Kategorier

Arkiv

”Affärsplan för Sverige”

Socialdemokraterna tar till begrepp

 

… som är som hämtat från företagsekonomins område, ger sken av att samhällets rörelselagar endast kan begripas av företagsledare, fackföreningsordförande, ekonomer och andra experter. Det menar David Eklind Kloo och däri har han säkert alldeles rätt.

Han skriver också:

”I den mån ordet är en bärande del i en retorik som lockar fler väljare, är det då för att dessa upplever att ‘Socialdemokraterna verkar ha koll på samband jag inte förstår mig på’?

För borgerligheten är en sådan utveckling ofarlig, snarast önskvärd. De vill nedmontera medborgarskapet. Men socialdemokratins mål – att människors gemensamma medvetna beslut ska få större inflytande över vilken värld vi lever i, att demokratin ska vinna mark på marknadskrafternas bekostnad – förutsätter ett brett folkligt engagemang och delaktighet.”

Jag tycker att du ska läsa hela hans artikel. Den har mera att bjuda på än denna korta presentation.

Min egen reflektion: Endast folket kan försvara folkhemmet. Möjligen att Socialdemokraterna skulle lyckas med det, men då måste folket ta makten över Socialdemokraterna först!

Ett annat intressant klipp:

”När vi kliver ur bilen, där undertecknad och Timbros välfärdsstrateg samåkt från en debatt på SVT om vinster i välfärden stannar hon upp och säger: ‘Visst är det konstigt att partierna inte gör politik av välfärdsfrågan?’

Hur kan något som är fullt möjligt i andra länder vara stört omöjligt i Sverige?

Samma linje är S-kvinnors ordförande Lena Sommestad inne på i en krönika i Aftonbladet där hon ifrågasätter påståendet att det skulle vara omöjligt att förbjuda vinst i välfärden: ‘Min fråga är: varför? Hur kan något som är fullt möjligt i andra länder vara stört omöjligt i Sverige?’

Sommestad ger själv det enkla svaret: Klart det går att förbjuda. Om det är historielöshet, okunskap eller ovilja som gör att så många ledande socialdemokrater inte orkar lyfta fram den verklighet som fanns i Sverige till för bara ett par decennier sedan: utan vinstbolag i vård skola omsorg. Att vi i dag har dessa bolag som mjölkar stats- och kommunkassorna på miljarder i vinster varje år är en konsekvens av regelförändringar som genomförts av politiker. Vill man så kan dessa regler ändras.”

Så inleder Daniel Suhonen sin ledare ”VI HAR FAKTISKT RÅD”. Jag rekommenderar att läsa den i sin helhet och hoppas uppmuntra er med ett par klipp till:

1. ” Ankarloo visar att trots att man sagt att de stora berättelsernas tid är över finns det en stor metaberättelse som dånar i samtiden: berättelsen om att vi inte har råd med framtidens välfärd. Den kommer förklädd, under många namn och begrepp: framtidens äldrebölja, åldringsboomen eller det demografiska hotet.”

2. ”Ankarloo manar till strid om välfärdsstatens framtid som Socialdemokraterna för länge sedan borde ha inlett. Det krävs kanske inte ens höjda skatter – bara att våga kasta skygglapparna och se att Sverige har gigantiska överskott att göra reformer av.

För Stefan Löfven borde slagordet för 2014 års val redan vara klart: Vi har råd. För det har vi faktiskt.”

Men varför agerar inte Socialdemokratin för att värna om välfärden, det gamla folkhemmet, som man en gång sa om sin modell?

Kan det vara som så att partitoppen har skaffat sig andra ideal än socialismens? Kan det vara så och att de dessutom inte ens vågar tala om det för sina väljare i rädsla för att förlora deras stöd?

Jag ska citera Jan Guillou, som fick mig att kika in till tidningen Tiden, varifrån bilden nedan är hämtad.

”Som 12-åring fick Jan Emanuel ­Johansson provsitta en av vår tids mest löjeväckande bilar, en italiensk Lamborghini i tvåmiljonersklassen. Då föddes en dröm. Det kan man kanske inte kritisera en 12-åring för.

Men vägen till en vit Lamborghini Gallardo Spyder blev inte bara finurlig utan också oroväckande tidstypisk. Första etappen var att vinna ‘Robinson’. Andra etappen var att exploatera den plötsliga berömmelsen för att bli invald i riksdagen. Tredje etappen var att exploatera riksdagsmannens samhälleliga prestige till att börja dribbla med privat vårdverksamhet, exempelvis Folkhemmet Integration AB som drev hem för ensamkommande flyktingbarn. Och slutligen kunde Jan Emanuel sälja sina olika vårdprojekt till riskkapitalister för närmare en kvarts miljard. Lamborghinin var i hamn, eller snarare i garage. I hamn var däremot en leksaksbåt av samma typ som bilen.

Detta vore inte mycket att säga om i fall Jan Emanuels politiska karriär gått via Moderaterna. Enligt moderat världsbild är det rätt och sunt att smarta klippare berikar sig på skattebetalarnas pengar, eller att man som politiker säljer sig till kapitalet, som Carl Bildt när han trodde att den politiska karriären var över.

Men nu är det så att Jan Emanuel fick sin politiska biljett av Socialdemokraterna. Och det var förre finansministern Pär Nuder som fixade affären med riskkapitalisterna, för en blygsam provision om 12 miljoner. Och när Jan Emanuel nu föga överraskande är misstänkt för smart skattefusk så heter hans ­advokat Thomas Bodström.”

Resten av Guillous text ser du här, och läs om socialdemokrater som har sålt sig till storkapitalet.

Min egen reflektion: socialismens idéer är döda inom Socialdemokratins elit. Och de dog för ganska länge sedan. Därför måste folket återerövra partiet eller låta det dö snarast!

Vilken metod är bäst? Återerövra eller låta det dö?

Eh, dum fråga faktiskt. Eliten har full kontroll över partiet och stoppar varje sund socialist i karriären, så hur ska partiet kunna återerövras?

Låt det dö! Snarast!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s