Kategorier

Arkiv

Tintin

Rasistisk serie eller

en serie som avslöjar vår rasism och vårt förtryck?

Tänk noga efter!

Är det andra folk som drabbas av serien eller är det vi europeer som tvingas stå med skammen?

Att gömma undan serien är att försöka dölja sanningen om vår egen rasism och det samhälle vi i dag har i västvärlden och som lever gott på stölderna från och förtrycket av andra folk och kulturer.

Det är en sanning vi aldrig får bortse ifrån.

Och om vi inte bortser från den så kan vi faktiskt förstå vårt välstånd och deras fattigdom.

Kontenta: Tintin är antirasistisk!

I dag är han en upplysningsman!

Att ta bort honom är bara ännu ett sätt att fortsätta med förtrycket av andra folk. Att censurera honom är att ge oss en smickrande bild av oss själva, eller att dölja den sanna bilden av oss!

Vi måste se oss själva i ansiktet, i spegeln, och konstatera att vi är, eller har varit, riktiga svin. Och på det har vi byggt vårt välstånd. Och på det har vi skapat Afrikas problem!

Läs även HEMIMAMMA.

Märkligt nog ifrågasätts inte KALLE ANKA, som glorifierar ett rent kolonialt USA-perspektiv. Men relevanta bilder på det kan man av märkliga skäl inte helt lätt finna genom Google. Vi äldre minns dock och kanske någon vill hjälpa mig att hitta en bra illustration på Walt Disney’s negerbilder där de illustreras med ett ben i hårkrullet.


12 kommentarer on “Tintin”

 1. kao skriver:

  Tycker hela debatten är skrattretande.
  Man kan ju inte skippa alla serietidningar och böcker från en tid då man sa på det viset, om negrer och plattfotade indiander, mattflygande araber, vattenpiprökande turkar och andra.

  Har man inte mer vett i skallen än att man under läsning för barnen, utan att förstöra storyn, kan förklara att vi vita inte visste bättre på den tiden.

  Kram // Kao

 2. portolanseglaren skriver:

  -Du har helt klart en poäng där, att vi sopar vår historia under mattan genom att ta bort Tintin. Vår självbild i Väst kan ha ändrats sen kolonialismens tid men vårt beteende har det inte: Afghanistan, Iran, Irak, Palestina: Överallt samma vi mot dom.
  -Sedan detta okunniga argument från bibliotekschefen: Barn är kritiklösa och därför är Tintin skadlig. Men det är ju just därför att barn är kritiklösa – öppna för allt, som Tintin INTE är skadlig. Vad barn ser är svarta och vita figurer i komiska situationer, de ser inte: Vita och ”Alla är negrer”. För att se ”negrer” krävs ett kulturellt tilllägg till bilden, ett något som kommer från samhället till tolkningen av bilden. Detta har ingenting som helst med barns kritiklöshet, öppenhet att göra. Rasismen föds inte i barnet genom bilden, rasismen föds ur den kulturella kontexten.
  -Jag läste TIntin redan som liten, jag och min bror älskade den. Ingen sa någonting till oss om serien, att den var si eller så. Det behövdes inte. Varken han eller jag är rasister, tvärtom avskyr vi bigotteri i alla former. Den kulturella kontexten vi växte upp i var inte rasistisk, och det är vad som avgör saken.
  -Men om man växer upp bland rasister? -Ja, inte fan spelar Tintin någon roll då, det är redan kört inför första bästa pakistanska reklamutdelare i trappan.

  • skvitt skriver:

   Kanske var det första klass som vi hade en bok om världen. Kan det ha varit Folkskolans läsebok?
   Hur som helst avbildades de svarta i Afrika på samma sätt som i Tintin och i håret hade de en benbit á la hundbenmodell.
   Kineser hade koniska halmhattar på huvudet, sneda ögon och utstående tänder.
   Indianer var krigsmålade och bar höftskynke.

   DET var undervisning, det. Och den bilden bar jag med mig i flera år, men tynade småningom bort vartefter realistiska bilder kom mig till del, via dagstidningar och TV, men senare även böcker.

   Blev jag rasist av all denna matning av rasism? Svar: NEJ!

   I dag talas det om rasism, men så var det inte då. Alltså bör barn stå mycket bättre rustade i dag då med egna ögon ser andra folk dagligen, kanske till och med har lekkamrater av annat ursprung.

   Med andra ord kan censur av gamla böcker och tidningar bara leda till en sak, förnekelse av den tidens rasistiska grundsyn. Det är värre!

   Censur är alltid skadlig, men givetvis ska vi inte för den skull ge onödigt utrymme åt dagens rasister. Och i den mån de kommer till tals ska de bemötas med sakliga argument, som ju med lätthet slår sönder deras påståenden.

   /Skvitt

 3. HEMIMAMMA skriver:

  Mycket bra poäng!

  Hemikram

 4. sussispolitik skriver:

  Bra Skvitts !
  Ska vi nu ta bort all gammal musik också..? Kanske för att den handlar om något så omodernt som kärlek mellan henne och honom ? Eller för att den handlar om bilar utan avgasrening…?
  Sedan är det väl bäst vi tar bort historieböcker där det står om gladioatorer, hängning och gaskamrar….?
  Den här idén om att ta bort Tintin är ju löjlig !
  Kram.

 5. Sugel skriver:

  Under skandinavernas ledning utför chilenska arbetslag själva monteringsarbetet. Bygget av dammvallen står dock inhemska företag för. Dygnet runt lägger de lager på lager av betong. I maj 1997 ska kraftverket stå färdigt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s