Kategorier

Arkiv

Skvitt kommenterar

HEMIMAMMA

skrev ett inlägg som jag rebloggade i mitt senaste inlägg.

Och så kom jag på att jag ville lägga till två ord och ett kolon, ”Skvitt kommenterar:”

Men det gick inte, eller jo, gick gjorde det, men alla styckeindelningar bara försvann. Och hur jag än försökte så blev det bara en enda sammanhängande text. Jag hatar sådant och vill inte framstå som de jag anser vara helt obildade och inte kan dela upp i stycken det de skriver. En del glömmer ju till och med bort vartenda skiljetecken!

Så här blev det:

Och jag blev så besviken. Här måste finnas en bugg i WordPress, helt enkelt.

Nu till min kommentar (här något redigerad), som ni inte behöver läsa om ni redan har läst den hos HEMIMAMMA.

“En botad patient är en förlorad kund!”, för att översätta bildtexten. Och det är inget märkligt med det. Produktionskapitalismen måste få avsättning för sina produkter. Så är det i alla branscher.

Knepen är många.

Glödlampan på brandstationen Livermore-Pleasanton Fire Department på East Avenue, Livermore, Kalifornien, USA har lyst i åtminstone 110 år och har endast stängts av ett fåtal gånger. Den har tagits upp i Guinness rekordbok. Den används som bevis för att det finns ett inbyggt åldrande som gör att produkter går sönder snabbare än nödvändigt och fler exemplar kan säljas och detta gäller alltså inte bara nyare glödlampor.

“Hundraårslampan”, som den kallas, omnämndes i ett TV-program för några månader sedan.

I samma program nämndes också en kartell som övervakar att en glödlampa inte får lysa längre än 1000 timmar. Detta gällde för de lampor som vi är vana vid innan lågenergi-lamporna lanserades. De senare är ju som bekant väldigt dyra och det påstås att de i gengäld håller mycket längre, men som säkert alla har märkt är deras livstid långt sämre än vad som anges på förpackningarna. Min erfarenhet säger mig att de brinner kortare tid än de gamla traditionella lamporna, trots det höga priset och trots att de gamla hade ett inbyggt åldrande!

Samma TV-program visade att våra skrivare har ett chip som gör att skrivaren “går sönder” efter ett visst antal utskrifter. TV-teamet lämnade in en sådan skrivare men fick veta att det kostade mer att “laga” den än att köpa en ny.

Därefter lämnade de skrivaren till en utomstående teknisk expert som plockade bort chipet och då fungerade skrivaren klanderfritt!

Programmet tog även upp att tillverkare hela tiden byter modeller och att vi är svaga för “det senaste” och därmed överkonsumerar vi. Känns det igen?

Ofta är det bara designen som ändras.

I TV-programmet konstateras att utan denna överkonsumtion skulle produktionskapaciteten vida överskrida vårt behov av nya produkter och företagens försäljning och vinster skulle sjunka drastiskt, med konkurser som följd.

Vad hette programmet och vilken kanal gick det på? Kanske någon som vet?

Man passade på att nämna en film som gjordes, i Hollywood (sic!) tror jag och antagligen på 50-talet. Jag såg den själv på TV på 60-talet och minns den till vissa delar ganska gott än. Filmen handlade om en kemist som uppfann en tråd som aldrig kunde gå av. Man skapade tyg av tråden och av tyget skapade man kläder som inte kunde slitas ut.
Hur gick det sen – i filmen alltså? Jo, industrin stoppade tråden från att komma ut på marknaden, så klart.

Filmen hade viss verklighetsförankring. Det var nämligen så att när de första nylonstrumporna kom så var de alldeles för hållbara. Kemisterna som hade tagit fram nylon tvingades att ändra på kemin så att nylon inte blev lika hållbart! Och därefter gick ju maskorna på nylonstrumporna titt som tätt, försäljningen sköt i höjden, för vilken kvinna kunde visa sig med strumpor som en maska hade gått på?

