Kategorier

Arkiv

Rättsrötan bara växer

Friad igen!

Och så långt är ju allt i sin ordning, men hur fick det gå så galet och varför straffas aldrig de ansvariga? Får åklagare medvetet begå fel som är så allvarliga att det leder till att man kan döma uppenbarligen oskyldiga människor utan att straffas själv?

SVAR: JA!

Mördarna går fria och tackar säkert Christer van der Kwast.

EXPRESSEN, Sture Bergwall, Pelle Svensson på twitter

SvD granskar Lambertz ”fällande” argument


4 kommentarer on “Rättsrötan bara växer”

 1. bloggarbjorn skriver:

  Jag tror det finns paragrafer mot obefogat åtal, men har aldrig hört att de använts. Grundregeln är väl att en åklagare inte kan dra igång en rättegång om det inte bedöms som sannolikt att bevisen är sådana att det kan leda till fällande dom. Vad det gällde Bergwall så var ju rättegångarna så arrangerade att fällande domar faktiskt var säkrade från början. Möjligen hade det gått annorlunda om advokaten hade reagerat annorlunda, men eftersom han aldrig ifrågasatte bevisen eller om Bergwall verkligen var skyldig så var ju utgången ganska given.

  • skvitt skriver:

   Jo, du har rätt. Det finns regelverk, det är väl rättegångsbalken antar jag som reglerar sådant. Sen finns ju åklagarnas objektivitetsplikt, som tycks vara något de sällan har i åtanke.

   Att en åklagare har dömts för något den har gjort i tjänsten, till exempel åsidosättande av objektivitetsplikten, är något jag inte kan erinra mig ha hänt. Christer van der Kwast är väl den som först och främst bör dömas för åsidosättande av den plikten och så länge han förblir odömd anser jag att denna plikt endast existerar på pappret och aldrig är tänkt att gälla i verkligheten. Sannolikt fyller den bara en dekorativ funktion för oss meniga att hänföras åt.

   /Skvitt

 2. OldWolf skriver:

  Ett litet fel bara, åklagaren dömer inte, han åtalar


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s