Kategorier

Arkiv

De arga och modiga

De finns, som hopp för framtiden

Rubriken som jag har till mitt inlägg, den hade även helahälsingland.se i sin ledare.

Att jag hittade dit berodde uteslutande på Svante.

Tack, Svante!

Tidningen skriver:

”Femton nazister på Brotorget bland bakluckeloppisar och glassätande barn kan verka nog så skrämmande. Demokratiska krafter ska hålla ett vakande öga på dem, självklart. 
Men när tre 17-åriga tjejer lyckas skrämma iväg dem hem till Dalarna så är det upp till bevis för resten av Bollnäsborna

Att göra gemensam sak med ungdomarna den 25 augusti bör vara en självklarhet för varje anständig medborgare.

Det kan tyckas att en enstaka manifestation inte gör någon skillnad. Men det har visat sig att om vi inte debatterar, omhuldar och vårdar, vrider och vänder på våra värderingar och självklara rättigheter, så finns det alltid krafter beredda att rasera, utnyttja och trakassera.”

Nu får man ju hoppas att vi börjar med att ifrågasätta även moderazisterna! Alltså de som går under flera olika namn och slogans: ”Moderaterna”, ”De nya Moderaterna”, ”Det nya arbetarpartiet”. De är ju trots allt mycket farligare. Och det beror ju på deras stora inflytande. De sitter och samregerar med Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna och innehar genom den Alliansen regeringsmakten.

Det är moderazisterna som styr.

Övriga partier inom Alliansen är bara betydelselösa stödpartier som genom sin uppslutning har avslöjat sig själva som antidemokrater.

Å andra sidan är det väl bara de historielösa som inte vet att Centerpartiet på den tid det kallade sig Bondeförbundet var det parti som mest omhuldade herr Adolf Hitler och hans parti, tätt följt av Moderaternas föregångare, Högerpartiet.

Folkpartiet hade en imponerande rakryggad inställning och Kristdemokraterna fanns inte på den tiden, men har uppstått ur riktningar som inget hade att kritisera nazisterna för.

Så ser Alliansen ut!

Det är deras historiska rötter.

Och tyvärr kommer inte heller Socialdemokratin undan min kritik i det att de faktiskt också ställde sig välvilliga till den tyska nazismen då det begav sig. I sanningens namn fanns dock både kritiker och sympatisörer till nazisterna inom det socialdemokratiska partiet, men kontenta av det blev att kritikerna tystades. De som var alltför högljudda kritiker till Hitler blev liksom kommunisterna inspärrade i läger under andra världskriget. Jag har själv träffat en av dem som satt i Öxnereds läger.

De här lägren är en del av den svenska historien som är fullständigt nedtystad.

”Arbetslägret i Öxnered – En bild inifrån

Föredrag av f.d. EU parlamentarikern Jonas Sjöstedt   
 
”Masthugget – Moskva – Madrid” – är namnet på Jonas Sjösteds nya bok som utkommer på Carlsson Bokförlag och presenteras på Vänersborgs museum 12 mars. Boken bygger till stora delar på intervjuer med bl.a. Bengt och Greta Segersson, politiskt aktiva på vänsterkanten under åren kring andra världskriget. Särskilt intressant för vänersborgsområdet är bokens skildringar om livet på ett av de svenska militära arbetskompanierna – 60:e Arbetskompaniet L 17 vid Öxnered. 
 
Under början av andra världskriget sågs ett allt för uttalat vänsterengagemang som en säkerhetsrisk av svenska myndigheter. Som ett led i landets säkerhetspolitik internerades därför ett förhållandevis stort antal personer med hänvisning till rikets säkerhet. Ett flertal av dessa interneringsläger var militära arbetskompanier för värnpliktiga. Av landets totalt åtta militära läger upprättades ett på Karlsro, vid Öxnered, hösten 1941. Lägret var ett av de tre s.k. ”Barbarossalägren” vilket öppnades vid tiden för Tysklands anfall på Sovjetunionen.” /Vänersborgs Museum 
 

Obs!

 
När Tage Erlander utfrågades om dessa läger, strax före sin död, förnekade han all kännedom om dessa läger! Ändå var han djupt insyltad i allt vad som skedde i andra världskrigets Sverige. Och denne Ljugarjöns med sin folkliga och skenheliga mask påklistrad
var en veritabel rasist som ju också är något man talar så tyst om att en viskning i jämförelse är rent öronbedövande. Han tog ju tillsammans med Gustav Möller initiativ till registreringen av så kallade ”tattare” 1942, uppenbarligen inspirerad av rashygieniska tankar som faktiskt inte har sitt ursprung i nazismen utan har svenska rötter.
 
 
De modiga, det var de som höjde sina röster och som Helahälsingland.se skriver om, men de modiga var även de som sa ifrån under kriget och belönades med inspärrning i den dåvarande samlingsregeringens läger, som alltså Tage Erlander påstår sig inte ha en susning om existensen av. Spåren ska ju sopas undan, vilket denna länk är ett tydligt och talade exempel på: Interneringsläger i Sverige under andra världskriget – Wikipedia.
Om länken hade fungerat kunde man även ha läst om arbetslägret i Storlien.
 
 
Helahälsingland.se skriver vidare: ”Inte är det femton nazister från Dalarna som skrämmer. Eller de tolv som röstade på Svenskarnas parti från Gävleborgs län i senaste riksdagsvalet.”
 
 
Det är alldeles riktigt! Det är inte de som skrämmer. Det är moderazisterna och deras Allians som skrämmer tillsammans med det socialdemokratiska partiet.
 