Viss teknisk utveckling går så snabbt att vi bara för den sakens skull faktiskt kastar prylar som fungerar. Exempel är datorer och mobiltelefoner. Men det är undantag.
Fast även när det gäller dessa produkter finns ju “gå-sönder-mekanismer” inbyggda. I iPhone sitter batterier med mycket begränsad hållbarhet.
I nr 6/2012 av National Geographic nämns i förbifarten i artikeln “Hongkong i Kinas skugga” om en pakistanier som säljer engångsmobiler som bara håller i 14 dagar.
Och Microsoft lanserar det ena operativsystemet efter det andra och varje gång krävs mer resurser av datorerna för att över huvud taget kunna fungera. Varför?

Engångsprylar finns ju en hel uppsjö av, så jag blev inte så förvånad över engångsmobiler när jag läste om dem. Bic-pennor, Bic-tändare, Bic-rakhyvlar och så vidare, är ju välkända exempel. Och det är inte bara Bic som gör sådana engångsprylar.

Och så finns det ju engångskameror, vars marknad dock har krymt sedan digitalkameran lanserades.

När jag tänker efter när det gäller engångstelefonerna, så förstår jag att de måste vara extremt billiga för att folk ska köpa dem. Och vad är det som gör att de bara fungerar i 14 dagar? Det är väl batteriet som inte kan laddas upp igen och inte heller bytas. Eller kanske det är så att att de fungerar som telefoner med kontantkort, men med den skillnaden att det inte går att köpa till en kod att ladda upp telefonen med mera pengar att ringa för? Tidningen skrev tyvärr inget om den saken.

Hur som är ju ändå frågan: hur länge skulle telefonen egentligen KUNNA fungera, till samma pris?

MEN!

Den här kapitalistiska metoden att pracka på oss sådant som inte håller som det skulle kunna göra, det skapar miljöförstöring som är helt onödig.
När det gäller läkemedelsindustrin skapar det också onödigt lidande om folk inte botas!

OCH!

Schizofreni; är det verkligen inte möjligt att bota denna så fruktansvärt handikappande sjukdom? Om man verkligen vill, alltså! Nya läkemedel kommer hela tiden, men de är inte stort bättre än de som kom redan på 50- och 60-talen. Däremot kostar de avsevärt mycket, många gånger mera. Ja, just det, mycket mera!
Ett exempel: Risperdal Consta á 2 226,50 kronor, att jämföra med Cisordinol á 55,70 per dos!

Läkarna skriver ut dessa moderna mediciner! Man kan ju fråga sig varför, då de inte är ett dugg bättre enligt vän med psykiatrisk profession sedan många år.

KAPITALISMEN är ett skandalöst och obarmhärtigt samhällssystem med oräkneliga liv och ofattbart mänskligt lidande på sitt samvete. Med försåtlig propaganda och lögner jämför den sig med kommunismen och framställer sig som ett bättre system. Och man jämför med Sovjetunionen, varmed man legitimerar Sovjet och andra länder som har framställt sig som kommunistiska. Men så har det ju aldrig varit. Världen har ännu inte sett någon kommunism! Men så lyder propagandan från såväl väst som från öst på den tiden det begav sig.

Sovjetunionen och östtaterna har mycket skit att stå till svars för, men trots det är det intet om man jämför med vad kapitalismen har skördat i offer!

AVSLUTNINGSVIS: rebloggar och delar på FB.

Kram!

/Skvitt

 

Läs gärna Reklam på pissoaren.

Uppdaterat

Min vän inom psykiatrin har läst mitt inlägg och vill att jag gör ett tillägg om de nya medicinerna som ska dämpa symptomen vid psykossjukdomar, dit schizofreni hör.

I samma takt som de nya och mycket dyrare medicinerna har tagit över inom psykossjukvården har vårdtiderna inom slutenvården ökat och våldssituationer har ökat i frekvens. Till råga på allt så vägrar patienterna oftare nu än förr att ta sina mediciner på grund av de biverkningar de har och som enligt läkemedelstillverkarnas påstående ska vara lindrigare än de gamla medicinerna hade.

Hos HEMIMAMMA hittade jag denna video:Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s