Kategorier

Arkiv

Att hitta de som flyttat från Bloggspace

Bloggspace ligger nere

Först:

Kort om varför jag engagerar mig i Bloggspace-bloggarnas öde.

Liksom många andra började Skvitt blogga på Aftonbladet blogg.

Förra året meddelade dock Aftonbladet sina bloggare att de skulle stänga ned sin bloggfunktion. Information gick ut till bloggarna hur de skulle göra för att exportera sina bloggar till annan portal. Många valde precis som jag att exportera till WordPress, medan andra valde andra portaler. Tyvärr var det även de som slutade att blogga.

Många, kanske de flesta, var besvikna på Aftonbladet och det är ju lätt att förstå. Men Aftonbladet gav dock sina bloggare en chans att gå vidare.

Ett problem var att hitta sina bloggvänner i förskingringen. Men många passade på att berätta vart de gick innan Aftonbladet blogg stängde ned. På så vis gick det att upprätthålla en kontinuitet i bloggandet och behålla sina trogna läsare trots flytt till annan portal, men även att fortsatt ha kontakt med bloggvännerna.

FGGGMF skapade olika möjligheter för gamla AB-bloggare att hitta varandra, vilket var en enastående bedrift och han är väl värd all heder för detta.

Se här vad han skapade:

AB inläggs feed

AB inläggs Websida

AB kommentars feed

AB kommentars Websida

Och en annan startade Mumlans forum

Aftonbladets bloggare togs inte på sängen. Men många blev besvikna på Aftonbladet. De flesta gick dock vidare utan att känna att skadan var förödande även om det var en skada, för så kände säkert alla. Det handlade om mycket mera än att bara lära sig att hantera sin blogg på en främmande portal och här var ju förutsättningarna olika från person till person.

Aftonbladets bloggare fick dock hjälp med instruktioner och de fick framför allt en förvarning och därmed en ärlig chans att etablera sig på en annan bloggportal. Men det gäller inte de som nu har haft sin blogg på Bloggspace. Över en natt och utan förvarning var deras bloggar oåtkomliga både för bloggarna själva och för deras läsare.

Många har säkert redan upptäckt detta; det så tragiska som har hänt alla som bloggade på portalen och alla de som troget  har följt blogg-skribenterna på Bloggspace.

Jag har skrivit om det tidigare och jag har uppmanat alla att sprida det på sina egna bloggar. Och det är viktigt att alla som fortsätter att blogga på andra portaler hittas av sina forna läsare trots portalbyte utan föregående varning.

En fråga är ju varför Bloggspace inte har gjort som Aftonbladet gjorde. Svaret är att Bloggspace inte har betalat för sin domän. Det är väl inte alltför spekulativt att tro att de har ekonomiska problem och kanske har gått i konkurs. Den som vet mera är välkommen att upplysa om saken.

Den finstilta texten i bilden ovan lyder som följer:
Skapad

Här visas datumet då domännamnet registrerades. Domänen kan ha bytt innehavare sedan dess.

Senast ändrad
Här visas datumet då den senaste ändringen kring domänen skedde i .SE:s register. Ändringen kan till exempel vara att man bytt registrar, namnserver, innehavare eller kontakter.

Förfallodatum
Ett domännamn kan registreras med en period mellan 12-120 månader. Förfallodatum som visas i sökresultatet är det datum då den innevarande registreringsperioden förfaller. .SE använder dock så kallat effektivt förfallodatum vilket i praktiken innebär att domännamnet förfallet först den 1:a i månaden efter det datum som visas här.

Deaktiveringsdatum
Om registreringsavgiften inte betalas i tid deaktiveras domännamnet på detta datum. Det innebär att domänen slutar fungera på Internet, men det är fortfarande registrerat på samma innehavare i .SE:s register. Fram till avregistreringsdatumet kan innehavaren fortfarande återta domännamnet och förnya sin registrering.

Avregistreringsdatum
Om innehavaren inte återtar domännamnet efter att det har deaktiverats så avregistreras innehavaren på detta datum. Domännamnet placeras då i karantän hos .SE fram till datumet för dess frisläppande.

