Kategorier

Arkiv

Moral i fritt fall

Åter igen

Vårt nuvarande samhälle är ett samhälle med värderingar där moralen är i fritt fall.

Under medeltiden och även senare, fram till att borgarklassen störtade feodalismen, stod moralen högt. Även inom den dåvarande borgarklassen, som hade organiserat sig i skrå.

Hur var det då?

Jo, det fanns regler som uteslöt alla som inte var ärliga. Och att uteslutas ur skrået var för varje hantverkare en ren katastrof.

Men hela samhället genomsyrades av en ärlighet som inte finns i dag. Ingen skulle komma på tanken att begära tillbaka mera än han hade lånat ut. Ja, utom judarna, förstås. De var ju de första med att skapa ett bankväsende som tog ränta, vilket katolska kyrkan förbjöd alla ”rättrogna” att göra.

Men så är det ju inte nu. Inte nu när borgarklassen har blivit den klass som äger makten. Tänk på det du som sitter med dyra bolånerån! Nej, den som lurar andra bäst ser man uppenbarligen upp till. Men det finns gränser än i dag hur man får lura andra, som ju Åke Hultberg på Heat AB säger till Aftonbladet: ”Jag håller på att dra i gång en rättsprocess mot det företag i Ungern som jag köpt köttet från.

Bortsett från att man får betala mycket mera för sin fläskfilé så kan jag konstatera att man får ett mycket godare kött om man blir lurad. Men det är ju bedrägeri och sådant straffades med döden på medeltiden. I dag blir det bara böter och skadestånd.

Bedrägerierna på nätet, till exempel, ökar lavinartat och polisen gör mycket litet åt att stävja detta. Det tar för mycket av deras resurser och då är det bättre att plocka in fyllon från gatan, till exempel. De har ju sin statistik att leva upp till, deras så kallade ”pinnplockning”.

När företag åsidosätter lagar, struntar i arbetsmiljö och skitar ner i naturen gör polisen ingenting, men snattar du en kola så åker du fast! Och protesterar du mot brister i kärnkraftssäkerheten så kommer polisen och tar dig om hand.

Inte så konstigt att moralen faller fritt.

Bör vi inte bekämpa detta samhälle som borgarklassen har skapat, hyllas av Fredrik Reinfeldt och Alliansen, samt inte ifrågasätts av Socialdemokratin?


6 kommentarer on “Moral i fritt fall”

 1. Martin skriver:

  Här gick snuten ut på gatan bakom polishuset och stoppa folk på väg till jobbet och på eftermiddagen när folk var påväg hem från jobbet. Jag fick blåsa två gånger, men som medborgare hjälper man gärna till att hjälpa poliserna fylla kvoten som bestämts av en skrivbordspolis.

 2. HEMIMAMMA skriver:

  Det är farligt att äta otillräckligt tillagat fläskkött så jag anser detta vara extra allvarligt och man för profit riskera människors hälsa?

  GRRR

  Hemikram

  • skvitt skriver:

   Jag har aldrig dött av rått fläskkött, så jag skulle inte dö av detta heller. Men det är bedrägeri och sådant breder ut sig som ringar på vattnet med borgarklassens bristande moral, varmed de blir allt mäktigare på andras bekostnad.

   Kram!
   /Skvitt

 3. silver price skriver:

  Bör vi inte bekämpa detta samhälle som borgarklassen har skapat, hyllas av Fredrik Reinfeldt och Alliansen, samt inte ifrågasätts av Socialdemokratin?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s