva kräldjur.

       kan de rent av ha ett känsloliv? Ja, man kan ju undra efter denna video:

       Kram!
       /Skvitt

       • kao skriver:

        😀
        Jo, jag vet att anacondan (sydamerika) och boan är den längsta ormen, men över 12 meter är ett svårslaget rekord. I övrigt vet jag det mesta du redan berättat i din kommentar. Men det gör inte djuret mindre fascinerande för det!

        Det mesta jag vet om ormar har jag lärt mej genom internet, men inte minst på alla ormfarmer runt om i världen jag har besökt. Samt otaliga filmer på youtubve av mer eller mindre verklighetstrogna slag. Ibland är det så uppenbart fejk. Man kan t.o.m se att tänderna inte är ormtänder, och övrigt som är fel.

        Och visst finns det aggressiva ormarter. Liksom det finns ormar som helst ringlar iväg så fort de känner vibrationer i marken. Jag vet.

        Ha en fin jul.

        Kram
        Kao

   • kao skriver:

    Den är verkligen smart. En riktig problemlösare. Hur kul som helst att titta på – och fascineras över.

    Att kamouflera sej (eller kamoufleras av sej själv vid möte med omgivningen) är fantastiskt. Kul när den ser ut som en taggig sten med 2 människoben som springer över havsbottnen. Hehe.

    Att de kan skruva av lock och öppna luckor och dörrar har jag sett förut, men upphör inte att bli lika tagen varje gång :D.

    Ögonen liknar lite en elefants. Eller en vals ögon. Eller en trött människas…

    Dessutom ser den ut att ha rätt kul – med människomått mätt.

    Kram
    Kao

    • skvitt skriver:

     Näbb som en papegoja, gift, bläck, sugfötter och jetdrift! Och som sagt, intelligens. Vad finns mera att tillägga?
     Ja, inte är det slut med detta.
     Förmåga att återbilda förlorade armar. Tre hjärtan. Ett rättkonstruerat öga, till skillnad från vårat. Skillnaden? Jag tar det om du vill veta.

     Men även en bläckfisk kan ju anses vara felkonstruerad. Matstrupen går rakt igenom hjärnan! Fast det har den inte ont av!

     Men vad är egentligen bak och vad är fram på en bläckfisk? Ingen vet och den själv tycks inte bry sig.
     Och en sak till. Hur kan hannen tända på honan? Måste vara charmen!

     Kram!
     /Skvitt

     • kao skriver:

      Vadå bak eller fram? Kanske det är upp eller ner som räknas. Om ens det.

      Och kanske är en fördel att ha matstrupen rakt genom hjärnan? Kanske den delar av olika hjärnfunktioner med sitt pumpande (ser nästan ut som en magmun hos människan).

      Sen tar tentaklerna över den andra typen ( 3:e?) genom att utföra de orden som huvudhjärnan tänkt ut :D.

      Och hur kan HONAN tända på Hanen? Måste vara charmen som får dem att separera redan efter äggläggningen :D.

      Vi ser ju inte ens i 180 grader, trots vårt sidvinkelseende, som i.o.f.s inte är mycket att skryta med. Men vi kan i.a.f vrida på huvudet…men det kan ha sina nackdelar ibland.

      Tänk vad 2 bläckfiskar skulle kunna åstadkomma tillsammans. Men de är kanske för kloka för att ens försöka…

      Kram
      Kao

      • skvitt skriver:

       Det vore nog ett lyft för den mänskliga civilisationen om vi lät dem styra. De verkar vara lite överlägsna oss på nåt vis, tror jag.

       Men det där med hur honan kan tända på hanen får mig att tänka på en tjej som klagade på en kille hon hade råkat hamna i säng med. Hon sa han var som en bläckfisk. Fan vet vad hon menade med det.

       Förvandlade han sig till våningssäng så hon inte fick glädje av honom? 🙂

       Eller gjorde han sig till ett täcke och bara drog över henne? 🙂

       Kanske han formade sig till en kvinna och hon som inte var lesbisk? 🙂

       Fasen att jag glömde fråga efter detaljer!

       /Skvitt

     • kao skriver:

      …ett djur med många talanger, alltså.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s