Datum för frisläppande
På detta datum släpps domännamnet fritt och kan registreras av en ny innehavare. Det sker tidigast klockan 04.00 UTC (svensk tid klockan 05.00 vintertid, och klockan 06.00 under sommartid) på detta datum. ”

Här är mina tidigare inlägg om saken:

Bloggspace.se ligger nere!

Till alla som bloggat på Bloggspace.se eller följt deras bloggar

Apropå bloggportaler

Här diskuteras Bloggspace!

(Obs, se även bilden nedan! Cachad kopia tycks inte fungera längre.)

Jag har fått en mängd kommentarer till mina inlägg (mest i detta): 

thisismyblackbox: Bra att du sprider det här, har undrat varför det inte går att komma in på en del bloggar, nu förstår jag varför. Synd för de drabbade.” och i vissa fall har jag fått frågor och även kunnat ge några svar.

Här redovisar jag de viktigaste:

jenny: Ingen mer än att jag saknar mina bloggvänner!

Jag svarar (och det är kanske mitt bästa råd):

Ett tips.
Om dina bloggvänner har startat upp nya bloggar kan du hitta dem genom att söka på olika sannolika ord.
Mest sannolikt är att de har döpt sina bloggar till samma namn som de hade på Bloggspace. Se om samma namn dyker upp men med något annat i slutet på webbadressen än .bloggspace.se.

Tips två.
Sök tre-fyra ord som är typiska för en av dina bloggvänner som du söker.
Antag att vännen bor på en liten ort och brukar skriva ut ortnamnet, till exempel Åre. Vännen kanske bloggar om matrecept. Kanske har den en hund, till exempel en collie som heter Ludde och som vännen ofta skriver om. Skriv då i Googles sökfält: “åre+recept+collie+ludde”. Rimligen bör detta ge en träff, som i just detta exempel ser ut så här:
https://www.google.se/search?rlz=1C1ASUT_svSE431SE431&sugexp=chrome,mod=19&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=%22%C3%A5re%2Brecept%2Bcollie%2Bludde%22!

Kolla igenom länkarna!
Upprepa för varje blogg du söker.”

Lnilsson:
lnilsson hette jag på Bloggspace… Så jädra tråkigt! Finns det någon möjlighet att få med det gamla till ny blogg?

Jag svarade:

”Ja, men bara om funktionen ‘Exportera’ finns i Bloggspace OCH om de startar upp portalen igen så det går att komma in i redigeringsläget. Annars måste inlägg för inlägg kopieras var och ett för sig och man man måste stå ut med att gå via webbcashen för varje nytt avsnitt som ska kopieras.”

Några har berättat vart de har tagit vägen, medan andra bara skriver vad bloggen hette:

AnnaHejsan! http://purrforpeace.bloggspace.se här, söker sina gamla bloggspacevänner! Nya bloggen: http://strangebutproud.blogspot.se

Hör gärna av er om ni ser detta – jag saknar er!”

Barbro Nilsson: ”Hej – jag är Nyckelpigan på Bloggspace och har nu fortsatt mitt bloggande på http://babbelrummet.wordpress.com/ … så välkommen dit alla gamla och nya bloggvänner.”

Celia Sager: ”Här är jag! Boris/ Celia: http://borisyork.petphotography.yuku.com/messages/inbox

Charlotta: ”Min blogg hette : Very important wife in Paris och jag finns nu på http://expatwifeinparis.blogspot.se/

Louise: ”Jag hade “Tankerum” på bloggspace. Både Ingrid och Monica har varit mina bloggvänner.
Jag finns nu på “I mitt tankerum” på wordpress. http://imitttankerum.wordpress.com/
Och så finns ju Facebook förstås, för den rena kontakten. Men skrivandet och läsandet vill man ju göra på en blogg.
Hälsningar
Louise”

Louise: ”Jag saknar Renée från Gotland”. Svar: ”Kan det vara denna bloggen: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:http://renee.bloggspace.se/tag/sonen/ RE: ”Helt rätt!”

