Kategorier

Arkiv

Då njöt de utförsäkrade av lyxen!

Och de åt och smörjde kråset

Till förrätt serverades bland annat halstrad pilgrimsmussla med kalixlöjrom, rökt ankbröst, ankleverterrin och lättbakad ­röding med citronpudding och nobisdressing. Varmrätten bestod bland annat av halstrad hälleflundra och grillad oxfilé.

Till dessert bjöds de på minibrownie med mörk romtryffel och hallon, fruktspett med karamelliserade nötter och citron- och färskmousse med hallon­swirl och småkakor. Spriten gick på sextioåttatusen spänn.

Gissa om de var nöjda och belåtna, särskilt som de slapp att betala kalaset själva.

Det var ju staten som bjöd dem, alltså vi skattebetalare.

Nä, nu ljög som en häst travar.

Det var ju inte de utförsäkrade som för en gångs skull fick äta gott. Det var ju bara sådana där som redan har det bra och kanske rent av oförskämt bra, men de åt gott i varje fall och de behövde inte ens betala för det. De åt på vår bekostnad.

”Raaaap!”, sa de, om det möjlgen var deras sätt att säga ”tack” till oss.

Mer.

Källa.

Källa.


15 kommentarer on “Då njöt de utförsäkrade av lyxen!”

 1. Svante skriver:

  Kan man tänka sig jag blir inte ens hungrig av den menyn.
  Svante

  • skvitt skriver:

   Det är väl kostnaden som avskräcker, kan tänka.
   /Skvitt

   • Svante skriver:

    Nej inte kostnaden utan minnet av farmors söndagsmiddagar jag var tungen att delta i när jag var barn.
    Svante

    • skvitt skriver:

     Jasså, du fick äta dig led på halstrad pilgrimsmussla med kalixlöjrom, rökt ankbröst, ankleverterrin och lättbakad ­röding med citronpudding och nobisdressing, halstrad hälleflundra och grillad oxfilé.
     Och till dessert bjöd hon på minibrownie med mörk romtryffel och hallon, fruktspett med karamelliserade nötter och citron- och färskmousse med hallon­swirl och småkakor.

     Jo, jo, en del …

     Men så kommer jag att tänka på luffarna som brukade stöta samman i olika vägskäl runt om i landet. De gick ju runt i bygderna och tiggde mat.
     Den ene blev bara magrare för var gång de sågs och den välnärde frågade hur det kom sig.

     ”Nä, bönderna ger mig inget att äta, så enkelt är det!”
     ”Gör som jag! Ställ dig utanför stugorna och låtsas äta på koskit! Då brukar de ropa mig till sig och förbarma sig över mig och bjuda på mat. Ibland blir det till och med fläsk!”
     ”Jasså! Tack för tipset!”

     De skiljdes åt. Och de möttes igen. Som vanligt.
     Och den magre var ännu magrare än förut.

     ”Hur är det fatt? Har du glömt mitt råd?”
     ”Närå! Gjorde som du sa!”
     ”Ja, men …”
     ”Funka inte!”
     ”Jasså, vadå?”
     ”Nä, jag låtsas äta på torr komocka. Då öppnas vanligen fönstren och bonnmororna kikar ut och ropar till mig: ‘Stå inte där och käka torr koskit! Gå till lagår’n så får du färsk!’ ”

     Olika falla ödets lotter!

     /Skvitt

 2. kao skriver:

  Blir så förbannad på (inte avundsjuk!) att vissa ska smörja kråset för miljoner, när det finns så många utförsäkrade och sjuka och arbetslösa som behöver stöttas!

  Samma med den jävla sänkta restaurangmomsen som bara gynnat krogägarna. I.a.f har inte jag sett att några priser sänkts eller att nyanställningar
  blivit av. Jo! Mac Donalds har tydligen anställt några underbetaloda ungdomar extra.

  Hur bakvänt man tänker i denna slask-regering är ofattbart. Vad är det de vill, egentligen? Och hur kan de alls ha väljare som inte ser längre än näsan räcker? Dvs ner i sin egen plånbok?

  Kram
  Kao

  • skvitt skriver:

   Det är redan bevisat att momssänkningen på krogen inte gett särskilt många nya jobb och de jobb det har gett är alltså de för samhället allra mest kostsamma jobb helt i en klass för sig.