 
Till sist återger jag Svantes kommentar till artikeln:
”Någon skrev massinvandring, och detta är inte med sanningen överensstämmande. I Afrika förekommer massinvandring på grund av krig, och annat elände. Sverige tar bara emot en liten del av dessa nödställda människor. Tyvärr slipper det igenom en del lycksökande kriminella när myndigheterna försöker sålla i ansökningarna. Jag tror inte att invandringen kostar så mycket som vissa vill göra gällande. Vi har t.ex. Statliga Verk, som blåser oss skattebetalare på enorma belopp ta det senaste med Tillväxtverket, som fått växa till utan att många med mig inte ens visste om att det fanns.
Svante”
 

– – –

 
 
AB

5 kommentarer on “De arga och modiga”

 1. Svante skriver:


  Denna tycker jag passar här, läs gärna texten om visan.
  Svante

  • skvitt skriver:

   Jag hörde visan redan som barn, innan jag förstod vad den handlade om. Minns jag rätt så var det mina föräldrar som berättade för mig vad den gick ut på, men TV visade Karl Gerhard när han stod på scen och sjung den och kanske var det TV som förklarade för mig.

   När jag blev lite äldre började jag bli allt mer insatt i vår historia och även i det samhälle som var mitt. Jag blev snabbt något av en kommunist utan att egentligen veta om det. Men medvetenheten smög sig på och redan i yngre tonåren insåg jag att kommunismen var det enda rätta.

   Jag som alla andra dränktes i antikommunistisk propaganda, vilket ledde till att jag kritiskt granskade min egen uppfattning, men av det blev jag bara ännu mera övertygad kommunist och började läsa filosofin bakom, samt studera den historia som drev fram den kommunistiska idén.

   Med den kunskap jag har märker jag hela tiden att människor kritiserar både kommunismen och Karl Marx utan att veta ett dyft om vad de talar om. Särskilt lite vet folk om Karl Marx. Det märks så tydligt när de påstår att han ville skapa ett utopiskt samhälle.Var får folk sådana uppfattningar ifrån, egentligen.
   Och varför läser de inte på innan de börjar orera?

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Den_%C3%B6k%C3%A4nda_h%C3%A4sten_fr%C3%A5n_Troja

   Här hela texten, skriven av Karl Gerhard:

   Allting går igen ur tidens grums och mögel
   dyker upp ett skrämmande fantom.
   Även Grekland hade sina Wandervögel
   fostrade i Sparta och i Rom.
   Ur seklers skuggor ur årtusens damm
   ett mystiskt spöke i nutiden glider fram.

   Det är den ökända hästen från Troja
   moderniserad till femte kolonn.
   Majoren Quisling är en papegoja
   som imiterar så gott han har förstånn.
   Vi äro synbart blott fredliga pågar
   med grekisk rakborste uti vår hatt
   men i ett huj dra vi fram våra bågar
   och storma Troja från insidan ”by natt.”
   Ty det Europa som högljutt hörs hoja
   att makt är rätt har nu fått sin symbol.
   Det är den ökända hästen från Troja
   som alltjämt spelar sin gamla hjälteroll.

   Bland de vilda hästar som har galopperat
   på fru Clios rännarbana är
   den trojanska hästen som sig minst generat
   för att lyfta svansen här och där.
   I världsmanegen politikerna
   som dumma Augustar står i parad – hurra!

   Det är den ökända hästen från Troja,
   som sluppit ut ur historiens stall.
   I ryttargången sig statsmännen oja –
   en del ha socker i fickorna ifall
   att hästen skulle va´ möjlig att tämja –
   det är en högst neutral politik.
   Vi svenskar umgås med kraken i sämja,
   han går numera i reguljär trafik.
   I vissa tidningar säger man: ”Nå ja,
   på rätt vi håller – men helst på rätt häst.”
   Och för den ökända hästen från Troja
   står odds i dessa dagar onekligen bäst.

   Där Akilles fann terrängen ändå ”lavre”
   skena hästen in med stor succé,
   ty han börja längta efter att få le Havre
   innan han blev inställd på musée.
   Men femte ben rusa hästen åstad,
   om jag ej feltolkar grekernas Iliad.

   Så av den ökända hästen från Troja
   drogs Marskalk Fochs gamla vagn till Berlin.
   Till fots gick ledaren på ”Avenoja”
   de l´Opera – och kom fram till Invali´n.
   Han sa god dag till Napoleon Boná –
   som lär ha vänt sig i sin sarkofag
   och frågat: ”Tänker monsieur ´Rubiconna´
   och gå på vattnet? Det kunde inte jag.”
   Då svara Adolf: ”Tja, utan att skoja,
   det är ej jag som ta´t in denna by.
   Det är den ökända hästen från Troja,
   som just nu släcker sin törst uti Vichy.”

   Under Gustaf Adolfs och Kung Karols dagar
   stredo svenskarna i eld och köld.
   Svea Rike styrdes efter egna lagar
   och ett lejon bar det i sin sköld.
   En igelkott bli´t symbol för vårt lann´-
   men jag vet en som är mer aktuell och sann.

   Det är den ökända hästen från Troja,
   en av demokraterna sadlad och skodd.
   En samlingskrake för slott och koja,
   med stora skygglappar, rädd att bli beglodd.
   Vårt gamla lejon blev fort pensionerat
   när ”Hesa Fredrik” för första gång tjöt.
   Av Bagge blev det till får ondulerat,
   det utav Rütger fick essen, stackars nöt.
   Men har det snart ej gått upp för de loja
   i hela världen – båd´ fattig och pamp –
   att det är den ökända hästen från Troja,
   som hela tiden har kallats för MIN KAMP.

   /Skvitt

 2. suttecity skriver:

  22:a plats på Growing blogg kl 14:13 idag 3/8 🙂
  Trevlig helg!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s