Monica (gocka):Jag lämnar min nuvarande (enda kvarvarande ;-) ) bloggadress här nu. Får se om jag startar en på WP om ett tag. Men just nu finns jag ibland på adressen som står här nere. http://locknetoka.blogspot.se/

nitaskort: ”Jag har bytt blogg från nita.bloggspace.se till http://nitaskort.wordpress.com/

SannaMin blogg hette http://www.sannamarie.bloggspace.se

Sanna: ”Jag är sannamarie på bloggspace och har nu flyttat min blogg till http://juhlinsanna.wordpress.com/ där min blogg heter likadant – SannaMarie funderar…
Hoppas mina följare finner mig via här.”

surridurr: ”Har bytt från eleonors.bloggspace.se till http://surridurr.wordpress.com/

Några saknar sina bloggar:

Barbro Nilsson, som skriver: ”Hej. Själv har jag haft en blogg på Bloggspace sedan september 06, skrivit i stort sett dagligen. Är fruktansvärt besviken och väldigt trist känns det att detta har hänt. Nu har jag alltså inte bara förlorat min blogg och mina bilder och inlägg och alla kommentarer, utan också alla mina \’vänner\’ i cyberrymden. Skulle vara väldigt tacksam om du kunde beskriva hur jag skall göra för att läsa inläggen på cachen. Jag har tagit mig dit – men det finns inga inlägg att läsa, man kan bara se bloggutseendet! Snälla skriv svar och förklara så man kan rädda inläggen sina. Tack på förhand.
Min blogg heter: nyckelpigan.bloggspace.se.”

Jag svarade: Klicka på ett enskilt inlägg, till exempel länken ‘Senaste inlägg’.

Se inlägg: https://skvitts.wordpress.com/2012/07/15/apropa-bloggportaler/
https://skvitts.wordpress.com/2012/07/14/till-alla-som-bloggat-pa-bloggspace-se-eller-foljt-deras-bloggar/

Du måste klicka på ‘cachad kopia’ varje gång. … Om de inte skulle öppna igen, men du startar på nytt på annan portal, skriv gärna här vart du tog vägen!”

Detta råd tycks enligt min senaste erfarenhet inte fungerar längre, vilket framgår av bilden:

– – –

Här är ett tips om vad man kan göra i WP:
https://skvitts.wordpress.com/2011/05/21/testar-etiketter-med-aftonbladets-blogg/

Här ser man hur WP ser ut i redigeringsläge:
https://skvitts.files.wordpress.com/2011/05/rek-bloggar.jpg?w=590

“Allt” om Bloggspace:
http://www.websitelibrary.se/bloggspace.se

Sollentuna skolor rekommenderar Bloggspace till sina elever. De får väl tänka om nu.
Jag länkar till ett inlägg som har mycket info om bloggande som är användbart även på andra portaler:
http://infobloggen.sollentunaskolwebb.se/2009/11/07/att-anvanda-bilder-i-sin-blogg/


7 kommentarer on “Att hitta de som flyttat från Bloggspace”

 1. […] april 2010  (60) mars 2010  (95) februari 2010  (61) januari 2010  (47) Att hitta de som flyttat från Bloggspace […]

 2. mariadesuede skriver:

  Det är bra att du engagerar dig… Fast jag funderar på vad min franska fotoblogg gör på AB-listan… Den skapades innan Aftonbladet stängde ner sin blogg…

  Rovdjurens värld finns kvar, fast jag har inte så mycket tid för mina bloggar, framförallt nu när jag reser till Sverige…

  Örnkramar

  • skvitt skriver:

   Vad din fotoblogg gör på listan, tja, inte vet jag. Någon har ju lagt upp den förstås och skapades den på AB så är det ju inget fel, eller?

   Kram!
   /Skvitt

 3. Ingrid. skriver:

  Hej,fick ett mail idag från bloggorama.Nu fungerar bloggspace.se igen.Men hur länge kan
  man undra???
  Mvh:Ingrid

 4. anonym skriver:

  Organisationsnummer 556584-2902 är ett företag som heter Hi-Media Network AB och dess ordinarie ledamot heter Cyril Laurent Zimmerman (född 1971, bosatt utomlands). Jag vet inte hur Sara Hernandez är inblandad.

  Mitt råd är att byta till en mer stabil bloggplats. Det är anmärkningsvärt hur de har ignorerat inte bara bloggskrivarna utan även läsarna genom att strunta i att upplysa om hur det låg till. En varning i god tid är bättre än att bara – helt plötsligt – stänga av allting.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s