   Men ändå tycker jag att det var ett steg i rätt riktning. ALL moms borde bort för den drabbar låginkomsttagarna mest. Antag att en person har en nettoinkomst som bara precis räcker för den nödvändigaste konsumtionen. Då betalar den personen utöver den ordinarie skatten 25% extra på sin nettoinkomst bara i moms.
   En person med 10ggr högre nettoinkomst, som snålar så mycket att den inte gör av med mera i konsumtion än den nyss nämnde och spar resten av pengarna, den betalar då bara 2,5% extra i skatt på nettoinkomsten.
   Alltså: bort med momsen helt!

   Kram!
   /Skvitt

 3. kao skriver:

  ”Bort med moms på maten”, var en slogan vänstern hade (även i en pjäs där man tvingade Gunnar Sträng att säga det om och om igen).

  Klart man ska ta bort moms på maten i livsmedelsbutikerna, men INTE på restaurangmaten. Det gynnar ingen fattig, som ändå inte har råd att gå ut och äta. Varken med eller utan moms.

  Kram
  Kao

  • skvitt skriver:

   E de inte bara enklare att rakt av göra revolution istället för att försöka fila på kapitalismens alla orättvisor, lite här och lite där och ständigt vara alert på att åtgärda varje ny orättvisa som kapitalet skapar?

   Kamp!
   /Skvitt

 4. kao skriver:

  Jag tog din bild av Baronen och skrev lite om honom i ett inlägg….;-)

  Kram//Kao

 5. kao skriver:

  Klart det fanns förutsättningar att göra en revolution då plan/marknadsekonomin vi hade i Sverige alltmer lutade åt enbart marknadsekonomi. När jag var 20 var jag anarkist en kort tid, med i SAC, Syndikalisternas fackförbund utan rätt att förhandla, men blev sen vänster när jag fattade att ett anarkistiskt samhälle är både farligt och snurrigt. Alla tänker ju inte lika och var skulle vi då göra av dem? Hugga huvudet av dem? Jag hade mina inre kval och begrep att anarki inte var nåt för mej.

  Kram
  Kao

  • skvitt skriver:

   Anarkismen har jag aldrig fått riktigt kläm på. Det beror mest på ointresse från min sida. Marxismen är så klar i sig att anarkismen så att säga blir ointressant.
   Lenin har ju polemiserat mot anarkisterna så det räcker.

   ”Anarkism” är ju ett grekiskt ord, eller snarare ordsammansättning och betyder ”utan härskare”. Så långt är ju anarkismen helt förenlig med kommunismen.

   Men när den avvisar varje tanke på politiska organisationer så slår den ju egentligen ihjäl sig själv 🙂 !

   Ska man skapa ett samhälle efter Proudhons idéer så tycker jag att det bara leder till sin motsats, att härskare genast kastar sig upp i maktpositioner. Enligt honom ska ju samhället spontant organisera sig politiskt och det vet vi ju vad det i så fall blir av det hela.

   Proudhons idéer är fulla av motsägelser och jag vet banne mig inte hur han har kunnat få anhängare. De måste vara totalt förvirrade.

   Kropotkin, en av anarkismens tänkare och adelsman, sågar den i och för sig borgerlige filosofen Hegels mest geniala beskrivning av de krafter som driver samhällsutvecklingen framåt, dialektiken – motsatsernas kamp och motsatsernas enhet. Det som Marx bygger vidare på. Det Hegel gör är ju att sätta kapitalismen som det högsta samhälleliga utvecklingsstadiet och det slutgiltiga stadiet. Marx, däremot, sätter ju det klasslösa samhället som det högsta stadiet av samhällsutveckling.

   Anarkisten Bakunin, även han en adelsman, påverkade faktiskt Marx med sin kritik. Och när Sovjetunionen utvecklades (efter Bakunins död) blev han ju faktiskt sannspådd, i det att han hade sagt att ett socialistiskt bygge innan staten avskaffas leder till en enorm byråkrati. Onekligen framsynt!

   Att Sovjetunionens utveckling gick snett är inte Marxs filosofis fel. Det är nog snarare Stalins fel.

   Kram!
   /Skvitt

 6. kao skriver:

  Anarki är en mycket bra form i teorin, men pga allas våra olikheter och att andra anser sej vara värda mer än andra, både ekonomiskt, fysiskt och kulturellt, så skulle det bli totalkaos. Jag skulle inte vilja leva i ett anarkistiskt samhälle. Om alla VERKLIGEN hade samma mått av empati och vilja att göra det bästa för sin nästa, så skulle det kanske fungera. Men det finns alltid nån pamp som vill bestämma. Det finns hundratals frågor att ställa som kräver ett godtagbart svar för att övertyga mej om att anarkin skulle funka.

  Men tack för upplysningarna, intressant att läsa.

  Kram//Kao


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s