Kategorier

Arkiv

Internet som ”planeter”

Bild

från Vetenskapsbloggen.

Annonser

6 kommentarer on “Internet som ”planeter””

 1. kao skriver:

  …kallas också ‘ljusföroreningar’.

  Kao

  • skvitt skriver:

   Nej det är något annat: om astronomerna som har problem med konstljuset.
   Detta, däremot, handlar om Internet.

   Gå in på siten och kika, för det har du nog inte gjort när du missförstår detta.

   Kram!
   /Skvitt

   • kao skriver:

    Eh? Jaha. Jag ska göra det. Jag trodde att allt ljus på jorden som syns från rymden, var ljusföroreningar.

    Kram
    Kao

    • skvitt skriver:

     Ojdå!
     Nej, det är ljuset från rymden som astronomerna vill se. De vill däremot inte se det ljus som reflekteras tillbaka av atmosfären och som kommer från till exempel våra gatlyktor, neonskyltar och lägenheter.
     Det är därför de lokaliserar teleskopen till ensliga platser. Luften ska också vara torr och stabil utan turbulens, såsom till exempel i öknar. En fördel är det också med höga berg därför att luften är tunnare och därmed mer genomskinlig.

     Hawaii har goda astronomiska egenskaper på toppen av vulkanen Mauna Kea och Stilla havet omkring ger minimal turbulens. Och på berg i Peru har man byggt gigantiska teleskop, som det europeiska VLT (Very Large Telecope).

     Vassego, det var gratis undervisning 🙂

     Kram!
     /Skvitt

     • kao skriver:

      Tack för det.
      Men då fattar jag inte vad jag läste för länge sen, om ljusföroreningar. Att man FRÅN en omloppsbana mycket högt upp kan se ljus från främst Europa och stora delar av USA. Även Japan kunde man se, samt megastäderna i Asien (som små ljusprickar).

      Kram
      Kao

      • skvitt skriver:

       Det är samma sak, fast sett från andra hållet, från rymden. Men det är bara från jorden som de stör, till exempel astronomerna.

       Föroreningar är ju något som inte ska finnas eller vara där de är. Det artificiella ljuset ska ju egentligen inte finnas alls, medan till exempel radioaktivitet finns naturligt i marken och först när de radioaktiva ämnena utvinns ur berggrunden och koncentreras av människan uppstår problem med radioaktiv kontamination.

       Föroreningar brukar ju också medföra olika skador. Och det gör även konstgjort ljus. På människa har det påverkat enormt, men vi tycker i allmänhet att det bara är av godo. De flesta i alla fall. Vi bestämmer ju själva hur lång dagen ska vara, med den invändningen att till exempel en skiftarbetare kanske tycker att det beslutet har fattats över hans huvud och tvingats på honom av en girig arbetsgivare som inte vill att maskinerna ska stå stilla under natten till ingen nytta.

       Vad vi nog mer sällan reflekterar över är att vissa djur har förändrat dygnsrytm och beteende, särskilt runt och i städerna. Se bara på de insekter som gärna svärmar runt alla lyktor. Där ska de inte vara.
       Och de drar till sig fladdermössen, som därmed selekterar bort de insekter som starkast dras till lyktans sken. De som är mindre benägna till det klarar sig bättre och då rubbas den naturliga balansen mellan olika insektsarter. Hur påverkar det ekosystemen, sett utifrån att insekterna spelar en avsevärd roll i naturen på en hel del olika och inte tillfullo klarlagt sätt. Det är det alltså ingen som riktigt vet, bland annat därför att förändringen har pågått länge och successivt i lugnt tempo.

       Nattaktiva däggdjur börjar urbaniseras och fåglarnas nattsömn störs. Och människan; aldrig tidigare har väl sömnrubbningar och stress varit så utbrett som i dag, med alla dess följder.

       För astronomernas del betyder det att de inte kan bygga sina teleskop var som helst, men mänskligheten klarar sig förvisso bra även om nyfikenheten inte kan stillas obehindrat. Så ur den synpunkten är ljusföroreningarna ett civilisationens lyxproblem, till skillnad från alla andra problem och negativa konsekvenser som vi hellre bortser ifrån. För det gör vi ju. Ingen kom på tanken att tala om ljusförorening innan astronomerna uppmärksammade den.

       Kram!
       /Skvitt


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s